مولتی اسپلیت

سیستم مولتی اسپلیت که به عنوان سیستم تهویه مطبوع چند منطقه ای(Multi zone) نیز شناخته می شود، نوعی از سیستم تهویه مطبوع است که از یک یونیت خارجی (Out door unit) تشکیل شده و از طریق لوله کشی به چندین یونیت داخلی(Indoor unit) متصل شده است. این دستگاه چون بر اساس پمپ حرارتی(هیت پمپ) کار می کند، می تواند برای تأمین سرمایش و گرمایش چندین اتاق یا منطقه در یک ساختمان مورد استفاده قرار بگیرد، در حالی که تنها از یک کمپرسور در یونیت خارجی در فضای باز استفاده می کند. هر واحد داخلی به طور مستقل کنترل می شود و امکان تنظیم دمای جداگانه را در اتاق ها یا مناطق مختلف فراهم می کند. همین ابتدا ممکن است برای شما این پاسخ به وجود بیاید که تفاوت اصلی این دستگاه با سیستم اسپلیت یا کولرگازی چیست؟ کارشناسان تهویه نگار در ادامه به طور جامع فرق این دوسیستم و کاربرد هر کدام را بررسی خواهند کرد.

تفاوت مولتی اسپلیت و اسپلیت(کولر گازی)

درواقع سیستم اسپلیت یا کولر گازی قادر است تنها یک منطقه یا بخشی از ساختمان را خنک یا گرم کند، چون یونیت خارجی فقط به یک یونیت داخلی(فن کویل) وصل می شود. زمانی که شما قصد داشته باشید اتاق های بیشتری را از لحاظ دما کنترل کنید، سیستم اسپلیت دیگر پاسخگو نیست و اینجاست که مولتی اسپلیت چالش شما را حل می کند. زمانی که فضای مورد نظر شما وسیع باشد، مجبور می شوید از چند اسپلیت استفاده کنید که به دلیل اتصال هر یونیت خارجی به یک یونیت داخلی، به مساحت نصب بیشتری نیاز دارید و از طرفی شرایط تعمیر و نگهداری هم بیشتر خواهد شد.

شکل زیر به طور خیلی ساده این تفاوت را نشان داده است. دستگاه کولرگازی معمولی صرفا یک کندانسور را به اواپراتور متصل کرده است.

سیستم اسپلیت یا کولر گازی
سیستم اسپلیت یا کولر گازی
اسپلیت یا کولرگازی معمولی و تعداد بالای کندانسورها
اسپلیت یا کولرگازی معمولی و تعداد بالای کندانسورها

در سیستم مولتی اسپلیت، کندانسور به چند اواپراتور یا همان یونیت داخلی از طریق لوله های مسی وصل شده است.

دیاگرام دستگاه مولتی اسپلیت
مولتی اسپلیت
شماتیک مولتی اسپلیت
شماتیک مولتی اسپلیت و اتصال چندین یونیت داخلی به یک یونیت خارجی

اگر بخواهیم یک جمع بندی کوتاه از تفاوت اسپلیت و مولتی اسپلیت داشته باشیم می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

تعداد اواپراتور/ یونیت داخلی: در یک سیستم اسپلیت معمولی، معمولاً یک کندانسور یا یونتی خارجی به یک یونیت داخلی متصل می‌شود که سرمایش یا گرمایش را برای یک اتاق یا منطقه یک نفره فراهم می‌کند. در مقابل، یک سیستم مولتی اسپلیت می‌تواند چندین واحد داخلی (اغلب 2 تا 5) را به یک واحد خارجی متصل کند و آن را برای خنک کردن اتاق‌ها یا مناطق مختلف مناسب می‌کند.

منطقه بندی و کنترل: سیستم های مولتی اسپلیت قابلیت های منطقه بندی و کنترل بیشتری را ارائه می دهند. هر یونیت داخلی را می توان به طور مستقل کنترل کرد و به سرنشینان اجازه می دهد دماهای متفاوتی را برای مناطق یا اتاق های مختلف تنظیم کنند. در یک سیستم اسپلیت معمولی، برای هر واحد داخلی به واحدهای خارجی مجزا نیاز دارید که از نظر منطقه بندی انعطاف پذیری کمتری دارد. در شکل زیر مشاهده می کنید که یونیت های داخلی اتاق های خواب خاموش و غیر فعال است اما یونیت های داخلی فضای پذیرایی روشن و در حال کار هستند.

قابلیت فعال و غیرفعال کردن یونیت های داخلی در مولتی اسپلیت
قابلیت فعال و غیرفعال کردن یونیت های داخلی در مولتی اسپلیت

نصب و بهره وری فضا: دستگاه های مولتی اسپلیت می توانند در شرایطی که چندین یونیت داخلی مورد نیاز است ،از نظر فضا کارآمدتر و مقرون به صرفه تر باشند. به جای نصب و نگهداری چندین کندانسور در فضای باز، فقط به یکی نیاز دارید که می تواند هزینه های نصب و نگهداری را کاهش دهد. علاوه بر این، سیستم های مولتی اسپلیت برای ساختمان هایی با فضای باز محدود مناسب هستند.

بهره وری انرژی: سیستم های مولتی اسپلیت می توانند در سناریوهای خاص در مقایسه با سیستم کولرگازی مصرف انرژی بهینه تری داشته باشند. با اجازه دادن به کنترل مستقل بر روی هر اواپراتور، کاربران می‌توانند دما را در اتاق‌های بدون استفاده تنظیم کنند و در مقایسه با سرمایش یا گرمایش کل ساختمان با یک سیستم واحد، در مصرف انرژی صرفه‌جویی کنند.

داکت یا کانال کشی: سیستم های مولتی اسپلیت اغلب بدون کانال هستند یا از حداقل کانال کشی استفاده می کنند، که آنها را به انتخاب خوبی برای ساختمان هایی تبدیل می کند که نصب کانال های گسترده در آنها امکان پذیر یا مقرون به صرفه نیست. سیستم‌های اسپلیت معمولی ممکن است برای توزیع هوا به کانال‌های گسترده‌تری نیاز داشته باشند. البته در اینجا بیشتر مقایسه مولتی اسپلیت با سیستم داکت اسپلیت مد نظر ما هست که در آن هم فقط یک یونیت خارجی به یک یونیت داخلی متصل شده و از طربق داکت جریان هوای گرم یا سرد به نقاط مختلف ارسال می شود.

هزینه: در حالی که سیستم های چند تقسیم ممکن است به دلیل نیاز به چندین واحد داخلی هزینه اولیه بالاتری داشته باشند، در مقایسه با نصب چندین سیستم تقسیم سنتی برای هر اتاق یا منطقه می توانند مقرون به صرفه باشند.

فرق مولتی اسپلیت با سیستم وی آر اف(VRF) چیست؟

سیستم وی آر اف(VRF) در حقیت نوعی دستگاه مولتی اسپلیت است. چون در VRF هم شاهد آن هستیم که تنها یک کندانسور به چندین اواپراتور متصل می شود. اما فرق این دو سیستم تهویه مطبوع این است که VRF مخفف عبارت Variable Refrigerant Flow است و سیستم کنترلی آن از مولتی اسپلیت پیچیده تر است. سیستم وی آر اف قادر است جریان یا حجم ماده مبرد را به طور جداگانه برای هر اواپراتور یا یونیت داخلی به طور دقیق تغییر داده و تنظیم کند. چنین کنترل دقیقی معمولا در مولتی اسپلیت دیده نمی شود. البته برخی از کمپانی های سازنده تجهیزات تهویه مطبوع از جمله شرکت LG، این ادعا را داشته اند که کمپرسور بکار رفته در دستگاه مولتی اسپلیت آن قادر است تغییر جریان مبرد هم بدهد، اما بدیهی است که این قدرت کنترلی به اندازه دستگاه VRF نیست.

یکی از مهم ترین تفاوت های مولتی اسپلیت و سیستم VRF در آن است که مولتی اسپلیت به طور همزمان فقط می تواند در حالت گرمایش یا سرمایش باشد اما در سیستم وی آر اف، این قابلیت وجود دارد که یک یونیت داخلی در حالت سرمایش باشد و دیگری در حالت گرمایش. به همین دلیل انعطاف پذیری و کنترل دما در VRF به نسبت مولتی اسپلیت بسیار دقیق تر و بهتر است

سیستم وی آر اف VRF
سیستم وی آر اف

مولتی اسپلیت های موجود در بازار نهایت بین 5 الی 10 یونیت داخلی را می توانند پشتیبانی کنند و به همین دلیل اغلب در پروژه های مسکونی، اداری یا تجاری بزرگ کارایی ندارند. مولتی اسپلیت در آپارتمان هایی که متراژ 120 متر مربع به بالا دارند و در آن قصد سرمایش یا گرمایش 3 الی 4 اتاق را داشته باشیم مناسب است. اما VRF در پروژه های بزرگتر هم کارایی لازم را دارد.

پیشنهاد مطالعه:

بررسی فنی و کاربرد انواع سیستم وی آر اف(VRF)

در دستگاه مولتی اسپلیت شما می توانید به طور جداگانه هر کدام از یونیت های داخلی را خاموش یا روشن کنید و یا قادر خواهید بود دور فن موجود در اواپراتور را تغییر دهید تا دما برای ساکنین هر اتاق تنظیم شود اما VRF با تغییر جریان مبرد به طور دقیق تری می تواند دمای داخل اواپراتور را بر حسب نیاز کاربر تغییر دهد.

فروش انواع دستگاه مولتی اسپلیت

شرکت مهندسی تهویه نگار توانایی تامین اسپلیت، مولتی اسپلیت، داکت اسپلیت و انواع VRF از شرکت های مطرح جهانی از جمله LG, SAMSUNG, TOSHIBA, DAIKIN را برای پروژه های شما دارد. برای کسب استعلام قیمت و مشاوره، با کارشناسان ما تماس بگیرید.

کارشناس فروش عمادی 09904494274

3.7/5 - (3 امتیاز)
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *