مینی چیلر
مینی چیلر (Mini chiller) دستگاه چیلری است با ابعاد کوچک که ظرفیت برودتی آن معمولا کمتر از 10 تن تبرد است . دستگاه مینی چیلر بر مبنای سیکل تبرید تراکمی کار می کند و وظیفه آن تولید آب سرد مصرفی در سیستم های تهویه مطبوع و سرمایشی ساختمان های مسکونی یا فرآیندهای صنعتی است. مینی چیلر در دسته چیلرهای تراکمی قرار می گیرد که بواسطه اهمیت راه اندازی و بهره برداری آسان از سیستم های HVAC، کندانسور مینی چیلرها به شکل هوا خنک طراحی و تولید می شود.
تهویه نگار پیش از این به طور کامل چیلر و ساختار آن و همچنین نحوه عملکرد آن را توضیح داده است و می توانید با مطالعه آن مطالب، درک بهتری از کارکرد این چیلرهای کوچک داشته باشید. در ویدیو زیر خلاصه مطالب مینی چیلر توضیح داده شده است که می توانید آن را ببینید.
ویدیو آشنایی با عملکرد مینی چیلر
پیشنهاد مطالعه :
بررسی عملکرد و ساختار چیلر
بررسی فنی و عملکرد چیلر تراکمی
نحوه عملکرد مینی چیلر
به مانند تمامی چیلرهای تراکمی، اساس کار این چیلرهای کوچک، سیکل تبرید تراکمی بخار (کارنو) می باشد. به این ترتیب که بخار مبرد بوسیله کمپرسور متراکم شده و فشار و دمای آن افزایش می یابد. سپس گرمای مبرد از طریق کندانسور به هوای محیط دفع شده تا تبدیل به مایع شود. مایع خروجی از کندانسور، با عبور از شیر انبساط، افت فشار زیادی پیدا می کند. چنانکه مقداری از مایع مبرد تبخیر شده و باعث کاهش بیشتر دمای مبرد خواهد شد. این گونه مبرد سرد ورودی به اواپراتور، جریان آب عبوری از آن را خنک کرده و پس از تبخیر، مجدداً به کمپرسور باز می گردد.
اجزای تشکیل دهنده مینی چیلر
مطابق شکل فوق، این دستگاه از چهار مؤلفه اصلی تشکیل می شود:
- کمپرسور (Compressor)
- کندانسور (Condenser)
- شیر انبساط (Expansion valve)
- اواپراتور (Evaporator)
به منظور درک بهتر ساختار و عملکرد این نوع از چیلرهای کوچک، در ادامه به طور مجزا هر یک از اجزای این سیستم را بررسی می کنیم:
1- کمپرسور: مکانیزمی است که به کمک آن می توان انرژی لازم برای حرکت مبرد در مسیر سیکل تبرید را تأمین کرد. انواع مختلفی از کمپرسورها با تکنولوژی های متفاوت وجود دارند. اما به علت ظرفیت پایین مینی چیلرها، معمولاً از کمپرسورهای نوع روتاری و اسکرال استفاده می شود. البته، بعضاً در پروژه های صنعتی با نیاز برودتی محدود، در صورت بکارگیری چیلر کوچک، از کمپرسورهای پیستونی نیز استفاده می شود.
امروزه با توجه به اهمیت بالای بهینه سازی مصرف انرژی، استفاده از کمپرسورهای اینورتردار، بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است. خصوصاً در مینی چیلرها که امکان استفاده از تعداد زیادی کمپرسور (جهت کنترل ظرفیت مرحله ای) وجود ندارد. بعلاوه، وجود اینورتر باعث کاهش تعداد دفعات خاموش و روشن شدن کمپرسور شده و طول عمر آن را افزایش می دهد.
2- کندانسور: از آنجا که عمده ترین مصرف مینی چیلرها، ساختمان های مسکونی می باشد، بهره برداری آسان از آن ها، اهمیت ویژه ای پیدا می کند. لذا با توجه به سادگی فرآیند سرویس و نگهداری چیلرهای هوا خنک، کندانسور مورد استفاده در این سیستم ها، غالباً از نوع کندانسورهوایی (هوا خنک) است. کندانسوری شامل کویل هوا خنک و فن محوری که گرمای بخار داغ خروجی از کمپرسور را به هوای محیط دفع می کند. بنابراین، بایستی حتماً مینی چیلر در فضای آزاد بیرون از ساختمان قرار بگیرد.
در کندانسور هواییِ این نوع چیلرهای کوچک، می توان از دو نوع کویل هوا خنک استفاده نمود:
- کویل فین و تیوب (Fin & Tube Coil): ساختار این کویل ها از تعدادی لوله مسی و فین آلومینیومی (جهت افزایش سطح انتقال حرارت) تشکیل شده است.
- کویل میکرو کانال (Micro Channel Coil): نوع پیشرفته ای از کویل های کندانسور، با ساختاری مشابه کویل های Fin & Tube که شامل تعدادی کانال آلومینیومی بسیار کوچک (Micro Channel) و فین های آلومینیومی فشرده می باشند.
بواسطه فضای محدود اغلب ساختمان های مسکونی، تولید مینی چیلری با ابعاد کوچک، از جمله فاکتورهای مهم ساخت آن به شمار می رود. استفاده از کویل هایMicro Channel به کوچک شدن ابعاد مینی چیلر کمک می کند؛ چراکه در مقایسه با کویل های Fin & Tube نزدیک به 23% ابعاد کوچکتری دارند.
3- شیر انبساط: مکانیزمی جهت کنترل دما و مقدار جریان مبرد ورودی به اواپراتور، که نقش اصلی را در تعیین دمای آب خروجی از اواپراتور ایفا می کند. ضمن آنکه بوسیله شیر انبساط، میزان سوپرهیت ایجاد شده در خروجی اواپراتور تنظیم شده تا از ورود مایع مبرد به کمپرسور جلوگیری شود. اساساً دو نوع شیر انبساط وجود دارد:
پیشنهاد مطالعه: بررسی عملکرد انواع شیر انبساط
- شیر انبساط مکانیکی: نوعی از شیر انبساط که با استفاده از یک حباب حسگر دما (Temperature sensing bulb) که در خروجی مبرد از اواپراتور نصب می گردد، میزان جریان مبرد عبوری را کنترل می کند. این نوع از شیرهای انبساط را ترموستاتیکی نیز می نامند.
- شیر انبساط الکترونیکی: نوع دیگری از شیرهای انبساط که با اندازه گیری دما و فشار مبرد خروجی از اواپراتور، مسیر عبور جریان مبرد را با فرمان یک کنترلر الکترونیکی کم و زیاد می کند. دقت کنترل جریان در این نوع از شیرهای انبساط به مراتب بالاتر است.
بواسطه ظرفیت محدود مینی چیلرها و نیاز کمتر به کنترل دقیق جریان مبرد، معمولاً از شیرهای انبساط مکانیکی در آن ها استفاده می شود. مگر در شرایطی که کمپرسورهای اینورتردار بکار گرفته شود.
4- اواپراتور: نوعی مبدل حرارتی که آب سرد مورد نیاز فن کویل ها یا هر مصرف کننده دیگری، توسط آن تأمین می شود. بطوریکه آب گرم ورودی به اواپراتور در اثر انتقال حرارت با مبرد سرد ورودی، خنک می شود. عمدتاً از دو نوع مبدل می توان به عنوان اواپراتور استفاده نمود.
- مبدل حرارتی پوسته و لوله: یکی از رایج ترین انواع مبدل که از تعدادی لوله درون پوسته ای استوانه ای تشکیل شده است. در اواپراتور پوسته و لوله (از نوع Dry expansion) جریان مبرد از درون لوله ها و جریان آب از درون پوسته (بیرون لوله ها) عبور می کند. گرما از طریق دیواره لوله ها، بین دو سیال منتقل شده و به این ترتیب دمای آب کاهش می یابد.
- مبدل حرارتی صفحه ای: نوع دیگری از مبدل که در آن از صفحات نازک فلزی جهت انتقال حرارت بین دو جریان سرد و گرم استفاده می شود. صفحاتی با سطوح صاف و یا موج دار که ضمن ایجاد کانال هایی برای جریان های سیال، آن ها را از هم جدا می کنند. مزیت عمده اواپراتور صفحه ای این است که جریان های آب و مبرد را در معرض سطح بزرگتری برای تبادل گرما قرار می دهد؛ در نتیجه برای تولید حجم یکسانی از آب سرد، اندازه یک اواپراتور صفحه ای به مراتب کوچکتر از اندازه یک اواپراتور پوسته و لوله خواهد بود.
با توجه به اهمیت ساخت مینی چیلرها در ابعاد کوچک، استفاده از مبدل های حرارتی صفحه ای به عنوان اواپراتور، بخصوص در مینی چیلرهای کم ظرفیت، بیشتر مورد توجه تولیدکننده ها قرار می گیرد.
کاربرد مینی چیلر
این چیلرهای کوچک چه کاربردی دارد؟
غالباً استفاده از مینی چیلر در مصارف تهویه مطبوع تعریف می شود؛ چراکه الزامات و ظرفیت مورد نظر اکثر پروژه های صنعتی، معمولاً متناسب با کارایی این نوع چیلر نمی باشد.
کاربرد مینی چیلرها در مصارف تهویه مطبوع: در پروژه های تهویه مطبوع، معمولاً بکارگیری مینی چیلر برای ساختمان های مسکونی (بخصوص با تعداد واحدهای پایین) مرسوم می باشد. هرچند که در ساختمان های اداری و تجاری نیز در شرایطی امکان استفاده از این نوع چیلر وجود دارد. در کنار مینی چیلر از ترمینال یونیت هایی به نام فن کویل استفاده می شود که در فضاهای مختلفِ هر واحد از ساختمان تعبیه می گردند. آب سرد تولیدی مینی چیلر از درون لوله های فن کویل عبور کرده و هوای خنک مورد نیاز جهت سرمایش را تأمین می کند. سپس بعد از جذب گرمای هوا، آبِ گرم شده به آن بازگشته و مجدداً تا دمای استاندارد تهویه (7 درجه سانتی گراد) سرد می شود.
سرمایش و گرمایش توسط مینی چیلر به چه صورت است؟
همانطور که در قسمت قبلی اشاره شد، زمانی که آب سرد تولیدی از مینی چیلر وارد فن کویل ها می شود، فرآیند سرمایش اتفاق می افتد. اما برای ایجاد گرمایش در فصول سردِ سال، می بایست متعاقباً جریان آب گرم را به سمت فن کویل ها هدایت نمود. اگر مینی چیلر به صورت هیت پمپ طراحی و تولید گردد، قادر خواهد بود آب گرم مورد نیاز جهت گرمایش را نیز تأمین کند. اما از یک سو به دلیل اقلیم سرد اغلب شهرهای ایران، مکانیزم هیت پمپ نمی تواند آب گرم چندان مناسبی تولید کند و از سوی دیگر تولید آبِ گرم توسط این چیلر کوچک، همراه با مصرف برق خواهد بود؛ بنابراین بهتر است آبِ گرم فن کویل ها از طریق پکیج یا دیگ آبگرم در موتورخانه تولید شود.
آیا مینی چیلر در هر منطقۀ جغرافیایی با هر آب و هوایی کاربرد دارد؟
به طور کلی، شرایط اقلیمی و جغرافیاییِ محل پروژه، می تواند در انتخاب نوع سیستم های سرمایشی و گرمایشی تأثیرگزار باشد. بعنوان مثال سیستم های سرمایش تبخیری مانند زنت، ایرواشر و کولر آبی بیشتر در مناطقی با آب و هوای معتدل مانند شهرهای تهران و قزوین کارایی خواهند داشت، نه شهرهایی که هوایی شرجی داشته یا با کمبود آب مواجه هستند. اما مینی چیلر در تمامی شرایط اقلیمی، از جمله هوای گرم و خشک یا حتی مرطوب قابلیت استفاده خواهد داشت.
در صورت استفاده از مینی چیلر در پروژه های صنعتی، کمپرسورهای نوع پیستونی، اغلب انتخاب مناسب تری هستند؛ چراکه بر خلاف کمپرسورهای روتاری و اسکرال، قابلیت تعمیر داشته و اصطلاحاً یکبار مصرف نیستند. بعلاوه، این نوع کمپرسورها را در شرایط کاری متنوع تری می توان بکار برد.
مینی چیلر آپارتمانی و مینی چیلر صنعتی چه تفاوت هایی دارند؟
ابتدا لازم است تعریفی از مینی چیلر آپارتمانی داشته باشیم. از آنجا که این مدل از چیلرهای کوچک ظرفیت محدودی دارند، عمدۀ کاربرد آن ها در واحدهای مسکونی است از جمله آپارتمان ها، ملک های شخصی، ویلا و… از همین رو در بازارِ سیستم های برودتی و تهویه مطبوع با واژه هایی از قبیل چیلر خانگی یا مینی چیلر آپارتمانی شناخته می شوند. در حالی که ممکن است همین چیلر کم ظرفیت برای سرمایش یک واحد تجاری یا اداری نیز استفاده شود. لذا، اساساً در فرایند تولید مینی چیلر، تنها این شرایط کاری دستگاه است که تعیین کننده خواهد بود. به این معنا که استفاده از دستگاه برای مصارف تهویه مطبوع است یا کاربرد صنعتی دارد. در غیر این صورت، تفاوت کاربری پروژه فقط در محاسبه ظرفیت برودتی دستگاه مؤثر خواهد بود.
محل نصب مینی چیلر در ساختمان کجاست؟
در ساختمان ها و آپارتمان های مسکونی، معمولاً سعی می شود مینی چیلر را در تراس یا بالکن نصب کنند تا طول لوله کشی فن کویل ها به حداقل برسد، اما با توجه به اینکه رشد جعیت در شهرها افزایش یافته و اغلب آپارتمان های فعلی فضای کوچکی دارند، غالباً فضای بالکن جوابگوی نصب این چیلر کوچک نمی باشد. در چنین مواردی دستگاه بر روی پشت بام ساختمان نصب می شود. از طرفی به دلیل اینکه اغلب مینی چیلرها هوا خنک هستند و به حریمی جهت عبور جریان هوای کافی نیاز دارند، نصب آن در اکثر تراس ها با مشکل مواجه می شود، مگر اینکه فضای کافی وجود داشته باشد. ضمناً صدای دستگاهی که در تراس ساختمان قرار گرفته می تواند برای ساکنین آزاردهنده باشد. در کل فضای نصب این نوع چیلر یکی از چالش های این سیستم در منازل و ساختمان های مسکونی است و این مسئله یکی از دلایلی است که باعث شده است در ساختمان های بزرگ، استفاده از چیلر مرکزی به مراتب رایج تر باشد.
در کاربردهای صنعتی نیز گاهی نیاز خط تولید به برودت، محدود می باشد که این موضوع باعث ورود مینی چیلر ها به حوزه صنعت نیز شده است، به همین علت در بازار، بعضاً از واژه مینی چیلر صنعتی استفاده می شود. در شرایطی که معمولاً تفاوت چندانی بین نوع آپارتمانی و صنعتی وجود ندارد. البته در پروژه های صنعتی، لازم است کارفرمایان، اطلاعات دقیق تری از پروژه خود را در اختیار طراح یا تولید کننده قرار دهند تا سازنده بتواند تطبیق شرایط کاری مینی چیلر با پروسه مورد نظر را رعایت کند و بهتر است به این منظور مهندس یا تکنسینی که شناخت کاملی نسبت به مراحل تولید یا فنی پروژه دارد با طراح یا سازنده چیلر کوچک، در ارتباط باشد.
شایان ذکر است که در چیلرهای کوچک صنعتی امکان دارد با توجه به شرایط کاری دستگاه، تغییری در مشخصات فنی آن اعمال شود. به طور مثال همانطور که پیش از این نیز گفته شد، ممکن است بجای استفاده از کمپرسور روتاری یا اسکرال از کمپرسور پیستونی استفاده گردد یا با توجه به میزان حساسیت فرایند تولید در پروژه صنعتی مورد نظر، نوع کنترلر دستگاه (PLC) تغییر کند. ضمن آنکه مینی چیلر صنعتی بایستی قابلیت کارکرد در فصل زمستان را داشته باشد.
تفاوت چیلر و مینی چیلر
یکی از سؤالات رایج مشتریان و کارفرمایان در زمان خرید دستگاه این است که چه تفاوتی بین چیلر و مینی چیلر وجود دارد؟ در واقع تفاوت خاصی به لحاظ ساختار دستگاه وجود ندارد و فقط مینی چیلرها با ظرفیت برودتی پایین تر (تا کمتر از 10 تن تبرید) تعریف می شوند.
کوچکترین ظرفیت مینی چیلر چند تن است؟
در مجموعه تهویه نگار کم ترین ظرفیت مینی چیلر سه تن تبرید واقعی است
می توان گفت تفاوت اصلی آنجاست که در صورت استفاده از چیلر کوچک در یک پروژه مسکونی، هر واحد به یک دستگاه جداگانه مجهز بوده که به یونیت های داخلی یا همان فن کویل ها متصل می شود. اما در صورت استفاده از یک چیلر مرکزی، تمامی واحد ها توسط یک چیلر تغذیه شده و تمامی فن کویل های ساختمان نیز به همین یک چیلر متصل می شوند که به لحاظ اقتصادی و هزینه برق مصرفی می تواند انتخاب مناسب تری باشد. (ضمن آنکه به کمک سیستمی بنام Energy meter امکان کنترل مصرف برق هر واحد بطور مجزا وجود خواهد داشت.) کارشناسان ما مقایسه کاملی بین چیلر مرکزی و مینی چیلر انجام داده اند که از طریق لینک فوق می توانید تفاوت های این دو سیستم برودتی را از لحاظ هزینۀ برق مصرفی، قیمت خرید و سایر ویژگی ها به طور کامل مطالعه کنید.
مینی چیلر تا چه ظرفیتی تولید میشود؟
این دستگاه تا محدوده 10 تن تبرید واقعی قابلیت تولید دارد
پیشنهاد مطالعه :
مینی چیلرهای مدولار
استفاده از مینی چیلرها برای ساختمان های بزرگ با واحدهای متعدد، به لحاظ هزینه خرید و فضای لازم برای جانمایی دستگاه ها، انتخاب چندان مناسبی نخواهد بود. از طرفی هرچند بکارگیری چیلر مرکزی بسیار مقرون به صرفه تر بوده و فضای به مراتب کمتری را اشغال می کند، اما در هر صورت یک سیستم مرکزی است و خرابی چنین سیستمی به منزله محروم شدن کل ساختمان از آب سرد خواهد بود. لذا، امروزه در بسیاری از پروژه های بزرگ تهویه مطبوع، از مینی چیلرهای مدولار به عنوان جایگزین چیلر مرکزی استفاده می شود. یعنی استفاده همزمان از چند چیلر کوچک با ظرفیت های نسبتاً زیاد و معمولاً یکسان که با یکدیگر مدولار می شوند.
به عنوان مثال، در یک ساختمان مسکونی 30 واحدی (هریک 200 مترمربع) می توان به جای استفاده از 30 دستگاه مینی چیلر 5 تن تبریدی و یا به جای استفاده از یک دستگاه چیلر مرکزی با ظرفیت 150 تن تبرید، 10 دستگاه مینی چیلر مدولار به ظرفیت هریک 15 تن تبرید را جایگزین نمود. این چنین در مقایسه با 30 دستگاه چیلر کوچک مستقل، هزینه خرید و فضای لازم برای بهره برداری کاهش یافته و در مقایسه با چیلر مرکزی، امنیت بهره برداری از سیستم افزایش می یابد.
فروش تخصصی و استعلام قیمت خرید مینی چیلر
گروه صنعتی تهویه نگار، متخصص در طراحی و عرضه مناسب ترین سیستم های برودتی و تهویه مطبوع، مطابق با نیاز واقعی مشتری و امکانات مالی کارفرمایان محترم، آماده ارائه انواع مینی چیلر (مستقل و مدولار) در ظرفیت های 4 تا 20 تن تبرید می باشد. قیمت مینی چیلر
جهت کسب اطلاعات بیشتر و نیز دریافت مشخصات فنی کامل و استعلام قیمت، با گروه صنعتی تهویه نگار تماس حاصل فرمائید. شایان ذکر است؛ فروش تمامی محصولات این مجموعه در سراسر کشور امکان پذیر خواهد بود. همچنان که تهویه نگار مینی چیلرهای متعددی را در شهرهای تهران، اصفهان، مشهد، تبریز، یزد، هرمزگان، بوشهر و سایر نقاط ایران به فروش رسانده و اجرا کرده است و بدون تردید با شناخت کامل از شرایط اقلیمی محل پروژه، مناسب ترین مینی چیلر خانگی، آپارتمانی و یا صنعتی را برای شما انتخاب خواهد کرد.
کارشناس فروش (عمادی) 09904494274
سوالات متداول مشتریان در خرید مینی چیلر
مینی چیلر 5 تن تبرید مناسب چه متراژی است؟
مناسب برای یک واحد مسکونی به متراژ 200 متر مربع در شهری با آب و هوای معتدل مثل تهران
آیا از مینی چیلر می توان برای گرمایش استفاده کرد؟
بله، کافی است به صورت هیت پمپ طراحی شود. هرچند که چنین سیستمی، برای مناطقی با زمستان خیلی سرد، چندان مناسب نمی باشد.
چه نوع کمپرسوری بیشتر در مینی چیلرها استفاده می شود؟
کمپرسور اسکرال؛ زیرا تنوع ظرفیت های تولیدی آن مناسب محدوده کاری مینی چیلر است. بعلاوه موجودی کمپرسورهای اسکرال در بازار ایران نسبت به کمپرسورهای روتاری شرایط بهتری دارد.
من یک مینی چیلر اینورتردار خریدم برای خونه اما پول برق ماهیانه بیشتر شد. الان دنبالشم دوباره عوضش کنم. به شرکتش زنگ زدیم اومدن بررسی کردن و گفتن اشکال فنی نداره؟ مشکل از کجاست به نظر شما؟
سلام دوست عزیز. اینورتر در واقع یک ماژول کنترلی برای کمپرسور محسوب میشه و بیشتر در پروژه هایی که بار برودتی نوسان زیادی داره باید استفاده بشه تا مصرف برق کم بشه و طول عمر کمپرسور هم افزایش پیدا کنه. متاسفانه برخی مواقع فروشندگان از بی اطلاعی مردم سو استفاده می کنن و دستگاهی که نیاز پروژه نیست اما قیمت بیشتری داره رو به مشتری میفروشن. نمی تونم به سادگی بگم مشکل از کجاست چون باید بیشتر بررسی بشه اما موارد مشابه شما رو دیدم که در واقع نیازی به مینی چیلر اینورتردار نبوده.
سلام ما خونمون چیلر داریم.دستگاه رو سقف حمام بسیار پر صدا و مصرف برق خیلی امسال هم به اندازه سالهای قبل گرما نداره لطف میکنید راهنمایی کنید با تشکر
سلام خانم ذوالفقاری. مینی چیلر عموما برای سرمایش است و بعیئ است به طورت هیت پمپ ساخته شد باشد. برای بررسی دقیق تر با کارشناسان ما تماس بگیرید