مقایسه سیستم وی آر اف (VRF) با اسپلیت (کولر گازی)

در بین سیستم های تهویه مطبوع انبساط مستقیم (DX)، کولر گازیِ اسپلیت یکی از قدیمی ترین و سیستم وی آر اف (VRF) یکی از جدیدترین سیستم های این صنعت به شمار می روند. اما اینکه کدام سیستم می تواند انتخاب مناسب تری باشد، به فاکتورهای متعددی بستگی دارد. در این مقاله سعی شده است که از زوایای مختلفی، عملکرد و کارایی کولر گازیِ اسپلیت و VRF را با یکدیگر مقایسه کرده و در قالب یک پروژه نمونه، هر دو انتخاب را بررسی نمائیم. شرکت تهویه نگار، علاوه بر این، در قالب مقالات جداگانه ای، کولر گازیِ اسپلیت را با چیلر و داکت اسپلیت نیز به طور جامع و کامل مورد بررسی و مقایسه قرار داده است.

مقایسه و تفاوت اسپلیت یا کولر گازی با سیستم وی آر اف VRF
مقایسه و تفاوت کولر گازیِ اسپلیت با سیستم وی آر اف VRF

کولر گازی (اسپلیت)

کولر گازی از نوع دو پارچه (اسپلیت) شامل دو یونیت مجزا (یونیت خارجی و یونیت داخلی) می باشد. به همین علت معمولاً در بازار ایران با عنوان اسپلیت شناخته می شود.

یونیت خارجی که اجزای اصلی آن کمپرسور و کندانسور هوایی می باشد، در محیط آزاد و خارج از ساختمان نصب می گردد. گاز مبرد در این یونیت متراکم و پس از تبدیل شدن به مایع به سمت یونیت داخلی پمپ می شود. یونیت داخلی که از شیر انبساط، کویل اواپراتور و یک فن دمنده تشکیل شده است، مبرد را با دمای پایین از لوله های کویل اواپراتور عبور داده و این چنین پس از مکش هوای گرم اتاق، آن را خنک کرده و در نهایت به داخل اتاق فوت می کند.

اجزای سیستم اسپلیت یا کولر گازی
اجزای سیستم اسپلیت یا کولر گازی

جهت شناخت بیشتر نحوه کارکرد و ویژگی های کولر گازیِ اسپلیت، مقاله زیر را مطالعه کنید.

پیشنهاد مطالعه: اسپلیت(کولر گازی)

سیستم وی آر اف (VRF)

VRF که مخفف عبارت Variable Refrigerant Flow می باشد، سیستمی است که می توان آن را به نوعی مولتی اسپلیت نیز معرفی نمود؛ چراکه در واقع مشابه کولرهای گازیِ اسپلیت عمل می کند، با این تفاوت که از تعدادی یونیت داخلی تشکیل شده است که توسط یک یونیت خارجی تغذیه می شوند. بطوریکه کمپرسور در یونیت خارجی بر اساس مقدار نیاز پروژه به سرمایش، میزان مشخصی از گاز مبرد را متراکم کرده و پس از تبدیل شدن به مایع در کندانسور، به سمت یونیت های داخلی می فرستد. نرخ جریان مبرد ورودی به هر یونیت می تواند با توجه به سرمایشی که لازم است، متفاوت باشد.

یونیت های داخلی در سیستم VRF علاوه بر مدل دیواری به شکل سقفی توکار، کانالی پرفشار و کاستی نیز تولید می شوند.

اجزای سیستم وی آر اف VRF
اجزای سیستم وی آر اف VRF

به منظور آشنایی کامل با سیستم VRF و نحوه عملکرد و نیز بررسی مزایا و معایب آن حتماً مقاله زیر را مطالعه کنید.

پیشنهاد مطالعه: بررسی فنی و عملکرد سیستم های VRF

مقایسه اسپلیت با سیستم VRF

همانطور که در ابتدای این مقاله نیز گفته شد، برای انجام مقایسه ای قابل قبول بین کولر گازی (اسپلیت) و سیستم VRF پروژه ای مسکونی را بعنوان نمونه در نظر گرفته و از جنبه های مختلفی مورد ارزیابی قرار می دهیم.

مشخصات پروژه نمونه به این شرح است:

– یک آپارتمان مسکونی 5 طبقه و هر طبقه دارای دو واحد مشابه و قرینه یکدیگر

– متراژ مفید هر واحد: 170 متر مربع شامل سه اتاق خواب (هریک 20 متر مربع)، آشپزخانه (23 متر مربع)، پذیرایی (60 متر مربع) و اتاق نشیمن (27 متر مربع)

– محل پروژه: قزوین

منظور از متراژ مفید، صرفاً فضایی است که نیاز به سرمایش و گرمایش دارد که شامل سرویس های دستشویی و حمام نمی شود

انتخاب کولر گازی (اسپلیت)

انتخاب کولر گازی (اسپلیت) با توجه به بار برودتی هر فضا و از طریق کاتالوگ شرکت سازنده انجام می گیرد که برای هر واحد عبارتند از:

  • سه دستگاه اسپلیت اینورتردار 8500BTU/h برای اتاق ها
  • یک دستگاه اسپلیت اینورتردار 8500BTU/h برای آشپزخانه
  • دو دستگاه اسپلیت اینورتردار 8500BTU/h برای پذیرایی
  • یک دستگاه اسپلیت اینورتردار 8500BTU/h برای اتاق نشیمن

انتخاب یونیت های داخلی سیستم وی آر اف (VRF)

انتخاب یونیت های داخلی VRF با توجه به بار برودتی هر فضا و از طریق کاتالوگ شرکت سازنده انجام می گیرد. از آنجا که یونیت های داخلیِ نوعِ سقفی توکار، بیشترین کاربرد را دارند، همین مدل را در نظر می گیریم که برای هر واحد عبارتند از:

  • سه یونیت داخلی 2.2kW (7500BTU/h) برای اتاق ها
  • یک یونیت داخلی 2.8kW (9550BTU/h) برای آشپزخانه
  • دو یونیت داخلی 2.8kW (9550BTU/h) برای پذیرایی
  • یک یونیت داخلی 2.8kW (9550BTU/h) برای اتاق نشیمن

انتخاب یونیت خارجی سیستم وی آر اف (VRF)

در انتخاب ظرفیت مناسب برای یونیت خارجیِ سیستم VRF می بایست به مانند چیلر مرکزی، درصدی از مجموع ظرفیت یونیت های داخلیِ انتخابی را مبنا قرار داد. این چنین، یک دستگاه یونیت خارجی به ظرفیت برودتی 35 تن تبرید جوابگوی نیاز این ساختمان خواهد بود.

شایان ذکر است که در حقیقت، به علت تابش مستقیم آفتاب به سقف واحدهای طبقه آخر، می بایست بار برودتی این واحدها و در نتیجه ظرفیت دستگاه هایشان را بیشتر در نظر گرفت، اما در این مقاله که صرفاً یک مقاله مقایسه ای می باشد، جهت ساده سازی محاسبات، بار برودتی تمامی واحدهای ساختمان، یکسان لحاظ شده است.

مقایسه قیمت خرید اسپلیت با سیستم وی آر اف VRF

از جمله پارامترهای مهم در تصمیم گیری مشتریان برای خرید سیتم های تهویه مطبوع، قیمت آنهاست. در ادامه قیمت های اسپلیت را با VRF مقایسه کرده ایم.

قیمت هایی که جهت برآورد هزینه خرید دستگاه ها اعلام می گردد، تقریبی بوده و صرفاً بمنظور مقایسه، مطرح می شوند.

مقایسه قیمت کولر گازی یا اسپلیت با وی آر اف
قیمت خرید کولر گازیِ اسپلیت با VRF

این چنین هزینه های خرید برای کل ساختمان به شرح ذیل است:

مقایسه قیمتی کولر گازی اسپلیت با سیستم وی آر اف در کل ساختمان
مقایسه قیمت خرید کولر گازیِ اسپلیت و VRF برای کل ساختمان

همانطور که مشهود است، هزینه تمام شده برای خرید سیستم VRF در مقایسه با کولرهای گازیِ اسپلیت، نزدیک به دو برابر می باشد و این در حالی است که VRF به عنوان یک سیستم مرکزی براورد شده است؛ نه در قالب سیستمی مستقل برای هر واحد، که در این صورت حتی اختلاف قیمت بیشتری نیز قابل پیش بینی خواهد بود.

پیش از این، یکی از مزایای کولرهای گازیِ اسپلیت و همینطور داکت اسپلیت ها نسبت به سیستم مرکزی VRF این بود که هزینه برق مصرفیِ هر واحد جداگانه محاسبه شده و ساکنین ساختمان، درست به میزان مصرفی که از سیستم سرمایشی دارند، پول برق را می پردازند. اما، امروزه در خودِ سیستم VRF نیز قابلیتی دیده شده که امکان کنترل مصرفِ برق هر واحد را فراهم کرده است.

مقایسه هزینه مصرف برق اسپلیت با سیستم وی آر اف VRF

برق مصرفی دستگاه ها با توجه به کاتالوگ شرکت های سازنده اعلام می گردد که می تواند در برندهای مختلف تا حدودی البته قابل اغماض متفاوت باشد.

مقایسه مصرف برق اسپلیت و سیستم وی آر اف
مصرف برق اسپلیت و سیستم VRF

همانطور که پیش از این نیز گفته شد در محاسبه ظرفیت برودتی یونیت خارجی VRF (در قالب یک سیستم مرکزی) درصدی از مجموع ظرفیت یونیت های داخلی را منظور می کنیم. بواسطه همین تحلیل، در محاسبه برق مصرفیِ کل ساختمان، هنگام استفاده از کولرهای گازیِ اسپلیت نیز، می بایست درصدی از مجموع برق مصرفی اسپلیت ها لحاظ شود؛ چراکه، در واقع تمامی اسپلیت های ساختمان همزمان روشن نخواهند بود. این چنین برق مصرفی کل ساختمان به شرح ذیل است:

مقایسه مصرف برق کل ساختمان برای اسپلیت و سیستم وی آر اف VRF
مقایسه مصرف برق اسپلیت و سیستم VRF برای کل ساختمان

با فرض 14 ساعت در شبانه روز فعال بودن سیستم های سرمایشی (در حالت تمام بار) و مبلغ میانگین 1000 ريال هزینه به ازای هر کیلووات- ساعت برق مصرفی، داریم:

مقایسه هزینه مصرف برق اسپلیت با وی آر اف VRF برای کل ساختمان
مقایسه هزینه برق مصرفیِ اسپلیت و سیستم VRF برای کل ساختمان

نتیجه آنکه مصرف برق ساختمان در صورت انتخاب هر دو سیستم، عملاً به یک اندازه خواهد بود.

مقایسه سایر ویژگی های اسپلیت و VRF

علاوه بر مقایسه های صورت گرفته تا به اینجای مقاله، می توان ویژگی های دیگری از این سیستم ها را نیز مورد مقایسه قرار داد.

  1. در ساختمان هایی که هر واحد، متراژ بالا و فضاهای متعددی دارد، طبیعتاً استفاده از یک یا دو کولر گازی (اسپلیت) جوابگوی تمامی این فضاها نخواهد بود، بنابراین می بایست یونیت های داخلی بیشتری برای هر واحد پیش بینی شود و این موضوع بمنزله اضافه شدن  یونیت های خارجی نیز می باشد. اینکه بتوان فضای کافی را برای نصب این تعداد یونیت خارجی در نظر گرفت، مانع بزرگی برای انتخاب کولرهای گازی (اسپلیت) در واحدهایی با متراژ بالا می باشد. خصوصاً در ساختمان هایی که تعداد واحدهای آن زیاد باشد، این مسئله گرفتاری های بیشتری نیز ایجاد می کند و نصب این تعداد یونیت خارجی می تواند ظاهر ناخوشایندی برای ساختمان ایجاد نماید. در حالی که با وجود سیستم های مرکزی مانند VRF (یا چیلر) اساساً این مشکل برطرف شده است. چراکه می توان به هر تعداد که نیاز واحدهای ساختمان باشد از یونیت های داخلی در فضاهای مختلف استفاده و تنها یک یونیت خارجی را در پشت بام ساختمان نصب نمود. البته در مورد VRF محدودیت هایی به لحاظ ارتفاع وجود دارد. چنانکه در ساختمان هایی با ارتفاع بیش از 15 متر بایستی از یونیت یا یونیت های خارجی دیگری نیز کمک گرفت.
  2. در کولر گازی (اسپلیت)، شرایط برای تهویه و ایجاد فشار مثبت در داخل ساختمان فراهم نخواهد بود. زیرا امکان تأمین هوای تازه وجود ندارد. در شرایطی که در بعضی از یونیت های داخلی سیستم VRF قابلیت استفاده از هوای تازه نیز وجود خواهد داشت.

اساساً سیستم VRF در جهت تکامل کولرهای گازیِ اسپلیت و داکت اسپلیت ها بوجود آمده است. بطوری که برخلاف کولرهای گازی اسپلیت، نیازی به نصب یک یونیت خارجی به ازای هر یونیت داخلی نبوده و بر خلاف داکت اسپلیت ها قابلیت تفکیک دمایی برای هر فضا را خواهد داشت.

نتیجه گیری: انتخاب کولر گازیِ اسپلیت یا وی آر اف (VRF)؟

شرکت مهندسی تهویه نگار، همواره سعی دارد با توجه به شرایط اقلیمی و همچنین بودجه مشتریان خود، بهترین سیستم را متناسب با کاربری پروژه در نظر بگیرد. وجود سیستم های مختلف تبرید و تهویه مطبوع نیز بر اساس نیازهای فنی و مالی در نظر گرفته شده اند. باید به این نکته توجه داشته باشیم که اساساً برتری مطلقی بین سیستم ها وجود ندارد و می بایست نیازهای پروژه توسط کارشناسی متخصص مورد بررسی قرار بگیرد و در نهایت مناسب ترین گزینه انتخاب شود.

به طور کلی، در مقایسۀ اسپلیت و VRF متوجه شدیم که از لحاظ قیمت خرید، سیستم VRF به مراتب گران تر است، آن هم در شرایطی که VRF به عنوان یک سیستم مرکزی برای ساختمان در نظر گرفته شد. بماند که اگر طراحی این سیستم به شکل مستقل برای هر واحد لحاظ شود، اختلاف قیمت تمام شدۀ آن نسبت به کولر گازی بیشتر نیز خواهد شد. اما از منظر هزینۀ برق مصرفی، هر دو سیستم شرایط مشابهی دارند.

موضوع مهمی که بایستی به آن توجه داشت این است که نصب کولر گازی در ساختمان هایی با تعداد واحدهای زیاد که متراژ قابل توجهی نیز دارند، مستلزم استفاده از یونیت های داخلی متعدد و در نتیجه نصب یونیت های خارجی پرتعداد می باشد که این مسئله، شرایط را برای اجرای چنین سیستمی دشوار می کند؛ بنابراین بهتر است در ساختمان های بزرگ از سیستم VRF استفاده گردد.

به منظور دریافت مشاوره رایگان و انتخاب سیستم مناسب برای پروژه های خودتان، با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

کارشناس فروش (عمادی) 09102072884

پیشنهاد مطالعه:

تفاوت سیستم VRF با چیلر

تفاوت داکت اسپلیت با کولر گازی (اسپلیت)

تفاوت و مقایسه چیلر و اسپلیت (کولر گازی)

5/5 - (1 امتیاز)
1 پاسخ دادن

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *