سیستم VRF

VRF (مخفف عبارت Variable Refrigerant Flow) یکی از سیستم های پیشرفته HVAC و مناسب برای ساختمان های مسکونی، اداری و تجاری به شمار می رود که با نام VRV (مخفف عبارت Variable Refrigerant Volume) نیز شناخته می شود.

سیستم های VRF اولین بار توسط شرکت ژاپنی دایکین(DAIKIN) معرفی شد و تمامی برندهای این دستگاه در بازار ایران وارداتی هستند از جمله سیستم وی آر اف ال جی، میتسوبیشی و… تهویه نگار در این مقاله به طور کامل و جامع این سیستم را مورد بررسی قرار می دهد تا مشتریان عزیز پیش از خرید آن با ساختار و اجزای VRF، مزایا و معایب و همچنین عملکرد آن آشنایی داشته باشند.

ساختار سیستم VRF

سیستمی شامل یک یونیت خارجی (کندانسینگ یونیت متشکل از کمپرسور و کندانسور) که در محیط آزاد خارج از ساختمان نصب می شود و چندین یونیت داخلی (هوارسان) که داخل ساختمان و در فضاهای مختلف تعبیه می گردد.

پیشنهاد مطالعه : کولر گازی (اسپلیت)

نحوه عملکرد سیستم VRF

در این سیستم مایع مبرد حاصل از چگالش در یونیت خارجی به انشعاب های مختلفی تقسیم و راهی یونیت های داخلی شده و بعد از عبور از شیر انبساط، وارد کویل سرمایش DX می گردد. از سمت دیگر، هوای ورودی به یونیت داخلی (هوای اتاق) از روی کویل عبور کرده و پس از کاهش دما به اتاق دمیده می شود. بنابراین در سیستم VRF نیز از سیکل تبرید تراکمی بخار(کارنو) استفاده می شود.

در فناوری VRF، بواسطه استفاده از کمپرسورهای دیجیتالی یا کمپرسورهای اسکرال اینورتردار، نرخ جریان (Flow) مبرد (Refrigerant) ورودی به کویل یونیت های داخلی، می تواند متغیر (Variable) باشد. به این ترتیب با تغییر نرخ جریان مبرد، براحتی امکان کنترل دمای هر فضا، بطور جداگانه وجود خواهد داشت.

ساختار و عملکرد سیستم VRF
ساختار سیستم VRF

همانطور که در شکل فوق نیز مشخص می باشد، یونیت های داخلی سیستم VRF کاملاً شبیه به فن کویل ها هستند؛ با این تفاوت که بجای آب، مبرد درون لوله های کویل جریان پیدا می کند.

پیشنهاد مطالعه : داکت اسپلیت

سیستم VRF در حالت گرمایش

یکی از ویژگی های این دستگاه این است که به طور همزمان می تواند سیستم سرمایشی گرمایشی باشد و در ادامه این موضوع را نیز بررسی می کینم.

تأمین هوای گرم مورد نیاز ساختمان، توسط سیستم VRF به دو روش امکان پذیر می باشد:

1- سیستم VRF دو لوله ای – هیت پمپ (Heat Pump)

در این روش که به سیستم دو لوله ای شناخته می شود، امکان گرمایش و سرمایش تمامی زون ها، اما نه به صورت همزمان وجود خواهد داشت. چنانکه در فصل گرما و به هنگام سرمایش، کویل یونیت های داخلی با دریافت مایع مبرد عبوری از شیر انبساط، به عنوان یک اواپراتور عمل کرده و در فصل سرما، به هنگام گرمایش، با دریافت بخار داغ خروجی از کمپرسور، به عنوان یک کندانسور عمل می کند.

سیستم VRF دو لوله ای - هیت پمپ
سیستم دو لوله ای VRF

2- سیستم VRF سه لوله ای – بازیابی حرارت (Heat Recovery)

در این روش که به سیستم سه لوله ای شناخته می شود، امکان گرمایش و سرمایش تمامی زون ها، به صورت همزمان وجود خواهد داشت. چنانکه هر یونیت داخلی به کمک یک جعبه برقی (Solenoid Box) که مجهز به یک سری شیرهای برقی می باشد، از سه لوله مجزا شامل خط مایع (Liquid)، مکش (Suction) و دهش (Discharge) منشعب می گردد.

به این ترتیب در یونیت های سرمایشی، مسیر رفت خط مایع و برگشت خط مکش باز شده و کویل یونیت به عنوان یک اواپراتور عمل می کند. در یونیت گرمایشی، مسیر رفت خط دهش و برگشت خط مایع باز شده و کویل یونیت به عنوان یک کندانسور عمل می کند.

بعلاوه، معمولاً تعدادی مبدل حرارتی اضافی در جعبه های توزیع (Distribution Box) تعبیه می گردد تا بدین وسیله حرارت بخار داغ خارج شده از یونیت های سرمایشی به جریان مبرد در حال ارسال به سمت زون های نیازمند گرمایش، منتقل گردد. این چنین بهینه سازی قابل توجهی در مصرف انرژی اتفاق می افتد.

سیستم VRF سه لوله ای - بازیابی حرارت
سیستم VRF سه لوله ای

پیشنهاد مطالعه : فن کویل

در برخی موارد سیستم وی آر اف در ترکیب با سیستم های دیگری نظیر سیستم GHP یا EHP ادغام می شود و عملکرد بهتری در بخش گرمایش در این سیستم های ترکیبی به وجود می آید. به منظور درک بهتر سیستم GHP مقاله زیر را حتما مطالعه کنید.

سیستم گرمایش سرمایش GHP

مزایا و معایب سیستم VRF

شناخت بهتر مزایا و معایب سیستم VRF به عنوان یکی از جدیدترین تکنولوژی های HVAC مستلزم بررسی ویژگی های آن در مقایسه با سایر سیستم­ های مشابه (کولر گازی / داکت اسپلیت / ترکیب مینی ­چیلر و فن­ کویل / ترکیب چیلر مرکزی و فن­ کویل) می باشد:

مزایای VRF:

  1. با توجه به اینکه در صورت بکارگیری سیستم VRF برای هر اتاق یا فضای مشخصی در ساختمان، یک یونیت داخلی به طور جداگانه (مانند کولر گازی و فن کویل) تعبیه می شود، امکان کنترل دما در هر فضا، به شکل مستقل وجود خواهد داشت. این چنین می توان برخلاف سیستمی چون داکت اسپلیت، هر فضایی را متناسب با کاربری و نیاز افراد ساکن در آن فضا کنترل نمود.
  2. امکان سرمایش و گرمایش همزمان تمامی زون ها در نوع سه لوله ای سیستم های VRF (به مانند فن کویل های چهار لوله ای)
  3. در مقایسه با کولر گازی و داکت اسپلیت، مصرف برق کمتری دارد.
  4. با توجه به عدم نیاز به یک یونیت خارجی به ازای هر یونیت داخلی (بر خلاف کولر گازی و داکت اسپلیت) به زیبایی نمای ساختمان لطمه ای وارد نشده و فضای کمتری اشغال می گردد.

معایب VRF:

  1. استفاده از کمپرسور در سیستم های VRF جهت تولید گرمایش (مانند کولر گازی و داکت اسپلیت هایی که کویل گرمایش ندارند)، به منزله مصرف قابل توجه برق خواهد بود و این در شرایطی است که سیستم های معمول گرمایشی (رادیاتور) از آب گرم که با مصرف گاز شهری تولید می شود، استفاده می کنند. لذا با توجه به هزینه های بالای برق در ایران، بکارگیری سیستم های VRF در فصل سرما به صرفه نخواهد بود. بخصوص آنکه به علت کیفیت پایین گرمایش سیستم های هیت پمپی، بایستی در صورت استفاده از VRF در شهرهای غیر گرمسیری، از سیستم های جانبی مانند رادیاتور یا گرمایش از کف نیز بهره گرفت.
  2. امکان بهره برداری از سیستم VRF در ساختمان های خیلی مرتفع وجود ندارد. چنانکه هر شرکت تولیدکننده ای، حداکثر فاصله عمودی مجاز بین یونیت خارجی و دورترین یونیت داخلی را اعلام می کند. محدودیتی که برای فن کویل ها وجود ندارد.
  3. احتمال نشتی مبرد در سیستم های VRF به مراتب بیشتر است و این موضوع یکی از نگرانی های جدی و قابل توجهی است که می تواند علاوه بر آسیب های زیست محیطی و به خطر انداختن سلامتی افراد، هزینه زیادی را جهت بازسازی سیستم تحمیل کند. چراکه توازن فشار مبرد در داخل لوله ها از بین رفته و سیستم بایستی بعد از تخلیه کامل، مجدداً شارژ شود.

ویدئو نحوه عملکرد سیستم VRF

در ویدیو زیر می توانید به طور کامل ساختار سیستم VRF و نحوه عملکرد آن را مشاهده کنید

فروش انواع سیستم VRF

گروه صنعتی تهویه نگار، متخصص در طراحی و عرضه مناسب ترین سیستم های برودتی و تهویه مطبوع، مطابق با نیاز واقعی مشتری و امکانات مالی کارفرمایان محترم، آماده ارائه انواع سیستم VRF (دو لوله ای و سه لوله ای) در ظرفیت های مختلف می باشد. انتخاب سیستم وی آر اف نیاز به بررسی و محاسبه دقیقی دارد تا ظرفیت مورد نیاز آن متناسب با بار برودتی ساختمان محاسبه شود. همچنین استفاده از VRF های گرمایشی در تمامی نقاط از لحاظ فنی صحیح نیست و همچنین از جنبه اقتصادی نیز به صرفه نمی باشد، لذا پیش از خرید اینگونه سیستم ها حتما با یک کارشناس سیستم های تهویه مطبوع مشاوره کنید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و نیز دریافت مشخصات فنی کامل و استعلام قیمت، با گروه صنعتی تهویه نگار تماس حاصل فرمائید. شایان ذکر است؛ فروش تمامی محصولات این مجموعه در سراسر کشور امکان پذیر خواهد بود.

کارشناس فروش (عمادی) 09904494274

سوالات متداول مشتریان در مورد سیستم VRF

تفاوت VRF با VRV چیست؟

اساساً مشابه یکدیگر هستند. اما در واقع VRV علامت تجاری دستگاه های ساخت Daikin می باشد. چراکه این شرکت برای نخستین بار چنین سیستمی را ابداع نمود.

VRF در دسته کدامیک از سیستم های تهویه مطبوع قرار می گیرد؟

سیستم انبساط مستقیم (DX)؛ چراکه خروجی یونیت خارجی VRF مبرد سردی است که به داخل ساختمان منتقل شده و با گردش درون ترمینال یونیت هایی مشابه فن کویل، عمل سرمایش را انجام می دهد.

چرا در ایران کمتر از VRF استفاده می شود؟

زیرا اجرای سیستم VRF نیاز به تخصص کامل دارد تا بتوان تمامی الزامات پیچیده نصب و راه اندازی آن را رعایت نمود. بعلاوه نشت مبرد در سیستم VRF، به منزله متحمل شدن هزینه ای سنگین برای راه اندازی مجدد می باشد.

3.3/5 - (20 امتیاز)
32 پاسخ
    • تهویه نگار
      تهویه نگار گفته:

      درود بر شما. نمی تونیم به طور مطلق بگیم کدوم سیستم بهتره. چیلر یا وی آر اف؟ هر سیستمی با توجه به هدف و کاربری خاصی ساخته شدن. اگر برای سوله و سالن های بزرگ می خواهید با توجه به حرفتون باید اطلاعات بیشتری از پروژه رو در اختیار کارشناسان ما قرار بدین. 09904494274 . برای مقایسه چیلر با VRF هم یک مطلب جامع نوشتیم که می تونید اون رو بخونید.

      پاسخ
    • تهویه نگار
      تهویه نگار گفته:

      ممنون از شما آقای دانایی. برای مشاوره بیشتر و دقیق تر برای سیستم vrf با کارشناسان ما تماس بگیرید

      پاسخ
  1. حسین میثاقی
    حسین میثاقی گفته:

    Vrf ال جی برای ما تو شهرک نصب کردن تو پذیرایی بصورت داکت هستش speed fan کار نمیکنه فقط رو سرعت بالا کار میکنه یعنی چه LO باشه چه MEDIUM یا HI همش با HI کار میکنه صداش هم زیاده با شرکت تماس گرفتم گفتن دیفالت شو از روی کنترل دیواری باید تنظیم بشه ولی راهنمایی نمیکنن لطفا اگر مراحل تنظیم رو میدونین بما آموزش بدین با تشکر

    پاسخ
    • تهویه نگار
      تهویه نگار گفته:

      جناب میثاقی عزیز این موضوع ممکن است در مدل های مختلف VRF متفاوت باشد و باید به راهنمای دستگاه مراجعه کنید یا با شرکت گلدیران تماس بگیرید

      پاسخ
  2. کریمی
    کریمی گفته:

    سلام و وقت بخیر برای یه خونه دوبلکس به چهار خواب و متراژ ۲۷۰ متر سیستم سرمایشی vrf تقریبا چقدر هزینه برمیداره؟

    پاسخ
  3. سعید
    سعید گفته:

    سلام
    آیا در سیستم vrf امکان غیر فعال کردن سرمایش یک واحد آپارتمان وجود دارد یا خیر؟ با تشکر

    پاسخ
    • تهویه نگار
      تهویه نگار گفته:

      درود سعید عزیز. بستگی به ظرفیت سیستم vrf دارد قیمت دستگاه. لطفا با تیم فروش ما در ارتباط باشید

      پاسخ
  4. سلطانی
    سلطانی گفته:

    با سلام برای فضا سالن جشن بمتراژ 500 متر مربع در شهرستان آبادان آیا vrfجواب میدهدحدود ملبغ چند است

    پاسخ
    • تهویه نگار
      تهویه نگار گفته:

      درود جناب سلطانی عزیز. امکان استفاده هست اما پیشنهاد ما استفاده از روفتاپ پکیج و سیستم چیلر هوا خنک و فن کویل هست برای شهر آبادان و فضای مورد نظر شما.

      پاسخ
  5. ریحانه علیزاده
    ریحانه علیزاده گفته:

    سلام. معرفی خوبی بود. بعضی از این محصولات رو ندیده بودم، ممنون که باعث شدید با این محصولات آشنا بشیم.

    پاسخ
  6. سینا کریمی
    سینا کریمی گفته:

    درود
    سیستم وی ال آر و چیلر و فن کوئل رطوبت هوا رو مثل کولر گازی اسپیلت میگیرند؟!
    کدوم خنک تره؟! کولرگازی اسپیلت، وی اف آر، چیلر یا ق
    فن کوئل؟!

    پاسخ
  7. کولانی
    کولانی گفته:

    سلام من آپارتمانی در طبقه پنجم با ۹۵ متر مربع بنا شامل۲ اتاق۱۲ متری و یک سالن ۶۵ متری دارم آیا امکان نصب سیستم vrf را دارم؟

    پاسخ
    • تهویه نگار
      تهویه نگار گفته:

      درود جناب کولایی. بله امکانش هست اما قیمت سیستم vrf به مراتب از داکت اسپلیت و کولرگازی بالاتر است و باید بررسی دقیق تری انجام بشه

      پاسخ
  8. سلیمی
    سلیمی گفته:

    هنگام استفاده از vrf چگونه میتوان در مصرف برق صرفه جویی کرد. ایا اینکه میگویند.:"اگر دستگاه یکسره روشن باشد مصرف کمتری دارد" درست است؟

    پاسخ
    • تهویه نگار
      تهویه نگار گفته:

      در واقع مصرف کننده و ساکنین دما رو بر حسب نیاز خودشون تنظیم می کنند و نقشی در مصرف برق دستگاه ندارند. معمولا سیستم های vrf مجهز به سیستم اینورتر هستند و تا حدودی مصرف برق کم میشه اما سرویس و نگهداری صحیح دستگاه هم تاثیر داره روی مصرف برق که تا حدودی مصرف کننده هم نقش داره تو این موضوع. اینکه دستگاه یکسره روشن باشد مصرفش کم می شود هم دلیل علمی ندارد، اما روشن و خاموش کردن پیوسته دستگاه سبب افزایش استهلاک و کاهش عمر سیستم می شود.

      پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *