اهمیت انتخاب سیستم مناسب

انتخاب سیستم تهویه مناسب

شرایط محیط زیست انسان، تأثیر مستقیمی بر چگونگی حالات روانی، وضعیت فیزیکی، نحوه انجام کار و بطور کلی تمام شئون زندگی او دارد. از آنجا که بخش عمده زندگی بشر امروزی در داخل ساختمان می گذرد، ایجاد شرایط مطلوب زیست محیطی در ساختمان، خواه محل کار باشد یا منزل و … واجد اهمیت بسیاری است که مهمترین بخش آن تهویه هوایی مطبوع برای ساکنین ساختمان با توجه به نوع فعالیت آن ها است. زیباترین و گرانبهاترین ساختمان ها در صورتی که فاقد سیستم تهویه مطبوع مناسب باشند، قابل سکونت نخواهند بود.

بعلاوه، در بخش عمده ای از فرایندهای تولید در صنایع مختلف و همچنین به منظور نگهداری مواد غذایی در سردخانه ها، همواره بایستی جهت دفع گرمای آزادشده، سیستم های خنک کاری کارامدی بکار گرفته شود. به طوری که کیفیت و کمیت محصولات تولیدی و نیز طول عمر مفید ماشین آلات تولید در گرو صحت عملکرد این سیستم ها می باشد.

پیشنهاد مطالعه : ظرفیت سنجی

تهویه نگار در ادامه این مقاله، برای آگاهی بیشتر مشتریان عزیز، انواع سیتم های برودتی و تهویه مطبوع را به اختصار مورد بررسی قرار می دهد.

شناخت انواع سیستم ها

پس از انجام فرایند ظرفیت سنجی، همواره انتخاب سیستم مناسب جهت پروژه های تهویه مطبوع، برودت صنعتی و همچنین در سردخانه ها، علاوه بر آگاهی از عوامل مؤثر جانبی و محدودیت های موجود، منوط به شناخت کامل انواع سیستم ها، تجهیزات و اساس و نحوه عملکرد آن ها می باشد. لذا انواع سیستم های تهویه مطبوع و نیز تجهیزات مورد استفاده برای برودت صنعتی و سردخانه ها را به صورت خلاصه بررسی می نمائیم:

1- انواع سیستم های تهویه مطبوع

اگرچه از نظر تئوری، می توان هر سیستم تهویه مطبوعی را برای هر ساختمانی به کار گرفت، اما در عمل به دلیل وجود عواملی چون هزینه های سرمایه گذاری و بهره برداری، محدودیت های فضا و مکان، طرح معماری ساختمان، کاربری پروژه و نیز با توجه به ارزیابی ها و تجارب مهندسین طراح، تعداد سیستم های تهویه مطبوع مناسب برای هر ساختمان محدود خواهد بود. از این رو، تصمیم گیری در مورد انتخاب یک سیستم کارامد برای فضایی مشخص، بعضاً امر پیچیده ای می باشد. چنانکه در تهویه مطبوع کامل یک محیط، پارامترهایی شامل دما، رطوبت، سرعت و تمیزی جریان هوا، تهویه و نیز سطح صدای تولیدی تجهیزات، بایستی در محدوده متعادل و معقولی حفظ شوند.

به طور کلی، انواع سیستم های تهویه مطبوع عبارتند از:

  • سیستم هوایی:

در این سیستم، جریان هوای سرد یا گرم (مطبوع شده) که در یک دستگاه مرکزی تولید می شود، بوسیله کانال های انتقال هوا به ساختمان منتقل شده و از طریق تعدادی دریچه، در اتاق ها و سایر فضاهای ساختمان توزیع می گردد. تجهیزات (دستگاه مرکزی) تعریف شده در سیستم هوایی شامل کولر آبی، زنت، ایرواشر، هواساز و روفتاپ پکیج می باشند.

پیشنهاد مطالعه : هواساز

  • سیستم آبی:

در چنین سیستمی، سرمایش و گرمایش فضاهای مختلف ساختمان، از طریق جریان آب سرد و گرم تولیدی در دستگاه مرکزی که بوسیله لوله های انتقال آب به ساختمان منتقل شده و درون ترمینال یونیت هایی گردش می یابد، انجام می شود. تجهیزات (دستگاه مرکزی) بکار رفته در سیستم آبی شامل چیلر، دیگ آب گرم، بویلر و ترمینال یونیت هایی از جمله فن کویل و رادیاتور هستند.

پیشنهاد مطالعه : چیلر

  • سیستم هوایی – آبی:

همان طور که از نامش پیداست، این سیستم در واقع ترکیبی از دو سیستم هوایی و آبی می باشد. چنانکه به موازات توزیع هوای مطبوع شده در فضاهای داخلی ساختمان، آب سرد یا گرم تولیدی نیز در ترمینال یونیت های نصب شده داخل ساختمان سیرکوله می گردد.

  • سیستم انبساط مستقیم (DX):

سیستمی مشابه سیستم آبی، با این تفاوت که به جای آب، این جریان سیال مبرد است که مستقیماً درون ترمینال یونیت ها به گردش در می آید. کولر گازی، داکت اسپلیت و VRF از جمله تجهیزات سیستم انبساط مستقیم می باشند.

پیشنهاد مطالعه : VRF

2- انواع تجهیزات برودت صنعتی

صنعت، گستره وسیعی از فرایندهای مختلف تولید است که با بکارگیری مکانیزم ها و ماشین آلاتی متفاوت، محصولات متنوعی را عرضه می کند. استفاده از آب سرد، لازمه بسیاری از فرایندهای صنعتی است که نوع تجهیزات مناسب برای تولید آن به پارامترهایی شامل دمای آب و ظرفیت برودتی مورد نیاز، شرایط اقلیمی محل پروژه و عوامل دیگر بستگی دارد. انواع این تجهیزات عبارتند از:

  • چیلر:

چیلر دستگاهی است که بر اساس سیکل تبرید تراکمی یا جذبی و به کمک سیال واسطه ای به نام مبرد، جهت تولید حجم آب سرد مورد نیاز (در برودت صنعتی) از دمای منفی 40 درجه سانتی گراد تا 3 درجه سانتی گراد بیشتر از دمای مرطوب محیط، بکار گرفته می شود.

  • برج خنک کننده:

برج خنک کننده دستگاهی مبتنی بر فرایند سرمایش تبخیری است که قادر خواهد بود جریان آب را تا 3 درجه سانتی گراد بیشتر از دمای مرطوب محیط، خنک کند.

  • درای کولر:

درای کولر نوعی دستگاه هواخنک می باشد که می تواند به کمک جریان هوای محیط، آب را تا 5 درجه سانتی گراد بیشتر از دمای خشک محیط، خنک کند.

  • مبدل های حرارتی:

مبدل حرارتی دستگاهی است که جهت انتقال حرارت میان سیال سرد و گرم استفاده می شود.

3- انواع تجهیزات سردخانه

تأمین انواع مواد غذایی، اساساً یکی از عوامل مطرح و مهم در حفظ سلامتی بشر و نیز بهبود زندگی روزمره او به شمار می رود. از این رو، نگهداری اصولی مواد غذایی با چنین تنوع گسترده ای از اهمیت قابل توجهی برخوردار بوده و تأثیر مستقیمی روی بهداشت عمومی، پیشگیری از بروز بیماری های مختلف و البته جلوگیری از اتلاف مواد غذایی دارد. سردخانه (ایجاد برودت) یکی از روش های بسیار کارامد در فرایند نگهداری مواد غذایی به شمار می رود که نوع تجهیزات بکار رفته در آن بستگی به عواملی از جمله دمای کاری سردخانه دارد. تجهیزاتی شامل:

  • چیلر:

جهت تولید محلول سرد آب و گلیکول که اغلب برای سردخانه های بالای صفر به کار می رود.

  • رَک کمپرسور:

رَک کمپرسور دستگاهی است شامل کمپرسورهای متعدد و موازی با یکدیگر، جهت تولید مبرد سرد فرئونی یا آمونیاکی که معمولاً برای سردخانه های زیر صفری استفاده می شود.

  • ایر کولر:

نوعی کویل هوایی که با استفاده از محلول آب و گلیکول تولیدی توسط چیلر، جهت تولید هوای سرد مورد نیاز در سردخانه ها (عمدتاً بالای صفری) بکار گرفته می شود.

  • اواپراتور هوایی:

نوعی کویل هوایی انبساط مستقیم که با بکارگیری مبرد تولیدی در رَک کمپرسور، به منظور تأمین هوای سرد مورد نیاز در سردخانه ها (غالباً زیر صفری) استفاده می گردد.

تهویه نگار و انتخاب سیستم مناسب برای کارفرمایان و مشتریان

گروه مهندسی تهویه نگار، با توجه به اهمیت انتخاب سیستم های مناسب تهویه مطبوع در ایجاد شرایط زیستی مطلوب و نیز به علت حساسیت انتخاب سیستم های کارامد برودتی در فرایندهای صنعتی و نگهداری مواد غذایی (سردخانه ها)، این توانایی را دارد که بواسطه شناخت کامل انواع سیستم ها، تجهیزات و اساس و نحوه عملکرد آن ها، مناسب ترین انتخاب را با علم به تمامی محدودیت ها و هزینه های سرمایه گذاری و بهره برداری، برای کارفرمایان محترم ارائه دهد.


جهت کسب اطلاعات تکمیلی و دریافت خدمات مشاوره و طراحی به منظور انتخاب سیستم برای انواع پروژه ها با گروه مهندسی تهویه نگار تماس حاصل فرمائید.

کارشناس فروش (عمادی) 09102072884

به این مقاله امتیاز دهید
4 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *