تهویه مطبوع بیمارستان

سیستم های تهویه مطبوع در بیمارستان ها و مراکز درمانی از حساسیت بیشتری برخوردار هستند. تهویه مطبوع در مراکز درمانی از این جهت پر اهمیت است که سلامت و شرایط عمومی حال بیماران، نسبت به ذرات و آلودگی های ارگانیک و غیر ارگانیک موجود در هوا وابستگی زیادی دارد. همچنین وجود سیستم های تهویه استاندارد در مراکز بهداشتی و درمانی برای راحتی و سلامتی پزشکان، پرستاران، پرسنل و کارکنان و حتی همراهان بیماران نیز بسیار حائز اهمیت است.

در این مقاله متخصصان شرکت تهویه نگار به بررسی تجهیزات و تاسیسات تهویه مطبوع در بیمارستان ها مانند هواساز هایژنیک یا هواساز بیمارستانی، پرداخته اند و استانداردها و ویژگی های مورد نیاز آن ها را به طور جامع و کامل توضیح خواهند داد. همچنین وجود دستگاه های حساس تصویر برداری نظیر سونوگرافی و ام آر آی، دستگاه لیزر و تجهیزات گران قیمت آزمایشگاهی سبب شده است سیستم های تهویه مطبوع بیمارستان دارای استانداردها و نکات طراحی خاصی نسبت به تجهیزات تهویه معمولی داشته باشند.

تهویه مطبوع بیمارستانی
تهویه مطبوع در بیمارستان

پیشنهاد مطالعه:

تهویه مطبوع اتاق عمل و جراحی

تهویه مطبوع هتل

تهویه مطبوع ساختمان اداری

تهویه مطبوع استخر

بررسی فنی انواع فن کویل سقفی، زمینی، دیواری و کانالی

استاندارهای طراحی و مهندسی سیستم های تهویه مطبوع بیمارستان

موسسه ASHRAE یا همان جامعه مهندسان گرمایش، برودت و تهویه مطبوع آمریکا، یکی از معتبرترین مراجع استاندرهای تهویه در سطح جهان است. در این مقاله با توجه به معیارها و استاندرادهای این موسسه، به بررسی طراحی و مهندسی تجهیزات تهویه مطبوع بیمارستان می پردازیم.

یکی از زیرمجموعه های موسسه فوق، انجمن مهندسی سلامت است با نماد ASHE که مخفف عبارت (The American Society for Health Care Engineering ) می باشد. این انجمن بزرگترین و معتبرترین گروه فعال در زمینه بهینه سازی و ساخت تجهیزات تهویه مطبوع بیمارستانی در ساختمان های با کاربری درمان، بهداشت و سلامت است.

منابع معتبر استاندارد سیستم تهویه مطبوع بیمارستان
منابع معتبر استاندارد سیستم های تهویه بیمارستان

منابع استانداردهای مورد نظر ASHRAE در زمینه تجهیزات تهویه بهداشتی از قرار زیر است:

  • ASHRAE 170 (تجهیزات تهویه یا Ventilation برای مراکز سلامت و در مان)
  • ASHRAE 55 (شرایط دمایی برای افراد ساکن در ساختمان)
  • ASHRAE 52.2 (روش های آزمایش کارایی دستگاه های تصفیه کننده هوا بر اساس اندازه ذرات)
  • ASHRAE book: HVAC Design Manual for Hospitals and Clinics

موسسه ASHRAE تلاش می کند تا تمامی استانداردها و دستورالعمل های اعلام شده در استاندارد 170 را که توسط انجمن های زیر صادر می شوند را را با یکدیگر هماهنگ کند. این انجمن ها شامل موارد زیر است:

  • انجمن پرستاران اتاق عمل (Association of Operating Room Nurses | AORN)
  • انجمن تجهیزات پزشکی آمریکا (American Association of Medical Instrumentation | AAMI)
  • موسسه فارماکوپدیا آمریکا (US Pharmacopeia | USP)
موسسات و مراکز موثر بر استانداردهای تهویه مطبوع بیمارستان
موسسات و مراکز موثر بر استانداردهای تهویه مطبوع بیمارستان

شکل زیر استاندارد ASHRAE 170 و ملزومات آن را نشان می دهد:

استاندارد ASHRAE 170
استاندارد ASHRAE 170

آسایش دمایی یا حرارتی در بیمارستان

واقعیت این است که دمای آسایش از لحاظ تهویه مطبوع، برای افراد مختلف متفاوت است. آسایش از دیدگاه تهویه مطبوع، به عوامل زیر بستگی دارد:

  • نوع لباس و پوشش فرد
  • سن افراد
  • میزان سلامتی
  • نوع کار و فعالیت
  • دمای محیط
  • میزان رطوبت
  • نرخ جریان هوا
فاکتورهای موثر بر روی دمای آسایش
فاکتورهای موثر بر روی دمای آسایش

آسایش حرارتی یا دمایی در تجهیزات مربوط به تهویه مراکز بهداشتی و درمانی همیشه باید مورد توجه طراحان و سازندگان باشد. در واقع، بیمارانی که از مشکلات سلامتی رنج می برند و یا در حال سپری کردن دوران بهبود خود هستند، به این آسایش دمایی نیاز مبرم دارند.

از این رو، کنترل دما و رطوبت در بیمارستان ها و مراکز درمانی امری اساسی است. بنابراین، دمای ایده آل برای یک بیمارستان چقدر است؟ بیمارستان ها از جمله ساختمان هایی هستند که در طول سال تحت بارهای برودتی مختلفی قرار می گیرند. این امر بیشتر به دلیل اتاق‌های جراحی اتفاق می‌افتد، جایی که تقاضای سرمایش یا گرمایش مستقل از فصل است.

حال ممکن است این سوال برای شما ایجاد شود که به چه شرایطی، آسایش از نگاه تهویه گفته می شود؟ بر اساس استاندارد55 موسسه ASHRAE، در صورتی که 80% افراد ساکن و حاضر در یک ساختمان از شرایط تهویه مطبوع رضایت داشته باشند، می توانیم به آن شرایط آسایش یا Comfort بگوییم.

باید حتما به این نکته توجه داشته باشیم که استاندارد 170 یک شرایط حداقلی را برای آسایش، میزان آلودگی و بو در مرکز درمانی و بهداشتی ارائه می دهد

به طور مثال جراحان در اتاق عمل به دمایی کمتر از دمای مورد نظر در استاندارد 170(دمای 68 درجه فارنهایت یا 32 درجه سانتی گراد) نیاز دارند. بنابراین طراحی سیستم های تهویه مطبوع بیمارستانی بر اساس حداقل استاندارد 170 می تواند مشکلاتی را از لحاظ فنی برای ما ایجاد کند. طراحی اصولی دستگاه های سرمایشی در مراکز درمانی و بیمارستان، این قابلیت را باید داشته باشند که دما را به کمتر از 63 درجه فارنهایت یا 17 درجه سانتی گراد نیز برسانند.

اتاق های جراحی و عمل مربوط به ارتوپدی و قلب که در آن ها ممکن است زمان انجام جراحی طولانی باشد، به دماهای پایین تر و خنک تری نیاز دارند. وجود ماسک، کلاه، دستکش های مخصوص و روپوش یا لباس های بهداشتی خاص تیم جراحی در اتاق های عمل، در مدت زمان طولانی سبب گرم شدن جراحان و اعضای تیم خواهد شد.

از طرفی سایر نیروها و پرسنل که خارج از اتاق عمل هستند، امکان دارد با این دما، شرایط آسایش کافی را نداشته و احساس سرما کنند. همچنین این دمای پایین به احتمال زیاد برای فرد بیمار که عمل جراحی بر روی ایشان انجام می شود، امکان دارد چندان مناسب نباشد. به همین دلیل سیستم تهویه در اتاق های عمل جراحی باید این ویژگی را داشته باشد که پس از اتمام عمل، به سرعت به دمای بالاتر برسد. همین ویژگی هم نیاز به طراحی خاصی دارد و تجهیزات را پیچیده تر می کند.

اینجاست که چالش طراحی برای مهندسان تاسیسات مکانیکی بیمارستان به وجود می آید. یک طراحی سیستم های برودتی و تهویه مطبوع بیمارستانی باید سیستمی را طراحی کند که در آن قابلیت تامین شرایط دمایی متفاوت بر اساس نیاز افراد وجود داشته باشد. طراح تجهیزات تهویه در بیمارستان بین این خواسته ها و الزامات متضاد قرار می گیرد و باید توانایی مدیریت این چالش ها را داشته باشد.

کنترل آلودگی

پارامتر مهم تر از راحتی یا آسایش در بیمارستان، کیفیت هوا است. عفونت های مرتبط با بیمارستان یا HAI (Hospital-Associated Infections) منجر به از دست رفتن جان افراد زیادی می شود و هر ساله میلیاردها دلار هزینه برای تمام مردم دنیا به همراه دارد. در حالی که تخمین ها متفاوت است، اکثر کارشناسان موافق هستند که منابع عفونت در هوا مسئول 5 تا 15 درصد از عفونت های بیمارستانی هستند. تخمین زده می شود که این هزینه ها حدود 500 میلیون دلار در سال فقط برای کشور ایالات متحده باشد. این وظیفه مهندسان تهویه مطبوع یا HVAC بیمارستان است که میزان بروز HAI در هوا را کاهش دهند.

بر اساس مقالات علمی منتشر شده، موارد زیر در خصوص عفونت های بیمارستانی قابل ذکر است:

  • عفونت های بیمارستانی باعث مرگ سالانه 75000 نفر در سال فقط در ایالات متحده می شود. به عبارتی روزانه به طور متوسط، باعث مرگ 200 نفر در آن کشور هست
  • بیمارستان ها به طور متوسط سالانه، مرگ حدود 15 نفر با علت عفونت های بیمارستانی را ثبت می کنند.
  • تقریباً 722000 عفونت غیر کشنده در سال وجود دارد که به طور متوسط ​​150 مورد در سال در هر بیمارستان است.
  • در سال 2011 میلادی، از هر 25 بیمار بستری شده در بیمارستان، یکی به HAI یا عفونت بیمارستانی مبتلا شده است.
  • تقریباً 35000 حادثه یا حداقل 5 درصد هر سال عفونت های مربوط به هوا هستند.
  • عفونت محل جراحی تقریباً در یک مورد از هر 50 جراحی رخ می دهد
infection rate calculation in health care hospitals
تهویه مطبوع بیمارستان 16

یک معادله ساده و مفهومی برای احتمال آلودگی در شکل فوق وجود دارد. بسیاری از عوامل مؤثر بر عفونت‌ها با سیستم های HVAC ارتباط مستقیمی ندارند، مانند شستشوی دست‌ها، بازدیدکنندگان، کارکنان، سطوح مختلف موجود در ساختمان، میزان تمیز کردن و سطح دفاعی بیمار. اما نکته مهم این است که بسیاری از مهندسان نمی دانند که طرح های آنها می تواند بر همه متغیرهای شکل بالا تأثیر بگذارد و پیامدهای مثبت یا منفی بر میزان احتمال آلودگی و عفونت خواهد داشت.

در فرمول فوق هر یک از پارامترها چه مفهمومی دارند؟ در جدول زیر، پارامترهای این فرمول را توضیح داده ایم:

#تعداد عفونت های ثبت شده در یک بازه زمانی مشخص در میان یک جمعیت مشخصمثلا ثبت 5 مورد عفونت اورولوژی در یک ماه
میزان جمعیت در معرض خطرمیانگین تعداد بیمارن مراجعه کننده در یک بازه زمانی مشخص مثلا حضور میانگین 120 مراجعه کننده به مرکز درمانی در خرداد ماه
ضریب ثابت Kبر اساس تعداد نفرات و بازه زمانی می تواند مقدار 100، 1000، 10000 و یا 100000 داشته باشدبا توجه به مخرج کسر معادله انتخاب می شود. تعداد مراجعان در چه بازه زمانی مهم است تا نرخ عفونت و آلودگی مشخص شود

میزان آلودگی صوتی (Noise) در تجهیزات تهویه بیمارستان

راحتی بیماران و کارکنان بیمارستان ها علاوه بر آسایش دمایی، باید از نظر آلودگی صوتی یا همان سر و صدا نیز تضمین شود. وجود سر و صدا باعث ایجاد ناراحتی و عدم تمرکز برای کارکنان و پزشکان بیمارستان خواهد شد و همچنین باعث ایجاد ناراحتی و طولانی شدن روند درمان بیمان هم می شود. در نتیجه دستگاه های HVAC مراکز درمانی باید تا حد امکان آلودگی صوتی نداشته باشند.

استاندرهای مربوط به سطح آلودگی صوتی در بیمارستان
استاندارد آمریکادر روز کمتر 45 دسی بلدر شب کمتر از 35 دسی بل
سازمان بهداشت جهانیدر روز کمتر از 35 دسی بلدر شب کمتر 30 دسی بل
استاندارد ایراندر روز کمتر از 35 دسی بلدر شب کمتر 30 دسی بل

میزان استاندارد صدا در بخش مراقبت‌های ویژه برحسب دسی‌بل در ایران، بنا بر اعلام آژانس حفاظت محیط زیست در طی روز و شب به ترتیب ۳۵ و ۳۰ است. یعنی در ایران نیز معیاری مشابه سازمان بهداشت جهانی مد نظر است. این در حالی است که اغلب بیمارستان ها در پژوهش های مختلف انجام شده آلودگی صوتی بسیار بیشتر و در محدوده های بین 50 الی 85 دسی بل را ثبت کرده اند.

بالاتر از حد مجاز بودن آلاینده‌های صوتی می‌تواند بیماری فرد را تشدید کند. علاوه بر این در صورتی که عوامل زیان‌آور محیط کار از حد مجاز فراتر رود بر کارکنان نیز تأثیر خواهد گذاشت و در نتیجه اثر منفی در ارائه خدمات مناسب به بیماران خواهد گذاشت، بر همین اساس مکان‌یابی صحیح بیمارستان و اتخاذ تدابیر مناسب جهت کاهش آلودگی صدا یکی از مهم‌ترین نکاتی است که باید مد نظر قرار گیرد.

چرا از مواد عایق صوتی و جاذب صدا در بیمارستان ها استفاده نمی شود؟

زمانی که بحث سر و صدای سیستم های تهویه مطرح می شود، برخی گمان می کنند که راه حل این موضوع استفاده از مواد عایق صوتی هست. نکته مهم در تهویه مطبوع مراکز درمانی و بهداشتی این است که به دلیل جلوگیری از جذب و انتشار باکتری ها و ویروس های بیمارستانی، نمی توان از مواد جاذب صدا استفاده کرد.

در ساخت چنین دستگا هایی بیشتر از فلزاتی براق و صاف مانند فولاد ضد زنگ (Stainless steel) استفاده می شود تا از انتشار و پخش عفونت های بیمارستانی جلوگیری شود. علاوه بر این، فلزات صیقلی به راحتی نیز قابل تمیز شدن هستند. با توجه به این نکته بحث طراحی اصولی و مهندسی که ارتعاشات و صدای تجهیزات تهویه را در پایین ترین سطح خود نگه دارد از اهمیت بسزایی دارد.

میزان عفونت های بیمارستانی

به طور کلی، باکتری ها و ویروس ها بر روی ذرات بزرگتر که در هوا معلق هستند سوار می شوند. این ذرات معلق بزرگ در علم پزشکی آئروسل ها یا هواپخش نامیده می شوند. آئروسل ها به صورت طبیعی و ارگانیک در هوا وجود دارند، مانند: گرد و غبار، آئروسل های عطسه/سرفه، هاگ ها و حتی حشرات. از طرفی به دلیل زندگی مدرن بشر امروزی، دود سیگار، گاز خروجی از اگزوز خودروها آئروسل‌هایی هستند که ما دائماً با زندگی در محیط شهری با آن‌ها مواجه هستیم و کارشناسان آن را مواد هواپخش غیر ارگانیک یا مصنوعی می دانند.

سیستم HVAC می تواند چگالی ذرات موجود در اتاق را از طریق تامین هوای تمیز و بهداشتی کاهش دهد. همانطور که در شکل زیر از نشان داده شده است، میزان تغییرات هوای هوای تصفیه شده و تمیز، به طور مستقیم با زمان ماندن ذرات معلق در هوای اتاق مرتبط است. به طور کلی، هر چه میزان تغییر هوا در ساعت یا ACH(Air Change per Hour) بیشتر باشد، میزان عفونت هم کمتر است.

تاثیر جریان هوا بر روی ذرات آلوده در تهویه بیمارستان
تاثیر جریان هوا بر روی ذرات آلوده

سیستم های تهویه مطبوع مراکز بهداشتی و درمانی، برای انتقال هوای کثیف به خارج از بیمارستان، از یک اصل منطقی به نام اختلاف فشار (pressure difference) استفاده می کنند. همانطور که در شکل زیر نشان داده شده است، ایده این است که سیستم تهویه بیمارستان را به گونه ای طراحی کنیم که تمیزترین هوا به اتاق های عمل و سایر مناطق حساس وارد شود و سپس به کمک اختلاف فشار به بخش هایی که حساسیت کمتری دارند ارسال شود. در نهایت نیز هوای خروجی به سمت بیرون ساختمان ارسال خواهد شد.

انتقال جریان هوای تمیز به بخش های مختلف بیمارستان
انتقال جریان هوای تمیز به بخش های مختلف بیمارستان

میزان فیلتراسیون و کیفیت هوا در بیمارستان

کیفیت هوا یکی دیگر از جنبه های بسیار مهمی است که باید در ساختمان های درمانی و بهداشتی نظر داشت، هر گونه امکان انتقال هوا در این نوع ساختمان ها باید کنترل شود. تبادل هوا و فیلتراسیون از طریق تهویه مکانیکی به ویژه پس از همه گیری و پاندمی ویروس کرونا(کووید-19) اهمیت بیشتری پیدا کرده است. شکل زیر استاندارد مربوط به میزان فیلتراسیون ذرات معلق در هوا بر اساس کاربری فضا در ساختمان بیمارستان را نشان می دهد:

 استاندارد مربوط به میزان فیلتراسیون ذرات در تهویه مطبوع بیمارستان
استاندارد مربوط به میزان فیلتراسیون ذرات در بیمارستان

در واقع، سیستم‌های تهویه با طراحی اصولی و خوب می‌توانند ابزار بسیار مناسبی برای به حداقل رساندن احتمال ابتلا به ویروس کرونا در بین بیماران و پرسنل باشند. ما می دانیم که سیستم ایمنی بیماران معمولا ضعیف است و بدن آنها در برابر باکتری ها، ویروس ها و عفونت های موجود در هوا آسیب پذیر است.

یک سیستم تهویه بیمارستانی با طراحی مهندسی که هوای فیلتر شده مناسب را از محیط خارجی وارد می کند و به طور همزمان هوای داخلی را از فضای ساختمان به سمت بیرون هدایت می کندخارج می کند و اینگونه می تواند به کاهش چگالی ذرات خطرناک در فضاهای داخلی کمک کند.

راه دیگر برای کاهش احتمال عفونت و آلودگی، چرخش هوا از طریق فیلترهای خوب است. در بسیاری از محیط ها، هوای فیلتر شده تمیزتر از هوای بیرون است. شکل زیر حداقل بازده فیلتر مورد نیاز را برای بخش های مختلف مراکز بهداشتی و درمانی نشان می دهد. MERV معیاری برای اندازه گیری کارایی فیلتر با مقیاس 5-17 است. فیلترهای با راندمان بالای نگهدارنده ذرات که با نام فیلتر هِپا (HEPA) شناخته می شودند، بهترین فرآیند فیلتراسیون را ارائه می دهند.

فیلترهای هپا (High Efficiency Particle Arrestance) دارای قدرت جذب ذرات پر نفوذ به میزان 99/9995% می باشند. مطابق شکل فوق که مربوط به استاندارد فیلتراسیون است، حداقل میزان فیلتراسیون برای اتاق عمل MERV14 است.

معماری اتاق های عمل (OR) در مراکز بهداشتی

نحوه برخورد ذرات معلق هوا به دیواره ها و سطوح داخلی فضای بیمارستان، بر میزان انتشار آلودگی و عفونت اثر گذار است. ذراتی که بر روی پوست می نشینند، به نسبت ذراتی که بر روی زخم های باز فرود می آیند کمتر باعث ایجاد عفونت می شوند. تاسیساتی مانند کانال ها و دریچه های انتقال هوا، که جریان هوای تمیز و استریل شده را به فضای مورد نظر انتقال می دهند، می تواندد بر روی احتمال آلودگی تاثیر داشته باشند.

هر چه مهندسان بتوانند جریان هوای ورودی را آرامتر کنند و از آشفتگی یا توربولانس آن کم کنند، احتمال انتشار آلودگی و عفونت بسیار کمتر می شود. به همین دلیل یکی از طرح های رایج تاسیسات و کانال های هوا در مراکز مراقبت از سلامتی، ایجاد طرح OR است که در شکل زیر مشاهده می کنید.

OR design in hospital andhelath care buildings
تهویه مطبوع بیمارستان 17

همچنین استفاده از دیفیوزرهای خاص که سبب ایجاد جریان آرام (Laminar Flow) می شوند، از ملزومات استانداردهای اتاق های بهداشتی است. حالت ایده آل این است که جریان هوای آرام و ملایم با کمترین اغتشاش از ناحیه سقف وارد شده وس از عبور از تجهیزات و افراد ساکن در اتاق بهداشتی مانند اتاق جراحی، عبور کرده و در نزدیکی زمین به کلی آرام بگیرد تا باعث پخش هیچگونه ویروس و عامل بیماری زا نشود.

سپس از طریق دریچه های موجود در پایین اتاق به سمت بیرون هدایت شود. این دریچه ها دارای سوراخ های بسیار ریز با زوایه خاصی هستند که سبب می شوند جریان هوای تمیز در حالت بسیار آرام و ملایم وارد اتاق های جراحی شوند

دیفیوزر مخصوص تهویه مطبوع بیمارستان
دیفیوزر مخصوص بیمارستان
دیفیوزر مخصوص تهویه بیمارستان
طرح انفجاری دیفیوزر آرام کننده جریان

هر گونه عامل ناآرامی و ایجاد اغتشاش در جریان هوای تمیز ورودی به فضای بهداشتی، سبب کاهش اثر آن و افزایش احتمال عفونت خواهد شد. چند مورد از عوامل اجتناب ناپذیر در این خصوص عبارتند از: حرکت و جابجایی پزشکان و دستیاران آن ها، وجود دستگاه ها و وسایل مخصوص و نوع عملکرد آن ها در حین جراحی.

نقش رطوبت بر میزان آلودگی و عفونت

بحث ها و نظرهای متفاوت زیادی در مورد نقش رطوبت در ایجاد عفونت ها وجود دارد. به طور کلی پذیرفته شده است که حداکثر رطوبت اتاق در دراز مدت باید کمتر از 60٪ باشد تا رشد کپک و سایر موجودات زنده به حداقل برسد. لذا در این مقاله حداقل میزان رطوبت مهم بوده و مورد بحث است.

برای چندین دهه، پذیرفته شده بود که در اتاق های عمل و جراحی، حداقل میزان رطوبت باید بین 30 تا 35٪ باشد. با این حال، در چند سال اخیر، انجمن مهندسی مراقبت های سلامتی یا همان ASHE توصیه کرده است که حداقل رطوبت برای جراحی کوتاه مدت یا سرپایی که زمان طولانی ندارند، می تواند تا 20% هم کاهش یابد.

شواهد و تحقیقات به خوبی نشان داده اند که میزان رطوبت کم در طولانی مدت، اثرات نامطلوبی بر سلامت انسان ها دارد. متأسفانه، توافقی در مورد طول مدت زمان به طور دقیق در این رابطه وجود ندارد. برخی اشاره می کنند که فصل آنفولانزا همزمان با رطوبت کم در زمستان است، اما مشخص نیست که آیا رطوبت کم طی چند ساعت یا حتی روز مضر است.

نمودار سایکرومتریک در شکل زیر نشان می دهد که یک منبع ثابت هوا در دمای 48 درجه فارنهایت با نقطه شبنم 48 درجه فارنهایت (اشباع شده) تمام محدوده های مناسب توصیه شده از رطوبت در اتاق های عمل را برآورده می کند. توجه داشته باشید که برخی از پزشکان به دمای اتاق عمل کمتری نسبت به توصیه استانداردهای ASHRAE نیاز دارند، در این صورت دمای نقطه شبنم کمتری لازم است.

نمودار سایکرومتریک
تهویه مطبوع بیمارستان 18

نگهداری و قابلیت اطمینان در سیستم تهویه بیمارستان

سیستم های تهویه مطبوع بیمارستان از نظر تعمیر و نگهداری بسیار حساس تر هستند و باید با نظم و دقت کافی توسط تکنسین های مجرب و آموزش دیده انجام شود، اچون این دستگاه ها وظیفه حفظ کیفیت بالای هوای داخل ساختمان های درمانی و تامین دمای ایمن برای بیمارن و افراد شاغل در آن ها را بر عهده دارند.

به همین دلیل، نگهداری پیشگیرانه (Preventive Maintenance) بسیار در این حوزه مهم است، زیرا خرابی و از کار افتادگن این تجهیزات می تواند مشکل بزرگی برای بیماران ایجاد کند.وجود سیستم های پایش و مانیتورینگ برای زیر نظر داشتن عملکرد صحیح تجهیزات تهویه در بیمارستان ها از اولویت های مهم است.

توانایی تکیه بر سیستمی کنترلی و پایش کننده که اطلاعات را با سطح بالایی از جزئیات ارائه دهد، برای تیم نگهداری و تعمیرات دستگاه های تهویه بیمارستانی بسیار قابل توجه است. سیستم های پایشی دقیق، به آنها اجازه می دهد تا اقدامات پیشگیرانه را بر اساس داده های واقعی برنامه ریزی کنند. بنابراین، چنین سیستم کنترلی باعث کاهش هزینه های مرتبط با خرابی و تعمیر سیستم های تهویه خواد شد.

اشاره کردیم که برخی از دلایل ایجاد ناآرامی در جریان هوای تمیز، اجتناب ناپذیر است و محدودیت هایی در ساخت دستگاه های بیمارستانی وجود دارد که سبب فعال شدن و واگیردار شدن میکرو ارگانیزم ها خواهند شد. به همین دلیل به منظور بالا رفتن قابلیت اطمینان در سیستم های تهویه بیمارستانی، استفاده از لامپ های فرا بنفش (Ultraviolet Lamps) در دستگاه هواساز به منظور از بین بردن باکتری ها و جلبک های قسمت های مرطوب، رایج است.

در برخی سیستم ها از لامپ های UV در کانال ها استفاده کرده اند که سرعت بالای جریان هوا سبب ناکارآمدی این طرح شده است. در بعضی بیمارستان ها به طور آزمایشی از لامپ های UV قابل حمل یا پرتابل استفاده شده و برخی دیگر نیز از حمام اُزن استفاده کرده اند تا یک حالت گندزدایی حمامی صورت بگیرد.

لامپ های UV در هواساز بیمارستانی
لامپ های UV در هواساز بیمارستانی

چرا سیستم تهویه بیمارستان باید بازده خوبی داشته باشند؟

از آنجایی که سیستم های تهویه مطبوع، تقریباً نیمی از کل انرژی مورد استفاده در مراکز بهداشتی و درمانی را مصرف می کنند، انتخاب راه حل های تهویه مطبوع کارآمد با بازدهی بالا در بهینه سازی مصرف انرژی خیلی مهم است.

از دیدگاه مصرف انرژی، نوع کمپرسور و تکنولوژی بکار رفته در آن می تواند نقش مهمی در بهینه سازی سیستم ها از نظر بهره وری انرژی داشته باشد.به همین دلیل استفاده از کمپرسورهای مجهز به اینورتر که قابلیت کنترل فرکانس را دارند، پیشنهاد مناسبی برای این سیستم ها هست.

یکی دیگر از روش های کاهش مصرف انرژی، تکنیک خنک کاری آزاد یا فری کویلنگ است که باید در صورت وجود شرایط آب و هوایی مناسب در نظر گرفت. سیستم های تهویه مطبوع بیمارستان‌ها 24 ساعت شبانه‌ روز کار می‌کنند و بر اساس حجم کاری، می‌توانند تصمیم بگیرند که از روش فری کولینگ جزئی (Part-load free cooling) یا فری کولینگ کامل (Full-load free cooling) استفاده کنند.

زمانی که دمای محیط بیرون به اندازه کافی پایین است، تکنیک فری کولینگ به چیلرها اجازه می‌دهد تا کمتر از کمپرسور خود در مدار سیکل تبرید تراکمی استفاده کنند و در نتیجه از دمای پایین هوای خارجی برای تولید آب سرد استفاده کنند. پس از آن آب سرد می توان برای فرآیندهای صنعتی یا سیستم های تهویه مطبوع استفاده کرد.

طراحی و ساخت تهویه مطبوع بیمارستان

5/5 - (4 امتیاز)
0 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *