فن کویل سقفی توکار

فن کویل سقفی توکار نوعی از دستگاه فن کویل هست که در سقف کاذب ساختمان نصب می شود و اصلی ترین ویژگی آن قیمت پایین این دستگاه است. دسترسی به این فن کویل ها به دلیل جاسازی در سقف واحدهای مسکونی یا تجاری، کمی مشکل هست و از اینرو سرویس فنی آن ها هم با چالش مواجه است. اما به دلیل قیمت پایین دستگاه، فن کویل های سقفی توکار به رایج ترین نوع فن کویل در بازار تهویه مطبوع تبدیل شده است.

ممکن است اولین سوالی که برای مشتریان مطرح شود این باشد که چرا فن کویل سقفی توکار ارزان است؟ اگر به شکل زیر دقت کنید، مشاهده می کنید بدنه فن کویل سقفی توکار کاملا ساده و حتی بدون رنگ است. چون این دستگاه در سقف کاذب نصب شده و فقط دریچه خروجی جریان هوا از سیستم در معرض دید فضای داخلی ساختمان است، همین موضوع سبب کاهش هزینه های تولید و در نتیجه کاهش قیمت فن کویل های سقفی توکار شده است.

ساختار فن کویل سقفی توکار
ساختار فن کویل سقفی توکار

یونیت فن کویل (FCU) دستگاهی متشکل از یک مبدل حرارتی (کویل) و یک فن دمنده است. یونیت های فن کویل معمولاً در سیستم های تهویه مطبوع ساختمان های مسکونی، تجاری و اداری که از موتورخانۀ مرکزی بهره مند هستند، استفاده می شوند.

در فصل تابستان، آب سرد تولیدی توسط چیلر و در فصل زمستان، آب گرم تولیدی توسط دیگ، درون لوله های کویل به گردش در می آید. مجموعۀ الکتروفن هوای اتاق و یا در صورت امکان هوای تازه را به داخل یونیت فن کویل کشیده و پس از عبور از فیلتر، با عبور از روی کویل تغییر دما پیدا می کند. در نهایت جریان هوای مطبوع شده (Conditioned) از طریق کانال یا بصورت مستقیم، درون فضای مورد نظر دمیده می شود.

پیشنهاد مطالعه:

فرق چیلر و فن کویل

تفاوت چیلر و هواساز

فن کویل سقفی توکار
فن کویل سقفی توکار 9

فن کویل ها را بر مبنای ساختار طراحی می توان دسته بندی نمود. مدل های مختلفی که با توجه به پارامترهای زیر طراحی شده اند:

  • محدودیت های معماری ساختمان
  • الزامات ناشی از کاربری ساختمان
  • سلیقه خریدار

با توجه به این نوع دسته بندی بر اساس ساختار طراحی، می توان گفت رایج ترین نوع فن کویل، نوع سقفی توکار است. فن کویل سقفی توکار ارزانترین نوع فن کویل بوده و در سقف کاذب نصب می شوند. با وجود دسترسی نامناسب جهت سرویس و نگهداری، بواسطه قیمت پایینشان به رایج ترین نوع فن کویل ها در بازار تبدیل شده اند. خصوصاً آنکه امکان کانال کشی جریان هوای خروجی در این فن کویل ها وجود داشته و به این ترتیب می توان با هزینه کمتری، توزیع هوای مناسبی را در ساختمان ایجاد نمود.

تولید هوای تازه با فن کویل سقفی توکار

طبیعتاً یکی از اهداف بکارگیری سیستم HVAC در ساختمان، علاوه بر ایجاد دمای مورد نیاز (سرمایش و گرمایش)، تهویۀ هوا و به عبارتی تأمین هوای تازه می باشد تا به این ترتیب، شرایط آسایش برای ساکنین آن فضا مهیا به طور کامل مهیا گردد. میزان هوای تازۀ مورد نیاز، بسته به کاربری هر فضا و با توجه به تعداد نفرات، متراژ و یا تعداد دفعات تعویض هوا مشخص می شود.

وجود هوای تازه ضمن آنکه اکسیژن کافی جهت تنفس بهتر و احساس شادابی برای افراد حاضر را فراهم می کند، می تواند باعث ایجاد فشار مثبت در هوای اتاق شده و اینچنین از ورود آلودگی های محیطی به داخل اتاق جلوگیری شود که این موضوع بویژه برای برخی از کاربری ها از جمله مکان های بهداشتی دارای اهمیت زیادی است.

در بین انواع فن کویل های موجود، عملاً تنها فن کویل های کانالی پرفشار هستند که قابلیت تأمین هوای تازه را دارند. به همین علت در پروژه هایی که به هر دلیل از فن کویل کانالی استفاده نمی شود، جهت تأمین هوای تازه از سیستمی به اسم سیستم آبی-هوایی یا اصطلاحاً سیستم القایی استفاده می شود. به نحوی که فن کویل ها صرفاً برای تثبیت دمای فضای مورد نظر بکار می روند و از هواسازهای Full fresh برای تأمین هوای تازه استفاده می گردد. به همین دلیل دمای هوای خروجی از هواسازها در چنین سیستمی، تقریباً برابر دمای طرح داخل لحاظ می شود.

پیشنهاد مطالعه:

بررسی فنی و کاربرد انواع دستگاه هواساز

البته بایستی توجه داشت که در برخی از پروژه ها، علاوه بر فن کویل کانالی پر فشار، امکان بکارگیری هواساز نیز وجود ندارد. در چنین شرایطی اگر همچنان اصرار به تعویض هوای مکانیکی وجود داشته باشد، تحت شرایط خاصی می توان از فن کویل های سقفی توکار برای تأمین هوای تازۀ مورد نیاز نیز استفاده نمود. فن کویل های سقفی توکار عمدتاً با فشار استاتیکی 30 پاسکال تولید و عرضه می شوند.

اما، برخی از تولید کننده های فن کویل، در سبد محصول خود، فن کویل های سقفی توکار با فشار استاتیکی 50 پاسکال را نیز ارائه می دهند. در شرایطی که بتوان با کانال کشی کوتاهی ورودی فن کویل را به هوای تازه متصل کرد و در خروجی فن کویل، هوا مستقیماً در فضا دمیده شود، این فن کویل ها می توانند تهویۀ مکانیکیِ مورد نظر را در ساختمان عملی کنند.  

 کاربردهای فن کویل سقفی توکار

همانطور که گفته شد، اصلی ترین شاخصۀ فن کویل های سقفی توکار این است که در مقایسه با سایر انواع فن کویل، مناسب ترین قیمت را دارند. ضمن آنکه تحت شرایطی که به آن پرداخته شد، قابلیت تأمین هوای تازه را نیز دارند. بعلاوه، این فن کویل ها در مقایسه با فن کویل های نوع کاستی پرتاپ باد بهتری دارند. بنابراین، در مجموع می توان گفت که در عمدۀ کاربری ها که امکان ایجاد سقف کاذب وجود داشته باشد، از فن کویل های سقفی توکار استفاده می شود. به همین دلیل، بسیاری از تولیدکننده های داخلی صرفاً این فن کویل را تولید می کنند.

استفاده از فن کویل سقفی توکار در اتاق هتل ها
استفاده از فن کویل سقفی توکار در اتاق هتل ها

دیتا شیت فن کویل های کانالی پرفشار

در کاتالوگ کمپانی های سازندۀ فن کویل، دیتا شیتی برای هر یک از محصولات ارائه می گردد که به کمک آن می توان برای فضای مورد نظر و با توجه به میزان بار حرارتی موجود، فن کویل مناسب را انتخاب نمود. در اینجا جهت آشنایی بیشتر، به عنوان نمونه می توانید دیتا شیت فن کویل های سقفی توکار ساخت شرکت مدیا (Midea) را مشاهده نمائید.

مشخصات فنی فن کویل سقفی توکار
مشخصات فنی فن کویل سقفی توکار
مشخصات فنی فن کویل سقفی توکار کانالی پرفشار
مشخصات فنی فن کویل سقفی توکار
مشخصات فنی فن کویل سقفی توکار کانالی پرفشار
مشخصات فنی فن کویل سقفی توکار

بایستی توجه داشت که تغییر پارامترهایی مانند دبی آب در گردش و دمای آب ورودی، باعث تغییر ظرفیت سرمایشی و گرمایشی فن کویل ها خواهند شد.

در دیتا شیت هایی که از شرکت مدیا ملاحظه شد، چند نکته وجود دارد:

1- فشار استاتیکی تولیدی این فن کویل ها 12 پاسکال است. می بایست توجه داشت که تولید فشار استاتیکی بالاتر به منزلۀ مصرف برق بیشتر و البته تولید صدای بیشتر است. این فن کویل ها برای اتاق های کوچک که در آنها طبیعتاً به پرتاب باد بیشتری نیاز نیست و در شرایطی که ورودی و خروجی فن کویل نیاز به کانال کشی نداشته باشد، گزینۀ بسیار مناسبی هستند, چراکه سطح صدای تولیدی این فن کویل ها بسیار ایده آل است.

2- کویل این فن کویل ها سه ردیفه است. شرکت مدیا و برخی از تولیدکننده های دیگر نیز ورژن دو ردیفه و چهار ردیفه هم تولید می کنند. واضح است که شما در ورژن چهار ردیفه با توجه به سطح تبادل حرارتی بیشتر کویل، می توانید به ازای همان میزان هوادهی، سرمایش و گرمایش بیشتری تولید کنید و بر عکس در ورژن دو ردیفه، ظرفیت تبادل انرژی در فن کویل کاهش می یابد. در ورژن دو ردیفه با توجه به افت فشار کمترِ هوای عبوری از روی کویل، الکتروموتور با سرعت چرخش کمتری کار کرده و میزان انتشار صدای کارکرد فن کویل کمتر می شود.

3- شرکت مدیا فن کویل های سقفی توکار را تا ظرفیت 1400cfm تولید می کند. در حالی که بسیاری از تولیدکننده ها، بخصوص تولیدکننده های داخلی صرفاً، تا ظرفیت 800cfm این نوع فن کویل ها را تولید کرده و برای ظرفیت های بیشتر، فن کویل های کانالی پرفشار را پیشنهاد می دهند. البته، واقعیت این است که ظرفیت های بیشتر از 800cfm غالباً مورد نیازِ متراژهای بزرگتر می باشد که در این صورت فن کویل بایستی بتواند فشار استاتیکی بالایی را تولید کند. در نتیجه، عملاً در اغلب موارد همان فن کویل کانالی پر فشار انتخاب مناسب تر می باشد.

4- برخی از شرکت های تولیدکننده از جمله مدیا، بعنوان آپشن از هیتر برقی بعنوان یک عامل کمکی در گرمایش استفاده می کنند. اما، واقعیت آن است که چالش های ایمنی آن باعث می شود کمتر بهره برداری از این آپشن استقبال کند. لذا، ترجیحاً برای افزایش ظرفیت گرمایشی فن کویل، توصیه می شود، دمای آب گرم تولیدی و یا در صورت امکان، دبی آب گرمِ در گردش را افزایش داد.

فن کویل سقفی توکار از نوع چهار لوله ای

برخی از انواع فن کویل ها، از جمله فن کویل های سقفی توکار، به دو شکل دو لوله ای یا چهار لوله ای طراحی و تولید می شوند. در فن کویل های معمول که دو لوله ای هستند، فن کویل تنها یک مبدل حرارتی دارد که به صورت مشترک به عنوان کویل سرمایشی و گرمایشی به کار می رود. جداولی که در قسمت قبل ارائه شدند، مختصِ فن کویل های دو لوله ایِ شرکت مدیا بودند.

رایج ترین استفادۀ فن کویل های چهار لوله ای، خصوصاً از نوع سقفی توکار، هتل ها و بیمارستان ها هستند.

منظور از لفظ دو لوله ای این است که فن کویل دارای یک لوله ورودی و یک لوله خروجی آب می باشد و مسیر آب ورودی به آن ها (آب سرد چیلر یا آب گرم دیگ) و همچنین آب خروجی از آن ها (در برگشت به چیلر یا دیگ) از طریق شیر سه راهه تغییر می کند. اما گاهی بنا به شرایط و در برخی از کاربری های بخصوص، این نیاز وجود دارد که در فضایی از ساختمان، سرمایش و در فضایی دیگر از همان ساختمان، گرمایش صورت بگیرد. در چنین شرایطی از فن کویل های چهار لوله ای استفاده می شود که دارای دو لوله ورودی و دو لوله خروجی بوده و از دو کویل جداگانه (به صورت مستقل، یکی جهت سرمایش و دیگری به منظور گرمایش) بهره می برند.

فن کویل سقفی توکار از نوع 4 لوله ای
فن کویل سقفی توکار از نوع 4 لوله ای

ساخت و فروش انواع فن کویل سقفی توکار

به این مقاله امتیاز دهید
0 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *