مقایسه و تفاوت داکت اسپلیت با کولر گازی (اسپلیت)

مقایسه و بررسی تفاوت داکت اسپلیت با کولر گازی یا اسپلیت یکی از سوال های متداول مشتریان در زمان خرید است. سیستم های تهویه مطبوع از نوع انبساط مستقیم (DX) از سیستم های رایجی هستند که بخصوص در ساختمان های مسکونیِ نه چندان بزرگ، مورد توجه بسیاری از کارفرمایان قرار می گیرند. از جمله این سیستم ها، اسپلیت (کولر گازی) و داکت اسپلیت می باشند که تهویه نگار در این مقاله به مقایسه و بررسی تفاوت آن ها پرداخته است. البته پیش از آن با تعاریفی ساده، نحوه عملکرد آن ها را مرور می کنیم.

مقایسه و تفاوت اسپلیت(کولر گازی) با داکت اسپلیت
مقایسه و تفاوت اسپلیت(کولر گازی) با داکت اسپلیت

معرفی سیستم اسپلیت (کولر گازی)

کولرهای گازی به دلیل استفاده از گاز مبرد برای خنک کردن هوا، با این عنوان شناخته می شوند. هرچند که جریان مبرد در مقطعی از سیکل برودتی این کولرها به شکل مایع می باشد. اساساً کولرهای گازی در دو نوع پنجره ای و دو پارچه (اسپلیت) عرضه می شوند. در کولرهای گازیِ پنجره ای، فرایند جذب گرمای اتاق و دفع آن در هوای بیرون از اتاق، توسط یک یونیت انجام می شود. اما در کولرهای گازیِ نوع اسپلیت، دو یونیت مجزا تعریف می گردد. یونیت خارجی که در محیط آزاد نصب شده و جریان مبرد را برای ایجاد برودت آماده می کند تا به سمت یونیت داخلی که درون اتاق قرار گرفته بفرستد. مبرد با دمای پایین در یونیت داخلی وارد کویلی بنام اواپراتور شده و این چنین گرمای اتاق را جذب می کند. مبرد گرم شده جهت دفع حرارت به یونیت خارجی بازگشته و این سیکل مجدداً تکرار می شود.

انواع اسپلیت یا کولر گازی
انواع کولر گازی

استفاده از کولرهای گازیِ پنجره ای عملاً در اغلب پروژه ها امکان پذیر نیست. چرا که یونیت کولر باید لزوماً جایی قرار بگیرد که فصل مشترک فضای داخل و خارج اتاق باشد. مثل مغازه ای که در کنار خیابان واقع شده است. بنابراین عمده کولرهای گازی استفاده شده از نوع اسپلیت می باشند. بهمین علت در این مقاله تنها به این نوع از کولرهای گازی اشاره می شود.

معرفی سیستم داکت اسپلیت

داکت اسپلیت همانطور که از نامش پیداست، نوعی کولر گازی اسپلیت می باشد که هوای خنک تولیدی آن در یونیت داخلی با کانال کشی مصرف می شود. بنابراین یک یونیت خارجی که در فضای بیرون از ساختمان نصب می گردد (مشابه فرایند کولر گازی) جریان مبرد را پس از تراکم و تقطیر (چگالش)، به سمت یونیت داخلی که درون سقف کاذب قرار گرفته، می فرستد. مبرد پس از عبور از شیر انبساط با دمای پایین وارد لوله های کویل اواپراتور شده و باعث کاهش دمای هوای عبوری می گردد. در نهایت، جریان هوای خنک خروجی از یونیت داخلی از طریق مسیر کانال کشی شده در فضاهای مختلف داخل ساختمان توزیع می شود.

 داکت اسپلیت
داکت اسپلیت

مقایسه و بررسی تفاوت اسپلیت و داکت اسپلیت

جهت مقایسه ای دقیق و کامل بین اسپلیت (کولر گازی) و داکت اسپلیت، یک پروژه مسکونی را بعنوان نمونه در نظر گرفته و مقایسه را از زوایای مختلفی انجام می دهیم.

مشخصات پروژه نمونه به این شرح است:

– یک آپارتمان مسکونی 5 طبقه و هر طبقه دارای دو واحد مشابه و قرینه یکدیگر

– متراژ مفید هر واحد: 170 متر مربع شامل سه اتاق خواب (هریک 20 متر مربع)، آشپزخانه (23 متر مربع)، پذیرایی (60 متر مربع) و اتاق نشیمن (27 متر مربع)

– محل پروژه: قزوین

منظور از متراژ مفید، صرفاً فضایی است که نیاز به سرمایش و گرمایش دارد که شامل سرویس های دستشویی و حمام نمی شود

انتخاب اسپلیت (کولر گازی)

انتخاب اسپلیت (کولر گازی) با توجه به بار برودتی هر فضا و از طریق کاتالوگ شرکت سازنده انجام می گیرد که برای هر واحد عبارتند از:

  • سه دستگاه اسپلیت اینورتردار 8500BTU/h برای اتاق ها
  • یک دستگاه اسپلیت اینورتردار 8500BTU/h برای آشپزخانه
  • دو دستگاه اسپلیت اینورتردار 8500BTU/h برای پذیرایی
  • یک دستگاه اسپلیت اینورتردار 8500BTU/h برای اتاق نشیمن

انتخاب داکت اسپلیت

انتخاب داکت اسپلیت با توجه به بار برودتی هر فضا و از طریق کاتالوگ شرکت سازنده انجام می گیرد که برای هر واحد عبارتند از:

  • یک دستگاه داکت اسپلیت اینورتردار 30000BTU/h برای اتاق ها و آشپزخانه
  • یک دستگاه داکت اسپلیت اینورتردار 30000BTU/h برای پذیرایی و اتاق نشیمن

لازم به توضیح است که در واقع، بار برودتی واحدهای طبقه آخر به علت تابش مستقیم آفتاب به سقف، بیشتر از سایر واحدهای ساختمان می باشد؛ لذا بایستی دستگاه های انتخابی برای این واحدها، ظرفیت بیشتری داشته باشند. اما از آنجا که این مقاله، صرفاً یک مقاله مقایسه ای است، بمنظور ساده سازی محاسبات، بار برودتی تمامی واحدهای ساختمان، یکسان لحاظ شده است.

مقایسه قیمتی داکت اسپلیت با کولر گازی (اسپلیت)

قیمت خرید اسپیلت یا داکت اسپلیت یکی از معیارهای مهم مشتریان در زمان تجهیز ساختمان به سیستم تهویه مطبوع می باشد. قیمت هایی که در این مقاله جهت برآورد هزینه خرید دستگاه ها اعلام می گردد تقریبی بوده و صرفاً بمنظور مقایسه، مطرح می شوند.

مقایسه قیمت اسپلیت یا کولر گازی و داکت اسپلیت
مقایسه قیمت خرید اسپلیت و داکت اسپلیت

این چنین هزینه های خرید برای کل ساختمان به شرح ذیل است:

مقایسه قیمت اسپلیت و داکت اسپلیت برای کل ساختمان
مقایسه قیمت تمام شدۀ اسپلیت و داکت اسپلیت برای کل ساختمان

در نتیجه به نظر می رسد، هزینه تمام شده برای خرید این دو سیستم تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند.

مقایسه هزینه مصرف برق اسپلیت و داکت اسپلیت

هزینه مصرف برق سیستم های تهویه مطبوع یکی از پارامترهای مهم در زمان تصمیم گیری برای خرید است و مشتریان اغلب این موضوع را مد نظر قرار می دهند. بخصوص آنکه واحدهای مسکونی، اداری و تجاری مشمول تخفیف هزینه برق مصرفی نیستند و از طرفی در ساعات اوج مصرف (پیک لود) نیز تعرفه برق با بهای بیشتری محاسبه می گردد.

برق مصرفی دستگاه ها با توجه به کاتالوگ شرکت های سازنده اعلام می گردد که می تواند در برندهای مختلف تا حدودی متفاوت باشد. البته با بررسی دقیق تر کاتالوگ ها و طبق مستندات فنی اعلام شده توسط شرکت های تولید کننده، تفاوت قابل ملاحظه ای دیده نشده و قابل چشم پوشی نیز می باشد.

مقایسه مصرف برق سیستم های اسپلیت و داکت اسپلیت
مقایسه مصرف برق سیستم های اسپلیت و داکت اسپلیت

این چنین برق مصرفی کل ساختمان به شرح ذیل است:

مقایسه مصرف برق در کل ساختمان با سیستم اسپلیت یا داکت اسپلیت
مقایسه مصرف برقِ کل ساختمان در صورت انتخاب سیستم اسپلیت یا داکت اسپلیت

با فرض 14 ساعت در شبانه روز فعال بودن سیستم های سرمایشی (در حالت تمام بار) و مبلغ میانگین 1000 ريال هزینه به ازای هر کیلووات- ساعت برق مصرفی، داریم:

مقایسه هزینه مصرف برق اسپلیت و داکت اسپلیت
مقایسه هزینه مصرف برق اسپلیت و داکت اسپلیت برای کل ساختمان

بنابراین همانطور که مشاهده می کنید، مصرف برق اسپلیت و داکت اسپلیت نیز در مجموع اختلاف قابل توجهی با یکدیگر ندارند. البته این در حالی است که در محاسبه برق مصرفی کلِ یک ساختمان مسکونی، هنگام استفاده از کولرهای گازیِ اسپلیت، می بایست درصدی از مجموع برق مصرفی اسپلیت ها را لحاظ نمود؛ چراکه، طبیعتاً تمامی اسپلیت های ساختمان همزمان با هم روشن نیستند. این چنین اختلاف برق مصرفیِ این دو سیستم می­ تواند بیشتر از این ها باشد.

مقایسه سایر ویژگی های داکت اسپلیت با کولر گازی یا اسپلیت

  1. در پروژه ای با متراژ زیاد و شامل فضاهای متعدد، استفاده از یک یا دو اسپلیت (کولر گازی) جوابگوی نیاز پروژه نخواهد بود و این در شرایطی است که با اضافه کردن یونیت های داخلی دیگر، می بایست ناگزیر یونیت های خارجی دیگری نیز بکار گرفته شوند. پیش بینی فضای کافی برای نصب یونیت های خارجی، آن هم با حداقل فاصله ممکن نسبت به یونیت های داخلی، استفاده از کولرهای گازی را در چنین پروژه هایی با مشکل مواجه می کند. در حالی که در سیستم داکت اسپلیت می توان متراژ قابل توجهی را توسط تنها یک یونیت خارجی پوشش داد و اساساً یکی از دلایل پیدایش داکت اسپلیت، همین موضوع بوده است.
  2. در سیستم داکت اسپلیت، امکان کنترل مستقل دما در اتاق یا فضاهای مختلف ساختمان وجود ندارد؛ چراکه تمامی فضاها از هوای خروجیِ یک یونیتِ داخلی مشترک تغذیه می شوند. بنابراین نمی توان در هر اتاق یا فضایی به دمای متفاوتی دست یافت. در شرایطی که با وجود کولرهای گازی (اسپلیت ها) این امکان وجود دارد که دمای هر فضایی را متناسب با کاربری و نیاز افراد حاضر در آن فضا کنترل نمود. البته این در حالی است که در صورت استفاده از داکت اسپلیت می ­توان به کمک سیستم VAV (استفاده از دمپرهای موتوردار) با تغییر حجم هوای ورودی به هر فضا، کنترل دمای جداگانه ای اعمال کرد. هرچند که به نظر می رسد، قیمت تمام شدۀ چنین سیستمی خیلی مقرون به صرفه نباشد.
  3. صدای تولیدیِ داکت اسپلیت ها در مقایسه با کولرهای گازی به مراتب بیشتر است؛ چراکه در داکت اسپلیت برای توزیع پرفشار حجم زیادی از هوا در فضاهای مختلف از فن قوی تری استفاده می شود که به منزله ایجاد صدای بیشتری خواهد بود.
  4. بعلت عدم امکان استفاده از هوای تازه در اسپلیت یا کولر گازی، شرایط برای تهویه و ایجاد فشار مثبت در داخل ساختمان مهیا نخواهد بود. در حالی که داکت اسپلیت قابلیت استفاده از هوای تازه را خواهد داشت.

نتیجه گیری: انتخاب اسپلیت یا داکت اسپلیت؟

انتخاب صحیحِ سیستم تهویه مطبوع برای هر پروژه (خصوصاً پروژه های بزرگ)، نیازمند بررسی جامع و دقیقی خواهد بود. وجود سیستم های متنوع در صنعت تهویه مطبوع به دلیل نیازهای گوناگون و شرایط جانبی متفاوت می باشد؛ به همین دلیل اساساً نمی توان گفت که اسپلیت یا داکت اسپلیت بر دیگری برتری مطلقی دارد. همانطور که ملاحظه کردید، این دو سیستم تفاوت چندانی به لحاظ قیمت و هزینه مصرف برق با یکدیگر ندارند، لذا در مجموع می توان اسپلیت یا کولر گازی را برای واحدهای مسکونی و یا مغازه های نه چندان بزرگ مناسب تر دانست و در واحدهای بزرگ تر با فضاهای متعدد، داکت اسپلیت را به دلیل عدم نیاز به تعداد زیادی یونیت خارجی گزینۀ بهتری قلمداد کرد.

شرکت مهندسی تهویه نگار با تکیه بر دانش و تخصص خود همواره سعی دارد، بهترین سیستم تهویه مطبوع را متناسب با نیاز پروژه و مطابق با شرایط اقلیمی و امکانات مالی کارفرمایان عزیز در نظر بگیرد. به منظور مشاوره رایگان و استعلام قیمت با کارشناسان ما تماس بگیرید.

کارشناس فروش (عمادی) 09102072884

پیشنهاد مطالعه:

مقایسه و تفاوت اسپلیت (کولر گازی) با چیلر

مقایسه و تفاوت چیلر با داکت اسپلیت

5/5 - (2 امتیاز)
10 پاسخ
  1. مهدی نیازی
    مهدی نیازی می گوید:

    سلام. یک ویلای 500 متری تو کردان دارم که از سه تا کولر گازی استفاده شده. می خوام هر سه اسپلیت رو جمع کنم و بجاش داکت اسپلیت بزارم چون احساس می کنم هوا گرفته است و نفس کشیدن سخت شده. البته بعضی ها هم میگن مینی چیلر بهتره. به نظر شما چکار کنم؟

    پاسخ
    • تهویه نگار
      تهویه نگار می گوید:

      سلام آقای نیازی. متاسفانه کولر گازی یا همان اسپلیت توانایی و قابلیت استفاده از هوای تازه رو نداره و همان هوای فضای داخلی رو خنک می کنه. از اسپلیت معمولا برای این پروژه های بزرگ استفاده نمی کنن که مجبور باشیم چند تا یونیت خارجی نصب کنیم برای هر یونیت داخلی. داکت هم معمولا یک مرکزی داره و باید تو این فضا کانال کشی زیادی کنید. اما مینی چیلر این مشکلات رو نداره. البته برای بررسی دقیق تر باید پروژه شما کامل چک بشه بعد بهترین سیستم رو معرفی کنیم. لطفا با کارشناسان ما تماس بگیرید

      پاسخ
  2. دانیال
    دانیال می گوید:

    واقعا ممنون از این مقایسه کامل، خیلی از مشتری های ما سوال می کنند که کولر گازی بهتره یا داکت اسپلیت؟. اینجا خیلی ساده توضیح داده بودین. شرکت شما نمایندگی هم قبول می کنه تو تهران؟

    پاسخ
    • تهویه نگار
      تهویه نگار می گوید:

      با سلام جناب دانیال عزیر. مقایسه سیستم های برودتی و تهویه مطبوع به زبان ساده برای مشتریان بسیار مهم و حیاتی است. ممنون از توجه شما و امیدواریم که موفق باشید. شرکت تهویه نگار در تهران علاوه بر دفتر مرکزی نماینده هم دارد ولی شما رزومه کاری خود را برای ما ارسال کنید تا در صورت افزایش نمایندگان در شهر تهران شما رو مطلع کنیم.

      پاسخ
  3. سیروان
    سیروان می گوید:

    یکی از مزیت اسپلیت نسبت به نوع داکت اینه که اگه هرکدوم معیوب و نیاز به تعمیر داشته باشه فقط اون قسمت با مشکل تهویه میخوره…اما اگه داکت اسپلیت نیاز به تعمیر بخوره شاید کل واحد تهویه نداشته باشه

    پاسخ
    • تهویه نگار
      تهویه نگار می گوید:

      بله. در داکت اسپلیت یک یونیت داخلی مشترک داریم و به همین دلیل زمانی که مشکل فنی داشته باشد کل تهویه واحد قطع می شود

      پاسخ
  4. شرکت پاسارگاد
    شرکت پاسارگاد می گوید:

    ممنون بابت توضیحات خوب و جامع و کامل تون.
    مقاله ای ک در اختیار گزاشتید خیلی کاربردی و مفید بود با تشکر فراوان از شما.

    پاسخ
  5. شرکت پاسارگاد
    شرکت پاسارگاد می گوید:

    با عرض سلام و وقت بخیر.
    ممنون بابت توضیحات خوب و مفیدتون مقاله ای که در اختیار گزاشتید کاملا جامع و مفید بود.

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *