هواساز صنعتی

هواساز صنعتی، نوعی از دستگاه هواساز است که برای کنترل کیفیت هوا در محیط‌های صنعتی، تجاری و کارگاهی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دستگاه با تصفیه، گرمایش، سرمایش و تنظیم رطوبت هوا، شرایط مطلوبی را برای فعالیت انسان و ماشین‌آلات فراهم می‌کند.

هواساز صنعتی، در واقع قلب سیستم های تهویه مطبوع مرکزی چه در کاربردهای اداری و چه در کاربردهای صنعتی است. هوای بیرون و هوای اتاق را جمع ‌آوری می ‌کند، گرد و غبار و سایر ذرات را از هوای جمع ‌آوری ‌شده حذف کرده، دما و رطوبت را تنظیم می ‌کند و سپس هوای مطبوع مناسب و با طراوتی را از طریق کانال ‌ها به فضاهای مورد نظر می ‌رساند.

هواسازها برای کاربردهای مختلفی استفاده می شوند. آنها را می توان در مکان های متفاوت و انواع ساختمان ها، از جمله مراکز تجاری، هتل ها و بیمارستان ها، تأسیسات صنعتی، انبارها و آشپزخانه ها به کار برد. به طور مثال در بیمارستان ها و مراکز درمانی از هواساز بیمارستانی استفاده می شود که با نام های هواساز هایژنیک یا بهداشتی هم شناخته می شوند و قدرت فیلتراسیون بسیار بالا و حساسی دارند.

پیشنهاد مطالعه:

تهویه مطبوع بیمارستان

تهویه مطبوع سوله صنعتی

چیلر صنعتی

هواسازها بخشی از یک سیستم تهویه مطبوع بزرگتر هستند که تضمین می کنند یک ساختمان دارای کنترل مناسب بر روی شرایط محیطی، همراه با با گرمایش و سرمایش، همراه با فشار کافی و کیفیت هوای لازم باشد تا این چنین کارکنان و حاضرینِ در ساختمان احساس آسایش داشته باشند.

از جمله کاربردهای مهم هواساز، استفاده از آنها در محیط های صنعتی بزرگ است. بنابراین، منظور از هواساز صنعتی، هواسازهایی هستند که برای تأمین نیازهای HVAC در ساختمان های صنعتی همچون سالن های تولید، محیط های کارگاهی و پالایشگاه ها به کار می روند.

شاخصۀ اصلی هواسازهای صنعتی، ظرفیت هوادهی بالای آنهاست. چنانکه ظرفیت هوادهی برخی از هواسازهای صنعتی که در صنایعی از جمله صنایع خودروسازی، ساخت قطار و هواپیما و وسایل نقلیۀ بزرگ (کامیون، تریلی و …) استفاده می شوند به 180000cfm می رسد.

هواساز صنعتی
هواساز صنعتی با ظرفیت هوادهی بسیار بالا

کاربرد هواساز در صنعت

هواساز یکی از پر کاربرد ترین دستگاه هایی است که در HVAC به کار می رود و همواره می تواند نیازهای متعددی را در این زمینه تأمین کند؛ لذا، گسترۀ وسیعی از کاربردها را پوشش داده و به همین علت است که در طراحی و تولید آنها، تنوع بسیاری وجود دارد.

از آنجا که در مجموع، ظرفیت هوادهی هواسازها در مقایسه با دستگاه ­هایی همچون فن کویل بیشتر است، بطور کلی می توان گفت، استفاده از هواساز برای فضاهایی رایج است که مساحت زیاد و یکپارچه ای داشته و یا به حجم قابل توجهی هوای تازه نیاز دارند. همانطور که گفته شد، هواساز، در واقع قلب یک سیستم تهویه مطبوع مرکزی است؛ به همین علت، استفاده از آن برای فضاهای تفکیک شده ای مثل واحدهای مسکونی و اداری یا مغازه های یک مرکز تجاری که نیاز به کنترل مستقلی دارند، گزینۀ مناسبی نمی باشد.

هواساز صنعتی در کارخانه
هواساز صنعتی در کارخانه
دستگاه هواساز صنعتی در سالن تولید
دستگاه هواساز صنعتی در سالن تولید

در سال های اخیر که به واسطۀ تغییرات اقلیمی، سراسر جهان درگیرِ موجی از گرما شده است و تابستان ها گرم تر و مرطوب تر می شوند، تهویه مطبوعِ ساختمان های صنعتی مسائل عمده ای را برای صاحبین کارخانه ها و کارگاه ها، ایجاد کرده است؛ چراکه، چنین محیط هایی غالباً متراژ زیادی دارند و جدای از تغییرات اقلیمی، وجود تجهیزات گرمازا در داخل این ساختمان ها، میزان بار برودتی را به حداکثر می رساند و به این ترتیب هزینه های مصرف انرژی برای سرمایش این دسته از ساختمان ها به شدت بالا می رود.

سرمایش و گرمایش موضعی، یکی از راه حل های موثرِ کاهش هزینه های مصرف انرژی در کاربردهای صنعتی است. به این معنا که سرمایش و گرمایش (بخصوص سرمایش)، با توزیع هدفمند و موضعی هوای سرد و گرم صورت بگیرد. یعنی صرفاً در نقاطِ نیازمندِ سرمایش و گرمایش، هوای سرد و گرم توزیع گردد.

علاوه بر چنین راه حل هایی، انجام دقیق محاسبات و ساخت مهندسیِ تجهیزات، در بهینه سازی مصرف انرژی تأثیرگزار است. ترکیب هواساز صنعتی در کنار چیلر و دیگ آبگرم یکی از مرسوم ترین راهکارهای HVAC برای سالن های تولید است. بسته به متراژ سالن، معمولاً از یک چیلر و دیگ مرکزی در کنار چند دستگاه هواساز استفاده می شود.

نکتۀ حائز اهمیت این است که حتی المقدور می بایست جهت توزیع یکنواخت ترِ هوا، هر هواساز یک محیط تقریباً مربعی را پوشش دهد. بنابراین، بعنوان مثال بهتر است در سالنی به طول 90 متر و عرض 30 متر از سه دستگاه هواساز استفاده شود. البته، در بسیاری از مواقع، به دلیل عدم وجود فضای کافی جهت نصب دستگاه های هواساز، حتی برای سالن های بزرگ مجبور به استفاده از یک یا نهایتاً دو دستگاه هواساز می شویم که این موضوع خود دلیل مضاعفی است بر بزرگ بودن هواسازهای صنعتی.

هواسازها در بسیاری از فرآیندهای صنعتی ویژه، مانند تولید دارو، فرآوری مواد غذایی و سایر صنایعی که نیاز به کنترل دقیق دارند با حفظ دما، رطوبت یا کیفیت هوای خاص، نقش مهمی را ایفا می کنند.

نکات طراحی هواسازهای صنعتی

زمانی که کاربرد هر دستگاه بر اساس نوع کاربرد آن مشخص شد، لازم است نکات خاصی را در نظر گرفت تا بیشترین کارایی را داشته باشند. در ادامه بعضی از نکات طراحی هواسازهای صنعتی را برای شما توضیح خواهیم داد:

نحوۀ محاسبۀ ظرفیت هوادهی هواساز صنعتی

می بایست توجه داشت که محاسبه ظرفیت هوادهی هواساز، بستگی به کاربرد آن دارد. اینکه هواساز برای تأمین نیاز سرمایشی و گرمایشیِ پروژه بکار می رود یا هدف از بکارگیری هواساز صرفاً تغذیه هوای تازه می باشد. بنابراین، از آنجا که ممکن است در سالن های تولید از فن کویل های ایستاده به منظور سرمایش و گرمایش استفاده شود و بکارگیریِ هواساز فقط برای تأمین هوای تازه و ایجاد فشار مثبت باشد، محاسبۀ ظرفیت هوادهی هواساز صنعتی را در هر دو حالت بررسی می کنیم:

  1. محاسبه ظرفیت هوادهی هواساز صنعتی جهت تأمین سرمایش و گرمایش مورد نیاز:

ابتدا بار برودتی و گرمایشی سالن تولید را برآورد می کنیم. سپس با توجه به روابط زیر می توان حجم هوادهی مورد نیاز را محاسبه نمود:

محاسبه بار برودتی هواساز صنعتی
محاسبه بار برودتی هواساز صنعتی

در این رابطه،  حجم هوادهی هواساز و  اختلاف آنتالپی کل بین هوای داخل اتاق (در شرایط طراحی) و هوای خروجی از هواساز می باشد. اختلاف آنتالپی را می توان به کمک نمودارهای سایکرومتریک به دست آورد.

محاسبه بار گرمایشی هواساز صنعتی
محاسبه بار گرمایشی هواساز صنعتی

و در این رابطه،  همچنان حجم هوادهی هواساز و  اختلاف دمای بین هوای داخل اتاق (در شرایط طراحی) و هوای خروجی از هواساز می باشد.

بنابراین، با توجه به این دو رابطه، دو عدد برای ظرفیت هوادهی هواساز حاصل می شود که قاعدتاً عددِ بزرگتر، مبنای انتخاب هواساز قرار خواهد گرفت.

در شرایطی که ارتفاع محل پروژه نسبت به سطح دریا زیاد باشد، بایستی عددی را به عنوان ضریب تصحیح در طرف دوم روابط فوق ضرب نمود. به این علت که هرچه از سطح دریا فاصله بگیریم، چگالی هوا کاهش می یابد. چنانکه تقریباً به ازای هر 2500ft ارتفاع 3% چگالی هوا کم شده و بایستی ضریب تصحیحی معادل 0.97 را در نظر بگیریم.

  1. محاسبه ظرفیت هوادهی هواساز، صرفاً جهت تأمین هوای تازه:

استانداردهایی وجود دارند که مشخص می کنند هر فضا با توجه به نوع کاربریِ خود به چه میزان هوای تازه نیاز دارد. معیاری که بر مبنای تعداد نفرات، متراژ پروژه و یا تعداد دفعات تعویض هوا مطرح می گردد. بعنوان مثال در کارگاه ریسندگی، 6 مرتبه تعویض هوا در ساعت مورد نیاز است. اگر مساحت این کارگاه 1000 متر مربع و ارتفاع آن 4 متر باشد، مقدار هوای تازه ای که بایستی توسط هواساز تأمین گردد به این روش محاسبه می گردد:

فرمول محاسبه مقدار هوای تازه در هواساز صنعتی
فرمول محاسبه مقدار هوای تازه در هواساز صنعتی

نکته: در بسیاری از موارد، هواساز صنعتی برای هر دو منظور، یعنی هم سرمایش و گرمایش و هم تأمین هوای تازۀ مورد نیاز بکار می رود. در این صورت جهت محاسبه ظرفیت هوادهی، کافی است مطابق دو روش فوق عمل کرده و حجم هوادهیِ لازم را به دست آوریم. سپس با مقایسه نتایج، عددِ بیشتر را به عنوان ظرفیت هواساز در نظر می گیریم.

محاسبه ظرفیت کویل های سرمایشی و گرمایشیِ هواساز نیز به کمک همان دو رابطه اول محاسبه می شود، با این تفاوت که  اختلاف آنتالپی کل بین هوای ورودی و خروجیِ کویل سرمایشی و  اختلاف دمای بین هوای ورودی و خروجیِ کویل گرمایشی می باشد. 

محاسبه ظرفیت کویل های سرمایشی و گرمایشی در هواساز صنعتی
محاسبه ظرفیت کویل های سرمایشی و گرمایشی

نکته: در این محاسبات نیز می بایست ضریب تصحیحِ ناشی از ارتفاعِ محل پروژه لحاظ گردد.

اجزای تشکیل ­دهندۀ هواساز صنعتی

هواساز صنعتی با توجه به اینکه برای چه فضایی مورد استفاده قرار می گیرد، یعنی بسته به شرایط و الزامات فضای پروژه، می تواند از بخش ­های متنوع و متفاوتی تشکیل شود.

هواساز صنعتی در کارخانه هواسازی
هواساز صنعتی در کارخانه هواسازی
هواساز صنعتی در کارگاه صنعتی
هواساز صنعتی در کارگاه صنعتی

اما، در کل مؤلفه ­های اصلی و ثابت یک هواساز صنعتی عبارتند از:

  • فیلتر (Filter): فیلتراسیون هوا از اهمیت بالایی برخوردار است؛ چراکه تأثیر مستقیم بر روی سلامتی افراد و نیز تأمین شرایط لازم جهت فعالیت ­های حساس و دقیقی مثل کالیبراسیون ابزاری خاص و پروسه­ های آزمایشگاهی ویژه دارد. به همین علت، آگاهی از انواع فیلترها و انتخاب درست آن ­ها، از جمله مراحل طراحی و ساخت هواساز صنعتی به حساب می ­آید.

­فیلترها با توجه به مواد تشکیل ­دهنده، تکنولوژی ساخت و توانایی حذف آلاینده­ های مختلفی که در جریان هوا وجود دارند، در انواع و اقسام متفاوتی تولید و عرضه می ­شوند. هريک از انواع فيلترها تحت استانداردهای مشخصی، آزمایش شده و طبقه ­بندی می­ گردند.

يکی از این استانداردهای شناخته ­شده، استاندارد آمریکایی ASHRAE می ­باشد. EUROVENT دیگر استانداردی است که به وسيـله آن در سرتاسر قاره اروپا، کليه فيلتـرهای هـوا، با کدگذاری EU دسته بندی شده و به بـازار عرضه می­ گردند. دليل طبقه ­بندی فيلترها در اين کلاس­های بخصوص، تعیین مقدار عددی مشخصه­ های یک فیلتر هوا در ميزان جمع ­آوری ذرات معلق، افت فشار ایجاد شده و امثال آن می ­باشد. با توجه به میزان آلودگی محیط بیرون، حساسیت و الزامات حاکم بر پروژه، نوع و تعداد بسترهای فیلتر هواساز تعریف می­ شوند.­

عکس فیلترنام فیلترمیزان فیلتراسیون
پیش فیلتر فلزیپیش فیلتر فلزی1mm
پیش فیلتر الیافی یا فایبرگلاسپیش فیلتر الیاف فلزی
(فایبرگلاس)
5-10µm
پیش فیلتر پلیتد یا پانل در هواسازپیش فیلتر پلیتد (پانل)3-10µm
پیش فیلتر کیسه ای در هواسازفیلتر کیسه¬ای1µm

از آنجا که در محیط های صنعتی، معمولاً حساسیت چندانی بر روی فیلتراسیون هوا وجود ندارد، هواسازهای صنعتی معمولاً دارای یک بستر پیش فیلتر می باشند. مگر در پروژه هایی که هوای محیط بیرون بسیار غبار آلود باشد.

وجود بسترهای زیاد فیلتراسیون، علاوه بر افزایش سایز دستگاه و در نتیجه قیمت تمام شدۀ آن، در میزان مصرف انرژی ناشی از هوادهی دستگاه نیز موثر است؛ چراکه وجود فیلترهای بیشتر افت فشار جریان هوا، را افزایش داده و ما را مجبور به استفاده از الکتروفن های بزرگتری می کند.

  • کویل ­های سرمایش/ گرمایش (Cooling \ Heating Coil): هواسازهای صنعتی جهت تأمین نیاز سرمایش و گرمایش فضای پروژه، دمای هوای عبوری را تغییر می ­دهند. این فرایند به کمک مبدل های حرارتی به نام کویل که در مسیر جریان هوا قرار می ­گیرند، صورت می ­پذیرد.

نکته: از کویل­ های سرمایش به عنوان رطوبت ­گیر (از طریق کاهش دمای هوا تا کمتر از دمای نقطه شبنم آن) نیز می­توان استفاده نمود. این کارایی در سوله هایی که محل نگهداری مواد اولیه بوده و وجود رطوبت در آن فضا مضر می باشد، می تواند موثر واقع شود.

دو نوع کویل سرمایش / گرمایش وجود دارد:

  • کویل سرمایش/ گرمایش مستقیم: کویل­ هایی که مستقیماً از جریان سرد مبرد (DX Coil) برای سرمایش و از گازهای حاصل از احتراق سوخت (Fired Heater Coil) برای گرمایش بهره می ­گیرند. پمپ­ های حرارتی (Heat Pumps) نیز به این شکل می ­توانند جهت سرمایش و گرمایش مستقیم در هواسازها به کار روند. نوع دیگر کویل­ های گرمایش، هیترهای برقی (Electrical Heater) هستند که با عبور جریان برق از المنت­ های تعبیه ­شده در آن، انرژی الکتریکی را به انرژی گرمایی تبدیل می­ کنند.
انواع کویل در هواساز صنعتی
انواع کویل در هواساز صنعتی

کویل سرمایش/ گرمایش غیرمستقیم: کویل­ هایی هستند که از جریان آب سرد تولیدی چیلر با دمای 7  برای سرمایش و از جریان آب گرم تولیدی دیگ با دمای 82  برای گرمایش استفاده می­کنند. از بخار آب گرم نیز می­توان در کویل­ های گرمایش غیرمستقیم بهره گرفت.

کویل آبی در هواساز صنعتی
کویل آبی در هواساز صنعتی

نکته: در هواسازهای صنعتی، بیش از همه استفاده از کویل آبسرد و کویل آبگرم مرسوم است.

  • فن دمنده (Supply Fan): بر مبنای حجم هوادهی مورد نیاز (Flow Rate) و مجموع افت فشار استاتیکی ناشی از خود هواساز و پرمقاوم­ترین مسیر کانال (Total Static Pressure) فن دمنده مناسب برای سیستم انتخاب می­ شود. انواع فن ­هایی که در هواسازهای صنعتی به کار گرفته می ­شوند، عبارتند از:
  • فن سانتریفیوژ پولی تسمه ای: فن ­هایی که با چرخش پره­ های آن، هوا به موازات محور پروانه (Impeller) وارد فن شده و با حرکت شعاعی (بواسطه نیروی گریز از مرکز) در جهت عمود بر محور تخلیه می ­شود. در این فن ها، نحوۀ انتقال قدرت از موتور به فن، بوسیلۀ پولی و تسمه صورت می گیرد.
فن سانتریفیوژ پولی – تسمه ای
فن سانتریفیوژ پولی – تسمه ای

فن سانتریفیوژ پلاگ: فن­هایی که به مانند نوع اول با کمک نیروی گریز از مرکز، باعث گردش هوا در مسیر انتقال می ­شوند. با این تفاوت که هوا از یکطرف وارد شده و پس از حرکت شعاعی، به اطراف پرتاپ می ­گردد. پروانۀ این فن­ها با اتصال مستقیم به الکتروموتور کار می ­کنند.

فن سانتریفیوژ پلاگ در هواساز صنعتی
فن سانتریفیوژ پلاگ در هواساز صنعتی

در برخی از پروژه های صنعتی، به دلیل حجم هوادهی زیادِ هواساز و محدودیت فضای نصب، ابعاد مقطع هواساز در مقایسه با هواسازهای استاندارد کوچکتر بوده که این موضوع باعث افزایش سرعت جریان هوا و در نتیجه افزایش افت فشار و در نهایت بزرگتر شدن سایز فن و الکتروموتور می شود.

نوع خاصی از فن های پلاگ وجود دارند که با عنوان فن های EC Plug شناخته می شوند. این فن ها از یک موتور  brush-less EC استفاده می کنند. موتور EC در واقع یک موتور DC است که به دلیل وجود یکسو کنندۀ داخلی درایو موتور می تواند به یک خط تغذیه AC متصل شود. کنترل سرعت با تغییر ولتاژ کنترل از صفر تا 10 ولت به دست می آید. بنابراین، این فن ها قابلیت کنترل دور دارند.

اجزای دیگری که بنا به شرایط، امکان اضافه شدن آن ­ها به هواسازهای صنعتی وجود دارد، عبارتند از:

  1. جعبه اختلاط (Mixing Box): فضایی جهت اختلاط هوای تازه و هوای برگشت (به منظور استفاده از انرژی هوای برگشتی) که معمولاً در اغلب هواسازهای صنعتی وجود دارد.
  2. فن برگشت (Return Fan): فنی جهت به گردش درآوردن هوای برگشت (در پروژه­ هایی با مسیر برگشت طولانی)

سیستم کنترلی هواساز صنعتی

به تناسب تنوعی که در طراحی و تولید دستگاه های هواساز وجود دارد، طرح های متفاوتی نیز برای سیستم کنترلی یک دستگاهِ هواساز تعریف می گردد. سیستم کنترلی در یک دستگاه هواساز می بایست کیفیت عملکرد هواساز را کنترل کرده و شرایط را برای تأمین نیازهای پروژه مهیا کند. اما، سطح کنترلی که یک دستگاه هواساز به آن نیاز دارد، بستگی به الزامات و حساسیت های پروژه خواهد داشت. کما اینکه در بسیاری از پروژه های صنعتی، هواسازهایی وجود دارند که عملاً فاقد هرگونه سیستم کنترلی بوده و تنها قابلیت روشن و خاموش شدن فن برای آن ها لحاظ شده است.

مهمترین آیتم های کنترلی در هواسازها عبارتند از:

  • سنسور دما و شیر سه راهه: در هواسازهای CAV که جریان هوادهی در آنها مقدار ثابتی است، تنظیم دمای سالن با تغییر دمای هوای خروجی از هواساز انجام می شود. این راهکار به کمک سنسور دما و شیر سه راهۀ برقی محقق می شود. به نحویکه دمای مرجع، به وسیلۀ سنسور دمایی که دمای هوای رفت یا برگشت را اندازه گیری می کند و یا به کمک ترموستات تعبیه شده در فضای مورد نظر، مبنای کنترل دبی آب عبوری از کویل ها توسط شیر برقی خواهد بود. این چنین با تغییر دبی آب عبوری از کویل، ظرفیت تبادل انرژیِ کویل تغییر کرده و به همین ترتیب، دمای هوای خروجی از هواساز متناسب با دمای طراحی، تغییر می کند
شیر سه راهه برقی و سنسور دما در هواساز صنعتی
شیر سه راهه برقی و سنسور دما در هواساز صنعتی

به عنوان مثال در فصل گرما، وقتی دمای هوای برگشت به پایین تر از نقطۀ طراحی می رسد، شیر سه راهه، به صورت اتوماتیک دبی آبسرد عبوری از کویل سرمایشی را کاهش می دهد و بالعکس.

  • اینورتر: در هواسازهای VAV که جریان هوادهی در آنها مقدار متغیری است، به کمک اینورتر، دورِ الکتروموتور و در نتیجه سرعت چرخش فن تغییر کرده و به این ترتیب می توان با کم و زیاد کردن حجم هوای رفت که دمای ثابتی دارد، به دمای طراحیِ مورد نظر در سالن دست یافت.
اینورتر فن در هواساز صنعتی
اینورتر فن در هواساز صنعتی

اما واقیت این است که در تمامی هواسازها، حتی در هواسازهای CAV وجود اینورتر ضروری به نظر می رسد. به دلایل ذیل:

1- در گذر زمان، به دلیل گرفتگی فیلترها، افت فشار جریان هوا در داخل هواساز، افزایش می یابد. در نتیجه، جریان هوادهی دستگاه افت می کند. بنابراین، برای آنکه بتوانیم در تمام طول زمان کارکرد هواساز، حجم هوادهی را تا قبل از تعویض و سرویس فیلترها، حفظ کنیم، می بایست به تناسب افزایش افت فشار داخلی هواساز، با کمک اینورتر، سرعت چرخش فن را افزایش دهیم تا به این ترتیب هوادهی دستگاه ثابت بماند.

نکته: برای اینکه اینورتر بتواند به صورت اتوماتیک، بسته به میزان افزایش گرفتگی فیلترها، دور فن را بالا ببرد، بایستی از مکانیزمی به نام ترانسمیتر اختلاف فشار (DPT) استفاده نمود. DPT افت فشار هوای عبوری از فیلترها را به طور مستمر اندازه گیری کرده و متناسب با آن، سرعت چرخش فن توسط اینورتر افزایش می یابد تا این گونه کاهش حجم هوادهیِ هواساز جبران گردد.

ترانسمیتر اختلاف فشار در هواساز صنعتی
ترانسمیتر اختلاف فشار در هواساز صنعتی

2- الکتروفن ها مانند سایر توربوماشین ها (کمپرسورها، پمپ ها و …) یک محدودۀ عملکرد دارند. اینورتر کمک می کند تا فن به درستی در محدودۀ عملکردی که برایش تعریف شده کار کند. این چنین، فن با حداکثر راندمان ممکن کار کرده و بیش از حد مجاز برق مصرف نمی کند. در نتیجه، الکتروموتور نیز تحت فشار غیر مجاز قرار نگرفته و طول عمر مفید آن افزایش می یابد.

3- در هواسازهای امروزی، غالباً از فن های پلاگ استفاده می شود. همانطور که گفته شد، در این فن ها، پروانه با اتصال مستقیم به الکتروموتور کار می ­کند. در نتیجه، فن همواره با موتور هم دور است. بنابراین، در صورت استفاده از این فن ها، برای آنکه بتوانیم دور فن را متناسب با هوادهی و فشار استاتیکی مورد نیازمان تنظیم کنیم، ناچار به استفاده از اینورتر خواهیم بود. البته، اگر از فن های EC Plug استفاده نمائیم، با توجه به قابلیتی که این فن ها در کنترل سرعت چرخش خود دارند، دیگر نیازی به اینورتر نخواهند داشت.

  • دمپر موتور: یک عملگر برقی است که برای باز و بسته کردن اتوماتیک دمپرها بکار می رود. در هواسازهایی که از هوای برگشت نیز استفاده می کنند، دو دمپر وجود دارد. استفاده از دمپر موتور در چنین هواسازهایی کمک می کند تا نسبت اختلاط هوای تازه و هوای برگشت، به صورت کنترل شده تغییر کند. به این ترتیب ما می توانیم به کمک دمپر موتور، با توجه به تغییرات دمایی محیط بیرون از حداکثر هوای تازۀ ممکن استفاده کنیم. بعنوان مثال، در فصل گرما، هرچه دمای محیط کمتر شود ما می توانیم با تشخیص تعییرات دمایی توسط یک سنسور دما، از هوای تازۀ بیشتری برای تأمین هوادهی دستگاه استفاده کنیم.
دمپر موتور
دمپر موتور

در هواسازهای Full fresh نیز از دمپر موتور برای بسته شدن اتوماتیک دمپر هوای تازه به هنگام وقوع آتش سوزی استفاده می شود. البته در هواسازهای دارای هوای برگشت نیز چنین کاربردی تعریف دارد. زمانی که آتش سوزی اتفاق می افتد، اگر دمیده شده هوا به داخل ساختمان برای مهار آتش سوزی مشکل ساز شود، می توان با بستن دمپرها و البته خاموش کردن فن دمنده، از ورود جریان هوا به داخل ساختمان توسط هواساز جلوگیری کرد. این کاربرد در آن دسته از سالن های تولیدی که احتمال وقوع آتش سوزی در آن ها زیاد است، بیشتر دیده می شود.

ترموستات آنتی فریز: جهت جلوگیری از یخ زدگیِ آب کویل گرمایشی در فصل زمستان استفاده می شود. ترموستات آنتی فریز در واقع نوعی سوئیچ مکانیکی است که وقتی دمای بسیار پایینی را در جریان هوای ورودی به کویل گرمایشی تشخیص دهد، کمک می کند تا جریان آب درون کویل دچار یخ زدگی نشود. بطوریکه وقتی آنتی فریز فعال می شود، سیستم کنترل فوراً فن ها را خاموش کرده، دمپرهای ورودی را در صورت وجود دمپر موتور می بندد و شیر کنترل (شیر سه راهۀ برقی) را در مدار آب گرمایش به منظور عبور ابگرم بیشتر بازتر می کند، به این ترتیب از گرم شدن کویل اطمینان حاصل می شود.

ترموستات آنتی فریز در هواساز صنعتی
ترموستات آنتی فریز در هواساز صنعتی
  • سوییچ اختلاف فشار (DPS): به منظور اعلام کثیفی فیلترها در هواساز پیش بینی می شود. DPS در واقع نوعی سوئیچ مکانیکی است که بهتر است حداقل به ازای هر بستر فیلتر بر روی هواساز نصب گردد. طبیعتاً در گذر زمان، خصوصاً در محیط هایی با هوای غبارآلود، فیلترهای هواساز دچار گرفتگی می شوند. همانطور که توضیح داده شد، به تناسب افزایش افت فشارِ ناشی از کثیف شدن فیلترها، به کمک ترکیب DPT و اینورتر، می توان با افزایش سرعت چرخش فن، مانع از افت ظرفیت هوادهی هواساز شد.اما، بایستس توجه داشت که دور فن را تا حد مشخصی می توان افزایش داد. ضمن آنکه افزایش دور فن به منزلۀ افزایش مصرف انرژی نیز خواهد بود. بنابراین، ما نیاز به مکانیزمی مثل DPS داریم تا بتوانیم از زمان کثیف شدن فیلتر آگاه شده و برای تعویض یا شستشوی آن اقدام کنیم. کافی است، افت فشار مورد نظر را بر روی DPS تنظیم کنیم. زمانی که اختلاف فشار دو ظرف فیلتر به عدد مورد نظر رسید، DPS عمل کرده و با فعال شدن یک چراغ آلارم یا یک زنگ هشدار، بهره بردار را از کثیف شدن فیلتر مطلع می کند.
سوییچ اختلاف فشار در هواساز صنعتی
سوییچ اختلاف فشار در هواساز صنعتی

سنسور رطوبت: در بسیاری از کاربری های صنعتی، حفظ رطوبتِ داخل سالن در محدودۀ مجاز، اهمیت بسیاری دارد. در چنین مواقعی، از سنسور رطوبت در مسیر هوای برگشت یا در داخل سالن استفاده می شود. کنترل رطوبتِ داخل سالن می تواند با تغییر نسبت اختلاط هوای تازه و برگشت (در صورت وجود دمپر موتور) صورت گیرد. اما، در مواردی که شرایط اقلیمیِ محل پروژه با الزامات پروژه به لحاظ محدودۀ مجاز رطوبت، خیلی در تناقض باشد، باید از مکانیزم های رطوبت زنی یا رطوبت گیری در داخل هواساز جهت کنترل رطوبت داخل سالن استفاده نمود.

سنسور رطوبت در هواساز صنعتی
هواساز صنعتی 1

قیمت و فروش انواع هواساز صنعتی

به این مقاله امتیاز دهید
0 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *