تعمیر چیلر

تعمیر و نگهداری درست یک چیلر، بخشی ضروری و مهم در دورۀ بهره ­برداری از چیلر محسوب می شود. اساساً تعمیر و نگهداری پیشگیرانه از تجهیزاتی مانند چیلر (خصوصاً چیلرهای فرایندی مانند چیلر صنعتی یا چیلر تزریق پلاستیک) امری لازم برای ارتقای عمر مفید و بهبود عملکرد آنها و نیز جلوگیری از خرابی تجهیزات محسوب می شود. چیلرها اگر فقط در فصول گرم سال استفاده می شوند باید حداقل دو بار در سال و در صورت کارکرد مداوم چهار بار در سال بازرسی شوند.

فواصل زمانی بازرسی چیلرهای تراکمی
فواصل زمانی بازرسی چیلرهای تراکمی

پیشنهاد مطالعه:

بررسی فنی و طرز کار انواع چیلر تراکمی

نحوه کارکرد و شناخت انواع چیلر تراکمی هوا خنک (چیلر هوایی)

بررسی و طرز کار انواع چیلر تراکمی آب خنک (چیلر آبی)

تعمیر و نگهداری چیلرهای تراکمی

روش‌هایی که در ادامه به آنها می پردازیم باعث می شوند تا چیلر بتواند خود را در اوج عملکرد حفظ کند و از خاموشی‌های غیرمنتظره و خرابی‌های پرهزینه جلوگیری گردد. چک لیست زیر برای کمک به اُپراتورهای چیلر در انجام تعمیر و نگهداری دقیق و قابل اعتمادِ چیلرهای هوا خنک و آب خنک گردآوری شده است.

تعمیر چیلر
تعمیر چیلر

چک لیست تعمیر و نگهداری چیلر

لاگینگ

ردیابیِ روزانۀ عملکرد دستگاه، نیمی از فرایند تعمیر و نگهداری است. داشتن گزارشی دقیق، کارآمدترین وسیله برای درک عملکرد چیلر به حساب می آید.

 پارامترهایی که می بایست بعنوان شرایط کاری رکورد شده و ثبت گردند، عبارتند از:

– فشار/ دمای چگالش

– فشار/ دمای تبخیر

– سرعت جریان آب و دمای آب ورودی / خروجی

– دمای خط مکش، برای تمام کمپرسورهای دستگاه

– دمای خط تخلیه، برای تمام کمپرسورهای دستگاه

– دما و فشار روغن

– مقادیر سوپرهیت و سابکول

و پارامترهای منبع تغذیه:

– ولتاژ خط در هر فاز

– جریان جذب شده

و پارامترهای محیطی:

– دمای محیط

پارامترهای فوق را در جدول زیر به منظور دسترسی راحت تر شما دسته بندی کرده ایم.

پارامترهایی که باید روزانه ثبت شوند
پارمترهای مربوط به شرایط کاریپارمترهای مربوط به منبع تغذیهپارامترهای محیطی
فشار/ دمای چگالشولتاژ خط در هر فازدمای محیط
فشار/ دمای تبخیرجریان جذب شده
سرعت جریان آب و دمای آب ورودی / خروجی
دمای خط مکش، برای تمام کمپرسورهای دستگاه
دمای خط تخلیه، برای تمام کمپرسورهای دستگاه
دما و فشار روغن
مقادیر سوپرهیت و سابکول

همچنین در نمودار درختی زیر می توانید مراحل لاگینگ و بررسی روزانه پارامترهای یک چیلر تراکمی را بهتر درک کنید.

دیاگرام لاگینک و بازرسی یک چیلر تراکمی
دیاگرام لاگینک و بازرسی یک چیلر تراکمی

گزارش‌های نگهداریِ را دقیق بایگانی و نگه دارید که به کاهش مشکلات کمک می‌کند. بسیاری از چیلرها به طور خودکار لاگ ها را با اندازه گیری های مداوم در سیستم کنترل داخلی خود ذخیره می کنند.

چک لیست بازرسی

چک لیست بازرسی اولیه تعمیر و نگهداری چیلر
بازرسی بصری
بازرسی نشتی از لوله های آب و مدار تبرید
بازرسی صدا و ارتعاشات غیر عادی

– بازرسی بصری. اطمینان حاصل کنید که همه تجهیزات در حال کار هستند و سیستم های ایمنی در محل قرار دارند.

– با بررسی نشتی اطمینان حاصل کنید که لوله کشی آب و تبرید نشتی نداشته باشد و هیچ گونه ریزش مبرد، روغن یا آب مشاهده نشده باشد.

– در صورت وجود، منابع ارتعاشات غیرعادی و صداهای غیرعادی را شناسایی کنید.

قبل از انجام کارهای تعمیر و نگهداری بعدی، چیلر در حال سرویس باید از منبع تغذیه جدا شود.

– بست ها و اتصالات را بررسی کنید، در صورت لزوم سفت کنید.

– اجزای چیلر را از نظر خوردگی بررسی کنید. به لوله کشی و اتصالات برق توجه ویژه ای داشته باشید.

– کویل های کندانسور (در چیلرهای هوا خنک) باید از نظر اعوجاج فین ها و آثار خوردگی یا نشتی بررسی شوند و در صورت لزوم تعویض گردند.

– بازرسی فن های کندانسور باید با تاکید بر بررسی یاتاقان ها از نظر سایش انجام شود.

– عایق را به لحاظ آسیب دیدگی بررسی کنید.

– گرفتگی و رسوب گیری اجزای چیلر ارزیابی شود:

  • برای کویل ها و الکتروفن های کندانسور (در چیلرهای هوا خنک)
  • برای کندانسورهای آب خنک که برای دفع گرما از آبِ برج خنک کننده مدار باز استفاده می کنند که ممکن است آلوده باشد.
  • به دنبال گازهای غیر قابل کندانس باشید: پاکسازی هوا و رطوبت از مدار تبرید بسیار مهم است. گازهای غیر قابل کندانس ممکن است به طور قابل توجهی بر عملکرد و راندمان چیلر تأثیر بگذارند.

– تمام ولتاژها و آمپرهای موتور، استارترهای الکتریکی، کنتاکتورها، رله ها و اتصال زمین دستگاه را بررسی کنید.

– اتصالات و ترمینال های الکتریکی را از نظر تماس و محکم بودن بررسی کنید.

– سیم کشی برق را بررسی کنید.

– مدارهای ولتاژ پایین، ولتاژ ترانسفورماتور، خوانش دقیق سنسورها را بررسی کنید.

– کمپرسورها را چک کنید. همترازی های کمپرسور را مطابق با مشخصات بررسی کنید.

– عملکرد ادوات ایمنی را بررسی کنید.

– سطح روغن و فیلترهای روغن را بررسی کنید.

– فیلتر خط مکش را در صورت وجود بررسی کنید.

– مکانیزم های شیرها و محرک های شیر را بررسی کنید.

– صافی ها را چک کنید.

– بررسی کنید که آیا نیاز به تعویض مواد مصرفی است:

  • در چیلرهای فرایندی، محلول آب و گلیکول را آنالیز کنید. کیفیت آب بسیار مهم است؛ زیرا عدم مدیریت آن باعث خوردگی لوله های آب شده و منتج به خرابی چیلر خواهد شد. کیفیت تصفیۀ آب چیلد را بررسی کنید. برای جلوگیری از یخ زدن سیستم در شرایط محیطی با دمای پایین، وضعیت و غلظت گلیکول را بررسی کنید. مطالعه مقاله آیس بانک و تاثیر آن در کاهش مصرف برق در چیلرهای تراکمی فرآیندی، اهمیت بالایی دارد.
  • مبرد. سطح و وضعیت مبرد را به کمک سایت گلاس بررسی کنید و دمای سوپرهیت و سابکول را با اعداد اعلامیِ سازنده مقایسه کنید تا تشخیص دهید شارژ مبرد فعلی درست است یا خیر. مبرد را در صورت لزوم اضافه کنید.
  • روغن روان کننده. آنالیز روی روغن انجام دهید و بررسی کنید که آیا روغن باید به دلیل آلودگی جایگزین شود یا اگر سطح آن خیلی پایین است اضافه شود.

اقدامات تعمیر و نگهداری

با تکمیل اقدامات بازرسی، یک برنامۀ عملیاتی به نتیجۀ بررسی های انجام شده بستگی دارد. پارامترهای عملیاتی جاری را با راه اندازی اولیۀ دستگاه مقایسه کنید. دستورالعمل سازنده در مورد روش های سرویس و نگهداری را بخوانید و توصیه ها و اقدامات لازم را دقیق مطابق آن انجام دهید. برای کلیه کارهایی که نمی توانند در محل انجام شوند یا باید توسط پرسنل ماهر و آموزش دیده انجام شوند، لازم است تکنسین های واجد شرایط را استخدام کنید یا برای عقد قراردادِ تعمیر و نگهداری که توسط سازندۀ دستگاه ارائه می شود، درخواست دهید.

نکته مهم دیگر این است که به دلیل آنکه مینی چیلر یک دستگاه مرکزی نیست و اغلب در تراس یا پشت بامِ آپارتمان ها و واحدهای مسکونی به طور مستقل نصب شده است، بسیاری از افراد بدون تخصص به تعمیر خودسرانه می پردازند که توصیه اکید ما این است که حتما تعمیر مینی چیلر هم توسط متخصصین و تکنسین های صنعت تهویه و برودت انجام شود.

با استفاده از این چک لیست تعمیر و نگهداری، می توانید عملکرد بهینه چیلر خود را حفظ کنید، از خاموش شدن برنامه ریزی نشده جلوگیری کنید و از عمر عملیاتی بیشتر دستگاه خود اطمینان حاصل کنید.

تمیز کردن کندانسور

تمیز کردن کندانسور بعنوان واحد تقطیر در سیکل تبرید تأثیر قابل توجهی در حفظ راندمان دستگاه و حتی طول عمر کمپرسور خواهد داشت. چراکه به این ترتیب فشار خط دهش و به عبارتی دمای تقطیر از حد مورد نظرِ سازنده در زمان طراحی تجاوز نخواهد کرد.

تمیز کردن کندانسور هوا خنک

کویل ها را با جاروبرقی، آب سرد، هوای فشرده یا با برس نرم (غیر فلزی) تمیز کنید. در دستگاه های نصب شده در فضای خورنده، تمیز کردن کویل باید بخشی از برنامه تعمیر و نگهداریِ معمول باشد. در چنین مواقعی، گرد و غبار جمع شده روی کویل ها باید با تمیز کردن منظم به سرعت پاک شود.

پیشنهاد مطالعه:

بررسی و شناخت انواع کندانسور هوا خنک (هوایی)

تمیزکاری کویل کندانسور در تعمیر چیلر هوا خنک
تفاوت ظاهریِ کویل تمیز و کویل کثیف

تمیز کردن کندانسور آب خنک

از یک برس استوانه ای شکل برای حذف لجن و سایر مواد معلق در داخل لوله های کندانسور استفاده کنید. برای از بین بردن رسوبات از یک حلال غیر خورنده استفاده کنید. مدار آب در کندانسور از فولاد و مس ساخته شده است. یک متخصص تصفیه آب، با توجه به اطلاعات صحیح، می تواند حلال مناسب را برای از بین بردن رسوب توصیه کند. تجهیزات مورد استفاده برای گردش آب خارجی، مقدار حلال و اقدامات ایمنی باید توسط شرکت تامین کنندۀ محصولات تمیز کننده یا شرکت انجام دهندۀ این عملیات تایید شده باشد.

پیشنهاد مطالعه:

بررسی و کاربرد انواع کندانسور آب خنک (آبی)

تمیزکاری کندانسور آب خنک در تعمیر چیلر آب خنک
تفاوت ظاهریِ کندانسور تمیز و کندانسور کثیف

روغن کمپرسور

روغن تجهیزات تبرید شفاف و زلال است و رنگ خود را در مدت طولانی کارکرد حفظ می کند. در صورتی که سیستم تبرید به درستی طراحی و نصب شده باشد و بدون هیچ مشکلی کار کند، نیازی به تعویض روغن کمپرسور حتی پس از مدت زمان طولانیِ کار نیست. روغنی که رنگ آن تیره شده است در معرض ناخالصی های سیستم لوله کشی تبرید یا در معرض دمای بیش از حد در سمت دهش کمپرسور قرار گرفته است و این امر به طور اجتناب ناپذیری کیفیت روغن را مختل می کند. تیره شدن رنگ روغن و یا کاهش کیفیت آن نیز می تواند ناشی از وجود رطوبت در سیستم نیز باشد. زمانی که روغن تغییر رنگ داد یا خراب شد، باید آن را تعویض کرد. در این صورت، قبل از راه اندازی مجدد دستگاه، کمپرسور و مدار تبرید باید تخلیه شوند.

اهمیت روغن کمپرسور در نگهداری چیلر تراکمی
روغن زلال و شفاف

البته امروزه نسل جدیدی از کمپرسورهای سانتریفیوژ بدون روغن(Oil-less compressor) در صنعت تهویه مطبوع رایج شده است که دیگر مدار روغنکاری در آن نیست و کمپرسور کجهز به به بلبرینگ های مغناطیسی است. این نوع چیلر تراکمی در بازار با نام چیلر توربوکور شناخته می شود که راندمان بسیار بالایی هم دارد. کمپرسور توربوکور اولین بار توسط شرکت دانفوس به صورت تجاری ساخته و معرفی شد.

در آخر این مطلب باید اشاره ای کنیم به تعمیر و نگهداری چیلر جذبی. چیلرهای جذبی به دلیل اینکه از سیکل تبرید جذبی استفاده می کنند، نکات تعمیر و نگهداری متفاوتی دارند. یکی از نقاط ضعف چیلرهای جذبی، همین موضوع نگهداری پیچیده و طول عمر کمتر آن نسبت به چیلرهای تراکمی است. برای اطلاعات بیشتر می توانیئ به مقاله تفاوت چیلر جذبی و تراکمی مراجعه کنید.

به این مقاله امتیاز دهید
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *