چیلر و هواساز

تفاوت چیلر و هواساز این است که چیلر به عنوان دستگاه برودتی و تولید کننده آب سرد هست، اما نقش دستگاه هواساز توزیع و هدایت جریان هوای مطبوع به نقاط مختلف ساختمان را بر عهده دارد. فرق چیلر و هواساز در ساختار و کاربرد هر کدام از این دستگاه ها است و در صنعت تهویه مطبوع همیشه جزو سوالات پر تکرار مشتریان و عموم مردم است. در دنیای تهویه مطبوع (گرمایش، تهویه و تهویه مطبوع)، چیلرها و دستگاه های هواساز نقش مهمی در حفظ یک محیط داخلی راحت و سالم دارند.

این سیستم ها اغلب در ساختمان های تجاری بزرگ، بیمارستان ها و محیط های صنعتی استفاده می شوند. در این مقاله می آموزیم که چگونه چیلرها و دستگاه های هواساز  با هم کار می کنند. عملکردهای اساسی این سیستم ها و مزایا و معایب آن ها را بررسی خواهیم کرد تا اینچنین به درک بهتری از کاربرد این ترکیب (چیلر و هواساز) دست پیدا کنیم.

سیستم چیلر و هواساز
سیستم چیلر و هواساز

فرق چیلر و هواساز

چیلر چیست؟

چیلر یک دستگاه مکانیکی است که تبادل حرارت از آب به مبرد را در یک سیستم حلقه بسته میسر می کند. مبرد به مکانی پمپ می شود که گرمای جذب شده از آب به اتمسفر منتقل شود. در اصل چیلرها در مصارف تهویه مطبوع، وظیفه خنک سازی و رطوبت زدایی هوای داخلِ ساختمان های مسکونی، اداری تجاری، صنعتی و … را بر عهده دارند.

هواساز چیست؟

یک دستگاه هواساز، دستگاهی است که برای تنظیم و گردش هوا به عنوان بخشی از یک سیستم HVAC استفاده می شود. هوای بیرون را دریافت می کند، خواص و شرایط هوا را تغییر می دهد (فیلتر می کند، خنک می کند، گرم می کند، رطوبت زایی یا رطوبت زدایی می کند)، و آن را به عنوان هوای تازه از طریق خطوط کانال کشی به فضای مورد نظر انتقال می دهد. هواساز یک جزء حیاتی در سیستم های سرمایشی است؛ زیرا گردش هوای تازه و مطبوع را در سراسر ساختمان امکان پذیر می کند.

در برخی از هواسازهایی که به قصد سرمایش و گرمایش نیز بکار گرفته می شوند، در صورت امکان جهت کاهش مصرف انرژی، از هوای خروجیِ ساختمان، به عنوان هوای برگشت نیز استفاده می گردد.

مهمترین اجزای چیلر و هواساز، چه مواردی هستند؟

هم چیلرها و هم دستگاه های هواساز با هم کار می کنند تا این اطمینان حاصل شود که هوای داخل ساختمان تمیز، تازه و در دمای مناسب است. درک این سیستم‌ها برای هر کسی که درگیر تعمیر و نگهداری ساختمان و طراحی سیستم سرمایشی و گرمایشی است، یا به سادگی می‌خواهد بفهمد که هوا در ساختمان‌های بزرگ چگونه تمیز و متناسب با شرایط آسایش نگه داشته می‌شود، بسیار مهم است.

اجزای چیلر

اجزای اصلی یک چیلر (از نوع تراکمی) شامل کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اواپراتور است.

  1. کمپرسور: قلب سیستم؛ جریان مبرد چیلر را در سرتاسر سیستم حفظ می کند.
  2. کندانسور: گرما را از سیستم خارج می کند.
  3. شیر انبساط: مقدار مبرد وارد شده به اواپراتور را تنظیم می کند.
  4. اواپراتور: گرما را از آب جذب می کند.

اجزای هواساز

یک دستگاه هواساز از یک فیلتر هوا، کویل های سرمایش و گرمایش، یک دمنده و دمپرها تشکیل شده است.

  1. فیلتر هوا: ذرات معلق در هوا را از هوا جدا می کند.
  2. کویل های سرمایش و گرمایش: دمای هوا را تنظیم کنید.
  3. دمنده: هوا را در طول هواساز و خطوط کانال کشی به حرکت در می آورد.
  4. دمپرها: میزان جریان هوای عبوری را می توانند تنظیم می کنند.

نقش چیلر در هواساز

چیلرها با تأمین آب سرد جهت سرمایش و یا رطوبت زداییِ هوا قبل از توزیع آن در سرتاسر ساختمان، نقشی محوری در هواسازها دارند. این همکاری به هواسازها اجازه می دهد تا کنترل دقیق دما را امکانپذیر کنند و هوایی مطبوع و متناسب با شرایط آسایش را به ساکنین و حاضرین ساختمان تحویل دهند. چیلرها با اطمینان از راندمان سرمایش بهینه، عملکرد کلی هواسازها را بهبود می بخشند و به صرفه جویی در انرژی و بهبود کیفیت هوای داخلی کمک می کنند.

نقش چیلر در هواساز
نقش چیلر در هواساز

مزایای استفاده از چیلرها و واحدهای هواساز

استفاده از چیلرها و هواسازها به همراه هم می تواند طیف وسیعی از مزایایی را ارائه دهد که باعث افزایش بهره وری انرژی و عملکرد سیستم های HVAC می شود. در اینجا توضیحی در مورد مزایای اصلی آورده شده است:

بهره وری انرژی: چیلرها به خنک کردن آب در گردش در هواسازها کمک می کنند و به این یونیت ها اجازه می دهند هوای خنک شده را به طور موثرتری توزیع کنند. این رویکرد مشارکتی به مصرف بهینۀ انرژی و صرفه‌جویی در هزینه ها کمک می کند.

بهبود کیفیت هوا: چیلرها با تولید آب سردتر، به طور موثری گرما را از هوا حذف می کنند، رطوبت را کاهش می دهند و رطوبت زدایی را میسر می سازند. سطوح پایین رطوبت از رشد کپک، و سایر آلاینده های هوای داخل ساختمان جلوگیری می کند. در نتیجه، هواسازها می توانند هوای تمیزتر و سالم تری را در سرتاسر ساختمان توزیع کنند و محیط راحت و دلپذیرتری ایجاد نمایند.

کنترل دقیق دما: چیلرها کنترل دقیق دمای آب سرد عرضه شده به هواسازها را امکان پذیر می کنند. این دقت به منزلۀ تهویه مطبوع سازگارتر و کنترل‌شده‌ تر می‌ باشد. سپس هواسازها می توانند دمای داخلی مورد نظر را در محدودۀ دلخواه حفظ کنند و سطح راحتی و بهره وری را برای ساکنین و حاضرین ساختمان افزایش دهند. کنترل دمای دقیق نیز از نوساناتِ دمایی غیرمنتظرۀ یونیت های مستقل تهویه مطبوع جلوگیری می کند.

کاهش اثرات زیست‌محیطی: با بهینه‌ سازی مصرف انرژی و افزایش عملکرد، سیستم HVAC کارآمدتر می‌ شود و در نتیجه انتشار گازهای گلخانه‌ ای کاهش می‌ یابد و ردپای کربن کمتری دارد. این با اهداف پایداری و مقررات زیست‌ محیطی همسو می‌ شود و به نفع ساکنان ساختمان و کره زمین خواهد بود.

صرفه جویی در هزینه های طولانی مدت: استفاده مشترک از چیلرها و هواسازها می تواند منجر به صرفه جویی طولانی مدت در هزینه ها گردد. بهبود بهره وری انرژی و کنترل دقیق دما به کاهش قبوض انرژی، افزایش طول عمر تجهیزات و به حداقل رساندن نیاز به تعمیرات مکرر کمک می کند. سرمایه گذاری اولیه در این سیستم ها اغلب با صرفه جویی قابل توجهی که در طول زمان به دست می آید، جبران می شود.

ترکیب چیلر و هواساز به صورت سری، پشت سر هم، یک رویکرد استراتژیک برای طراحی سیستم HVAC است که کارایی، راحتی و کیفیت هوا را به حداکثر می رساند. چه در فضاهای تجاری، چه در تاسیسات صنعتی یا ساختمان های مسکونی، این رویکرد مشترک راه حلی جامع ارائه می دهد که مزایای متعددی را شامل می شود.

کاربرد چیلر و هواساز

غالباً در فضاهایی که مساحت یکپارچه ای دارند، مثل سالن های ورزشی، تالارهای پذیرایی، فروشگاه های زنجیره ای، نمایشگاه ها، سالن های همایش و … و در واقع در فضاهایی که نیازی به تفکیک دمایی نیست، از هواسازها استفاده می شود که از طریق یک کویل سرمایشی و با بکارگیریِ آب سرد چیلر، جریان هوای سردِ مورد نیاز را تولید می کنند. ضمن آنکه به کمک هواساز، امکان تأمین هوای تازه و ایجاد فشار مثبت نیز، فراهم می شود.

کاربرد چیلر و هواساز در استادیوم ورزشی
کاربرد چیلر و هواساز در استادیوم ورزشی
کاربرد چیلر و هواساز در مراکز خرید
کاربرد چیلر و هواساز در مراکز خرید

تولید هوای گرم در هواساز بوسیلۀ کویل گرمایشی و با استفاده از آب گرمِ دیگ صورت می گیرد. البته در هواساز، می توان کویل سرمایشی و گرمایشی را مشترک نیز در نظر گرفت.

chiller and boiler and AHU
چیلر و هواساز 11

از جمله مهمترین کاربردهای چیلر و هواسازها عبارتند از:

چیلر و هواساز در تهویه مطبوع اتاق عمل

هواسازهایژنیک رکن اصلی سیستم HVAC در تأسیسات مکانیکی و تهویه اتاق عمل محسوب می شود که مشخصات فنی آنها در طراحی و ساخت، متأثر از الزامات ویژۀ اتاق عمل مورد نظر است. هواسازهایی که قادرند هوای کاملاً استریل و تمیزی را که عاری از گرد و غبار، ذرات معلق و مواد آلاینده می باشد، برای اتاق های عمل تأمین کنند. معمولاً دمای آسایش در اتاق های عمل نسبت به سایر فضاها پایین تر است (بعضاً تا 18 درجۀ سانتی گراد). لذا، تأمین آب سرد مورد نیازِ کویل سرمایشِ هواساز توسط چیلر، با قابلیت اطمینان بالا از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

تهویه اتاق عمل، زیر مجموعه ای از تهویه مطبوع بیمارستانی محسوب می شود و باید نکات طراحی و الزامات استاندرها در آن، با دقت بررسی شوند.

operating room
چیلر و هواساز 12

تهویه مطبوع هتل

وجود یک سیستم تهویه مطبوع کارآمد برای فضاهای مشاع هتل، از جمله لابی، رستوران ها و سالن های همایش همواره حائز اهمیت است. از آنجایی که در سیستم تهویه مطبوع هتل تأمین هوای تازه اهمیت بیشتری پیدا می کند، بکارگیری هواسازها، البته در کنار چیلر از جمله بهترین راهکارهای تعریف شده است.

chiller and ahu in hotels
چیلر و هواساز 13

تهویه مطبوع فروشگاه های زنجیره ای

در فروشگاه‌ های زنجیره ای، هم برای آسایش افراد حاضر در فروشگاه و هم برای کارکرد مناسب ویترین‌ های یخچال‌ دار، وجود یک سیستم تهویه مطبوع مناسب مورد نیاز است. دستگاه هواساز می بایست حداقل هوای تازۀ لازم را عرضه کند، یا حجم مورد نیاز برای تهویه بر اساس استاندارد ASHRAE 62 یا همان حجم هوای مورد نیاز برای حفظ فشار کمیِ مثبت در فضا، هر کدام که بیشتر باشد را فراهم نماید. بکارگیری چیلر در کنار هواساز برای چنین فضاهایی یکی از بهترین راهکارهای موجود است که می تواند الزامات تعریف شده را تأمین کند.

chiller and AHU for retail stores
چیلر و هواساز 14

تهویه مطبوع سالن ها و استادیوم های ورزشی:

سیستم‌ های HVAC نقش مهمی در حفظ کیفیت هوا و کنترل دما در سالن ها و استادیوم‌ های ورزشی ایفا می‌کنند و تجربه‌ ای دلپذیر را برای شرکت‌ کنندگان و ورزشکاران ایجاد می‌کنند. هواسازها می توانند هوا را فیلتر و به گردش در بیاورند و مواد آلرژی‌ زا، گرد و غبار و سایر ذرات را که می‌ توانند بر کیفیت هوای داخل تأثیر بگذارند، از بین ببرند. این موضوع به جلوگیری از مشکلات تنفسی و آلرژی در بین تماشاگران و ورزشکاران کمک کرده و محیط سالم تری را برای همه تضمین می کنند.

از طرف دیگر، وجود چیلر و البته دیگ آبگرم در کنار دستگاه های هواساز، این امکان را در چنین اماکنی فراهم می کنند که بدون توجه به شرایط آب ‌و هواییِ خارجی، دمایی مناسب با شرایط آسایش را تأمین کنند. این ترکیب می تواند در صورت لزوم هوا را خنک یا گرم کرده و این اطمینان را حاصل کنند که همه افراد در طول یک رویداد ورزشی احساس راحتی کنند.

air conditioning in the sport stadiums
چیلر و هواساز 15

ساخت و فروش چیلر و هواساز به قیمت کارخانه

به این مقاله امتیاز دهید
0 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *