ظرفیت سنجی سیستم های برودتی و تهویه مطبوع

محاسبه و برآورد درست ظرفیت برودتی مورد نیاز در پروژه های مختلف، به دلایل عمده ای از اهمیت بالایی برخوردار است که شاید بتوان گفت امروزه به اندازه کافی در کشور مورد توجه قرار نمی گیرد.

HVAC capacity measurement

تهویه نگار در ادامه این مقاله، به دلایل اهمیت این موضوع اشاره می کند.

ظرفیت سنجی و هزینه های مصرف انرژی

در سال های اخیر، به دلیل افزایش روز افزون مصرف انرژی، تحولات عدیده جامعه جهانی (به خصوص در کشورهای در حال توسعه) و نیز انتشار بی رویه آلاینده های حاصل از احتراق سوخت های فسیلی، انرژی نقشی اساسی را در اقتصاد و سیاست گذاری های هر کشوری ایفا کرده است. به ویژه آنکه با وجود محدودیت منابع تأمین انرژی و ایجاد شرایطی بحرانی در کشورهایی از جمله ایران، قیمت حامل های انرژی افزایش زیادی پیدا کرده است. از این رو، رعایت اصول کافی در ظرفیت سنجی پروژه های تهویه مطبوع و برودت صنعتی که سهم قابل توجهی از مصرف انرژی را به خود اختصاص می دهند، حائز اهمیت بسیاری می باشد.

بنابراین محاسبات دقیق، جهت برآورد ظرفیت چنین پروژه هایی، همواره می تواند در کاهش بخش عمده ای از هزینه های جاری کارفرما که شامل انرژی مصرفی می شود، تأثیر چشمگیری داشته باشد.

هزینه خرید تجهیزات

با توجه به شرایط اقتصادی و بازرگانی امروز کشور، هزینه های تولید در صنایع مختلف از جمله ساخت تجهیزات تهویه مطبوع و برودت صنعتی به شدت در مقایسه با سال های گذشته افزایش یافته اند. لذا، دیگر ظرفیت سنجی پروژه ها، مطابق شیوه های تقریبی سابق و با منظور کردن درصدهای بالای ضریب اطمینان، نمی تواند توجیه فنی و مالی قابل قبولی برای کارفرما داشته باشد.

بنابراین، ظرفیت سنجی درست پروژه ها، به معنای انتخاب تجهیزاتی متناسب با نیاز مشتری خواهد بود؛ در نتیجه کارفرما هرگز هزینه مضاعفی را پرداخت نخواهد کرد.

پیشنهاد مطالعه : انتخاب سیستم

الزامات ظرفیت سنجی   

فرایند ظرفیت سنجی در گام نخست، نیازمند مطالعه دقیق و تعیین مشخصات اولیه پروژه می باشد. البته میزان حساسیت این مطالعات، بسته به مقیاس و نوع پروژه می تواند متفاوت باشد. چنانکه در پروژه های بزرگ تهویه مطبوع و نیز در پروژه های صنعتی، دقت این مطالعات از اهمیت بیشتری برخوردار است.

اصولاً، مهمترین مواردی که ارزیابی و مطالعه آنها از الزامات اولیه ظرفیت سنجی در پروژه های تهویه مطبوع به شمار می روند، عبارتند از:

1- شرایط اقلیمی:

پارامترهای متعددی از جمله: دمای هوا (دمای حباب خشک)، طول و عرض جغرافیایی و ارتفاع از سطح دریا می توانند معرف شرایط آب و هوایی هر منطقه ای باشند. اما بیش از همه، این دمای هوای محیط است که در برآورد ظرفیت برودتی پروژه مؤثر خواهد بود؛ لذا دسترسی به آخرین اطلاعات هواشناسی از ملزومات جمع آوری اطلاعات پروژه می باشد.

2- مشخصات هندسی ساختمان:

اصلی ترین ابعاد ساختمان، شامل طول، عرض و ارتفاع کف تا سقف فضاهای مختلف، بایستی با مراجعه به نقشه های دقیقی از ساختمان استخراج شود.

3- کاربری ساختمان:

کاربری ساختمان، کاملاً در برآورد ظرفیت مورد نیاز پروژه، تأثیر مستقیمی خواهد داشت؛ چراکه مؤلفه هایی از جمله: دمای طرح داخل، میزان تهویه لازم، تراکم جمعیت افراد حاضر و … تابعی از کاربری ساختمان می باشند. 

 جهت برآورد ظرفیت در پروژه های صنعتی نیز، تنها بایستی از طریق کارفرما، اطلاعات دقیقی از ماشین آلات و فرایند تولیدی که نیاز به سیستم خنک کاری دارند، دریافت نمود. اطلاعاتی که مبنای محاسبات ظرفیت قرار گرفته و صحت آنها با توجه به حساسیت بالای چنین پروژه هایی، اهمیت بسیاری دارد.

روش های ظرفیت سنجی

گام دوم در فرایند ظرفیت سنجی، محاسبه و برآورد ظرفیت مورد نیاز پروژه، بر اساس اطلاعات جمع آوری شده در گام اول می باشد. محاسباتی که به سه روش مختلف امکان پذیر می باشند:

1- محاسبات دستی:

در برآورد ظرفیت برای پروژه های تهویه مطبوع، این امکان وجود دارد که با محاسبه هریک از مؤلفه های بار سرمایی، در مجموع به حداکثر نیاز پروژه جهت سرمایش دست یافت. مؤلفه هایی که مهمترین آن ها عبارتند از: بار سرمایی تابشی از پنجره ها، بار سرمایی هدایتی از پنجره ها و دیوارها، بار سرمایی ناشی از تهویه و بار سرمایی ناشی از ساکنین و وسایل گرمازا.

در پروژه های صنعتی نیز ابتدا با علم به اطلاعات موجود از ماشین آلات و فرایند تولید، نرخ جریان آب سردی که جهت خنک کاری نیاز می باشد، برآورد می گردد. سپس با توجه به میزان افزایش دمایی که طی مسیر فرایند برای جریان آب به وجود می آید، می توان به کمک رابطه ساده ای که در مباحث انتقال حرارت تعریف شده است ()، ظرفیت برودتی مورد نیاز را محاسبه نمود.

2- محاسبات تخمینی:

برای بسیاری از کاربری ها و شرایط اقلیمی مشخص در پروژه های تهویه مطبوع، می توان با کمک ضرایب تخمینی ارائه شده توسط نشریه های داخلی و خارجی مانند ASHRAE بسادگی و با تقریب قابل قبولی، ظرفیت سنجی پروژه را انجام داد.  

به عنوان مثال، در شرایط اقلیمی معتدلی مانند شهر قزوین، برای هر 11m2 فضای مسکونی در یک آپارتمان، 1kW بار برودتی برآورد می شود؛ بنابراین ضریب محاسبه بار برودتی یک آپارتمان مسکونی در آب و هوایی معتدل برابر 11m2/kW می باشد.

3- محاسبات نرم افزاری:

در پروژه های تهویه مطبوع با مقیاس بزرگ و یا کاربری های غیر معمول، می توان برای دستیابی به نتایجی دقیق تر، از نرم افزارهای مشخصی استفاده نمود که یکی از قدیمی ترین و مرسوم ترین آن ها، نرم افزار Carrier.HAP می باشد که سال هاست مورد استفاده مهندسان مکانیک قرار می گیرد. اما نرم افزار دیگری که در سال های اخیر معرفی شده و جایگاه ویژه ای در این صنعت پیدا کرده است Revit MEP می باشد. نرم افزاری که علاوه بر محاسبه بار برودتی ساختمان، امکان مدل سازی سه بعدی را برای طراحی تأسیسات مکانیکی فراهم کرده است.          

به منظور برآورد بار برودتی سردخانه ها نیز، نرم افزارهایی همچون Cool Pack و Calc-Rite به کار گرفته می شوند.          

تهویه نگار و انجام ظرفیت سنجی انواع پروژه ها

گروه مهندسی تهویه نگار، با علم به اهمیت فرایند ظرفیت سنجی در مدیریت هزینه های مصرف انرژی و نیز کاهش هزینه های کارفرما در خرید تجهیزات، قادر است نظر به یک دهه تجربه مرتبط و با تکیه بر نرم افزارها و شیوه های محاسباتی کارامد، ظرفیت سنجی انواع پروژه های تهویه مطبوع، برودت صنعتی و نیز سردخانه ها را متناسب با نیاز واقعی کارفرما، محقق سازد.


جهت کسب اطلاعات تکمیلی و دریافت خدمات مشاوره و طراحی در مورد ظرفیت سنجی انواع پروژه ها با گروه مهندسی تهویه نگار تماس حاصل فرمائید.

تماس با تهویه نگار 09904494274

2.5/5 - (2 امتیاز)
2 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *