عیب یابی چیلرهای تراکمی
در این مقاله قصد داریم به بررسی عیوب چیلر و عیب یابی آنها بپردازیم. موارد مذکور در این مقاله برخی از رایج ترین انواع عیوب بخصوص در مورد چیلر تراکمی را که ممکن است در بهره برداری از این دستگاه با آنها روبرو شویم را پوشش می دهد.
مواردی که به آنها خواهیم پرداخت عبارتند از: فشار بیش از حد مجاز در خط دهش، فشار کمتر از حد مجاز در خط دهش، فشار بیش از حد مجاز در خط مکش و نیز فشار کمتر از حد مجاز در خط مکش که ممکن است با آنها مواجه شویم و البته موارد دیگری که در آینده بررسی خواهیم نمود.
هشدار، عیب یابی چیلر را به متخصص بسپارید!
چیلر اساساً دستگاه بسیار گرانی محسوب شده و می تواند در عین حال بسیار خطرناک باشد؛ بنابراین اگر شما واجد شرایط، صلاحیت یا مجاز به کار بر روی این دستگاه در ساختمان خود یا ساختمان کارفرمای خود نیستید، لطفاً این کار را نکنید. در عوض به دنبال فردی حرفه ای و متخصص باشید.
نکته قابل توجه: در نمایشگر چیلر یا در واحدهای BMS، در صورت تشخیص عیب، کد خطا نمایش داده می شود. این کد را یادداشت کنید و با سازندۀ چیلر چک کنید. غالباً سازندگان چیلر دستورالعملی جهت تعمیر و نگهداریِ دستگاه های خود دارند که اطلاعات و راهنمایی های لازم را برای عیب یابی می تواند در اختیار شما قرار دهد. در ادامه برخی از کاتالوگ های شرکت های معتبر و سازنده چیلر در سطح جهان از جمله TRANE، CARRIER، LG را در اختیار شما قرار خواهیم داد.
فشار بیش از حد مجاز در خط دهش
دهش با فشار بالا در چیلر تراکمی آب خنک مسئلۀ بسیار رایجی است که تقریباً همیشه ناشی از کیفیت پایین آبی است که در کندانسور جریان دارد. اطمینان حاصل کنید که ساختمان شما یا ساختمان کارفرمایان شما دارای مکانیزم و تمهیدات مشخصی جهت کنترل کیفیت آب برج خنک کننده باشند. به خصوص زمانی که برج های خنک کننده از نوع مدار باز هستند. به منظور درک بهتر از عیب یابی در چیلرهای تراکمی، بهتر است نگاهی داشته باشیم به اجزای سیکل تبرید تراکمی که در شکل زیر به طور کلی نشان داده شده است:
مواد معدنی و کثیفی از هوا به داخل آب برج وارد می شود. سپس در کل سیستم جریان می یابد و شروع به مسدود کردن لوله ها و مبدل حرارتی چیلر می کند؛ بنابراین، باعث ایجاد لایه ای از رسوب شده که سطوح داخلی لوله های کندانسور را پوشش می دهد و مانند یک عایق حرارتی از انتقال انرژی مورد نیاز جلوگیری می کند.
سناریوی مشابهی در چیلر تراکمی هوا خنک رخ می دهد که در آن سطح خارجی کندانسور پوشیده از گرد و غبار و خاک می شود. با گذشت زمان، کندانسور چیلر هوا خنک در لایهای از خاک پوشیده میشود. بنابراین باید مطمئن شوید که تمام لوله ها و فین ها به طور مرتب تمیز می شوند. اما، به یاد داشته باشید که لوله ها پر از مبرد هستند و بسیار ظریف می باشند؛ در نتیجه، هنگام شستشو بسیار مراقب باشید و از شانه های سبک و مخصوصِ این کار استفاده کنید.
یکی دیگر از مشکلات رایج، به خصوص در چیلرهای هوا خنک، کاهش جریان هوا بر روی کندانسور هوایی است و معمولاً زمانی این اتفاق می افتد که مقداری آشغال و زباله بخشی از مسیر عبور هوا از روی کویل کندانسور را مسدود کرده یا باعث ایجاد اختلال در کارکرد فن ها شده است. در این صورت جریان هوای کافی در کندانسور جریان نمی یابد تا انرژی لازم را از جریان مبرد داخل لوله ها جذب کند. توقف کارکرد یکی از فن ها یا رفتار نامنظم آنها نیز می تواند باعث کاهش جریان هوای عبوری شود؛ بنابراین، می بایست کلیۀ فن ها به صورت بصری چک شوند. به طوری که کاملاً تمیز باشند، هیچ مانعی بر سر راه حرکت تیغه های فن وجود نداشته باشد و فن ها به درستی کار کنند.
دهش با فشار بالا در چیلرهای آب خنک می تواند ناشی از کاهش جریان آب عبوری در کندانسور آبی نیز باشد. ابتدا باید شیرهای سیستم، صافی ها و پمپ ها را بررسی نمود تا مطمئن شوید که همه به درستی کار می کنند و اجازه می دهند جریان با سرعت صحیح عبور کند. اگر گزارشی از نرخ جریان صحیح در اختیار ندارید، دادههای راهاندازی سیستم را که باید هنگام نصب و آزمایش چیلرها در اختیار مدیر ساختمان قرار می گرفت را پیدا کنید.
علاوه بر این، اگر دمای آبی که از برج خنککننده برای کندانسور چیلر ارسال می شود خیلی بالا باشد، می تواند عامل دیگری در افزایش فشار خط دهش باشد. در چنین مواقعی بایستی برج های خنک کننده را با دقت بررسی نمود تا مطمئن شوید که فن های برج به درستی کار می کنند، شیرهای بای پس برج خنک کننده به درستی تراز شده اند و آب از برج خنک کننده عبور می کند.
بالا بودن فشار خط دهش می تواند به دلیل بسته بودن شیر قطع خط دهش که برای سرویس هر کمپرسور پیش بینی می شود نیز باشد. این اتفاق کمی غیرمعمول است، اما ممکن است به هر دلیلی این شیر به غلط در حین تعمیر و نگهداری و و یا توسط فردا نا آگاه بسته شده باشد.
در چیلرهای هوا خنک، ممکن است دمای هوای محیط بیرون بالاتر از قابلیت کندانسور در دفع حرارت باشد. بنابراین، در این شرایط کندانسور به درستی نمی تواند کار کند. باید صبر کنید تا هوای محیط خنک شود یا در صورت امکان پارامترها و نقاط تنظیم چیلر را تغییر دهید. البته، قبل از انجام این کار، حتماً با سازندۀ چیلر موضوع را در میان بگذارید و مطمئن شوید که مانعی برای انجام این کار وجود ندارد. یک راهکار برای حل این مسئله کاهش دمای هوای ورودی به کندانسور است که با اسپری کردن آب در مسیر ورود هوا به روی کویل امکانپذیر است، اگرچه که این کار می تواند در محیط هایی با هوای آلوده منجر به تجمع کثیفی بر روی فین ها شده و کارایی کندانسور را در ادامه به شدت تحت تأثیر قرار دهد.
یکی دیگر از عوامل نسبتاً رایج که باعث بروز فشار بیش از حد در خط دهش کمپرسور می شود، این است که چیلر با مبرد بیش از حد شارژ شده است. پس سایت گلاس ها را چک کنید. همچنین ممکن است یک ماده یا سیال غیر قابل تراکم وارد سیکل کاری مبرد شده باشد. چیلر را چک کنید و به صداها گوش دهید. اگر ناشی از مواد خارجی باشد، سیستم باید وکیوم و پاکسازی شود.
در نهایت، اگر هیچ یک از این بررسی ها مشکل را حل نکرد، بررسی کنید که سوئیچ فشار ایراد نداشته باشد!
فشار کمتر از حد مجاز در خط دهش
یکی از دلایلی که می تواند باعث دهش در فشار خیلی پایین شود، این است که شیر ایزولۀ نصب شده در خط مکش تا حدی بسته باشد. بنابراین، می بایست وضعیت این شیر را بررسی نمود. این نسبتاً غیر معمول است اما ممکن است اتفاق بیفتد.
شارژ کم مبرد نیز می تواند باعث دهش کم فشار گردد. باید بررسی کنید که چیلر که شارژ مبرد کافی دارد یا خیر. اگر مشکوک هستید که این مشکل وجود دارد، باید آن را شارژ کنید.
عامل دیگر می تواند دمای خیلی پایین هوای محیط باشد. در این صورت می توان با بای پس کردن مقداری از جریان مبرد خروجی از کمپرسور به بعد از کندانسور از کاهش بیش از حد فشار خط دهش جلوگیری نمود که این اقدام خصوصاً در شروع به کار چیلر امری ضروری به حساب می آید. در ادامه می بایست با کنترل دبی هوای عبوری از کندانسور در چیلرهای هوا خنک و دبی آب عبوری از کندانسور در چیلرهای آب خنک، فشار خط دهش را در محدودۀ مجاز تثبیت نمود.
رایجترین عامل فشار پایین در خط دهش، کثیف بودن یا مسدود شدن اواپراتور است. بنابراین، این موضوع می بایست بررسی شود.
فشار کمتر از حد مجاز در خط مکش
یکی از عموامل رایج در بروز چنین مشکلی، مسدود شدن شیر انبساط است. بنابراین، ممکن است مجبور شوید آن را تمیز کنید و یا در صورت نیاز آن را تعویض کنید. همچنین ممکن است کاهش جریان آب عبوری از اواپراتور منجر به کاهش بیش از حد فشار مکش گردد. در نتیجه می بایست مجدداً کلیۀ شیرهای منصوبه روی خط لوله کشی آب و همچنین کارکرد پمپ های سیرکوله بررسی شوند تا این اطمینان حاصل گردد که همه آنها به درستی کار میکنند. اگر نمی دانید سرعت جریان آب عبوری اواپراتور چقدر باید باشد، اطلاعات لازم را از سازندۀ چیلر دریافت نمائید.
همچنین باید فیلتر خشک کن و صافی را چک کنید. اگر مسدود شدهاند، آنها را تمیز کنید یا تعویض کنید.
فشار بیشتر از حد مجاز در خط مکش
فشار مکش پایین در چیلرهای آب خنک می تواند به دلیل پایین بودن دمای آب کندانسور نیز باشد. بنابراین می بایست نگاهی به نقاط تنظیم و معیارهای طراحی انداخت. ممکن است مجبور شوید دریچه های بای پسِ برج های خنک کننده را تنظیم کنید تا مطمئن شوید که آب در دمای مناسب باز می گردد.
حالا اگر یک هشدار فشار بالا روی خط مکش دارید، سه عامل اصلی می تواند باعث بروز این مشکل شود:
1- احتمالاً بار حرارتی پروژه بیش از حد مورد انتظار است و اینجاست که بار سرمایشی روی چیلر بسیار زیاد و بیش از مقدار مورد نظر در زمان طراحی است. در صورت امکان می بایست میزان بار حرارتی را کاهش داد یا این بار موجود را روی چیلرهای بیشتر و یا تجهیزات خنک کنندۀ دیگری اعمال کنید.
2- شیر انبساط ممکن است بیش از حد مبرد را تغذیه کند. بنابراین شما می بایست این موضوع را بررسی کنید. اگر این اتفاق افتاد، احتمالاً باید شیر انبساط یا سنسور دما و ترانسمیتر فشار مربوط به آن را تعویض کنید، اما بدیهی است که ابتدا باید نقطه تنظیم سوپرهیت را مجدداً بررسی کنیم تا از حد استاندارد پایین تر نباشد.
3- چیلر همچنین ممکن است با مبرد بیش از حد شارژ شده باشد. در این صورت بایستی نقاط تنظیم، دما و فشار خود را در کل سیستم بررسی کنید و سپس مقداری از مبرد اضافی را خارج کنید (بازیابی کنید). این اقدام باید توسط یک متخصص واجد شرایط انجام شود.
مطالعه بیشتر:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)