فن کویل کاستی

فن کویل کاستی (Cassette fan coil) نوعی دستگاه فن کویل هست که امروزه در صنعت تهویه مطبوع بسیار رایج شده است و مهم ترین ویژگی آن اشغال فضای کم و راندمان مناسب آن ها است. فن کویل کاستی دستگاهی متشکل از یک مبدل حرارتی (کویل) و یک فن دمنده است که به دلایل مختلفی از جمله تنوع در طراحی و ساخت، قابلیت تفکیک دمایی و همچنین کاربرد داشتن در تمام فصول سال، گزینۀ ایده آلی برای بکارگیری در سیستم های تهویه مطبوع ساختمان های مسکونی، تجاری و اداری که از موتورخانۀ مرکزی بهره مند هستند، به حساب می آیند.

در فصل تابستان، به کمک آب سرد تولیدی توسط چیلر یا مینی چیلر و در فصل زمستان با استفاده از آب گرم تولیدی توسط دیگ، که درون لوله های کویل به گردش در می آیند، فن کویل ها می توانند سرمایش و گرمایش مطبوعی را ایجاد کنند. چنانکه مجموعۀ الکتروفن، هوای اتاق و یا در صورت امکان هوای تازه را به داخل یونیت فن کویل کشیده و پس از عبور از فیلتر و تغییر دما با عبور از روی کویل، جریان هوای مطبوعی را از طریق کانال یا بصورت مستقیم، درون فضای مورد نظر می دمد.

پیشنهاد مطالعه:

فرق چیلر و فن کویل

تفاوت چیلر و هواساز

  فن کویل ها را بر مبنای معیارهای مختلفی می توان دسته بندی نمود. اما، رایج ترین نوع دسته بندی فن کویل ها، بر اساس ساختار طراحی آنها می باشد. مدل های مختلفی که با توجه به پارامترهای زیر طراحی شده اند:

  • محدودیت های معماری ساختمان
  • الزامات ناشی از کاربری ساختمان
  • سلیقه خریدار

با توجه به این نوع دسته بندی بر اساس ساختار طراحی، نوعی از فن کویل ها وجود دارد که فن کویل های کاستی نامیده می شوند. فن کویل هایی با تنوع طراحی بیشتر که در ظرفیت های هوادهی متنوعی نیز تولید می شوند. راندمان مناسب، ظاهر زیبا و اشغال فضای کمتر در مقایسه با سایر فن کویل های سقفی، از ویژگی های مثبت فن کویل های کاستی هستند. اما از طرفی، هزینه بالای سرویس و کیفیت پایین فیلتراسیون هوا، از جمله معایب این نوع فن کویل ها به شمار می روند.

در فن کویل های کاستی، هوای مطبوع شده مستقیماً در فضای مورد نظر دمیده می شود و امکان کانال کشی جریان هوا وجود ندارد.

فن کویل های کاستی انواع مختلفی دارند. در شکل زیر انواع فن کویل کاستی دسته بندی شده که هر کدام بر اساس نیاز پروژه و فضای نصب دستگاه، کاربرد متفاوتی دارند.

فن کویل کاستی دو طرفه

– فن کویل کاستی چهار طرفه

فن کویل کاستی مدور 360 درجه

انواع فن کویل کاستی
انواع فن کویل کاستی

شکل زیر تصور هر کدام از این فن کویل ها را نشان داده است.

فن کویل کاستی دو طرفه
فن کویل کاستی دو طرفه
فن کویل کاستی چهار طرفه
فن کویل کاستی چهار طرفه
فن کویل کاستی مدور 360
فن کویل کاستی مدور 360

رایج ترین نوع فن کویل های کاستی، نوع چهار طرفه است.

تخلیۀ آب حاصل از کندانس در وضعیت سرمایشیِ فن کویل ها اهمیت بسیاری دارد. در فن کویل های سقفی توکار و کانالی پر فشار، با وجود سینی درین و تعبیۀ پورت مخصوص و همچنین به واسطۀ لوله کشیِ شیب دار، می توان آب حاصل از کندانس را تخلیه نمود. اما، این در حالی است که در فن کویل های کاستی، چنین امکانی وجود ندارد. از این رو درون تمامی فن کویل های کاستی، پمپ مخصوص درین پیش بینی می شود.

پمپ تخلیه در فن کویل کاستی
پمپ تخلیه در فن کویل کاستی

تولید هوای تازه با فن کویل کاستی

طبیعتاً یکی از وظایف سیستم تهویه مطبوع یا HVAC در ساختمان، علاوه بر سرمایش و گرمایش مورد نیاز، تهویۀ هوا و به عبارتی تأمین هوای تازه می باشد تا به این ترتیب، علاوه بر دمای مناسب، سطح کافی اکسیژن برای ساکنین فضا فراهم شود. این در حالی است که در بین انواع فن کویل های موجود، عملاً تنها فن کویل های کانالی پرفشار و تحت شرایطی فن کویل های سقفی توکار هستند که قابلیت تأمین هوای تازه را به اندازۀ مورد نیاز دارند.

به همین علت در پروژه هایی که به هر دلیل از فن کویل های کاستی استفاده می شود، جهت تأمین هوای تازه از سیستمی به اسم سیستم آبی- هوایی یا اصطلاحاً سیستم القایی استفاده می گردد. بنحوی که فن کویل ها صرفاً برای تثبیت دمای فضای مورد نظر بکار رفته و از هواسازهای Full fresh برای تأمین هوای تازه استفاده می گردد. به همین دلیل دمای هوای خروجی از دستگاه هواساز در چنین سیستمی، تقریباً برابر دمای طرح داخل لحاظ می شود.

در شرایطی که امکان بکارگیریِ مستقیم از هواساز وجود نداشته باشد، از بازشوهای موجود در ساختمان (درب و پنجره)، به منظور تأمین هوای تازۀ مورد نیاز استفاده می شود. البته، حالت دیگری مثل مراکز خرید وجود دارد که فضاهای مورد نظر (فروشگا ها)، غالباً فاقد درب و پنجره ای به سمت محیط بیرون هستند. در چنین شرایطی می بایست حتماً برای فضای مشاع ساختمان، از هواسازها یا روفتاپ پکیج های Full fresh استفاده شود تا به این ترتیب با باز ماندن درب هر فروشگاه، تا حدودی هوای تازۀ لازم برای آن فضا، البته نه به اندازۀ ایده آل تأمین گردد.

البته، در برخی از فن کویل های کاستی، پورت کوچکی جهت ورود هوای تازه پیش بینی شده است که می توان با اتصال کانال هوای تازه به آن، درصدی از هوای ورودی به فن کویل را از هوای بیرون تأمین نمود.

دریچه ورود هوای تازه در فن کویل کاستی
دریچه ورود هوای تازه در فن کویل کاستی

کاربرد فن کویل کاستی

مهمترین ویژگی مثبت فن کویل های کاستی این است که در ساختمان هایی با سقف کاذب سرتاسری، می توان چیدمان بهتر و کارمدتری برای فن کویل ها اجرا نمود. در واقع می توان گفت در چیدمان این فن کویل های محدودیتی وجود ندارد؛ چراکه این فن کویل ها بر خلاف فن کویل های کانالی پر فشار و فن کویل های سقفی توگار که روبروزن بوده و حتماً بایستی در حاشیۀ فضای مورد نظر نصب گردند، تقریباً پایین زن می باشند و این موضوع کمک می کند که طراح بتواند دقیقاً در ناحیۀ مورد نظر فن کویل را پیش بینی کند.

فن کویل های کاستی بیش از همه، در ساختمان های اداری و تجاری مورد استفاده قرار می گیرند.

* می بایست توجه داشت که فن کویل های کاستی نمی توانند فشار استاتیکی زیادی تولید کنند؛ به همین دلیل، پرتاب باد چندان مناسبی ندارند. از این رو، نبایستی از این فن کویل ها در فضاهایی با ارتفاع زیاد (بیشتر از سه متر)، استفاده نمود.

 مشخصات فنی و دیتا شیت فن کویل های کاستی

در کاتالوگ هریک از کمپانی های سازندۀ فن کویل، دیتا شیتی برای انواع محصولات ارائه می گردد که به کمک آن می توان پس از انجام محاسبات مربوط به بار برودتی و گرمایشی، برای فضای مورد نظر، فن کویل مناسب را انتخاب نمود. به همین منظور، در اینجا جهت آشنایی بیشتر، به عنوان نمونه می توانید دیتا شیت فن کویل های کاستی چهار طرفه ساخت شرکت مدیا (Midea) را مشاهده نمائید.

مشخصات فنی فن کویل کاستی مدیا
مشخصات فنی فن کویل کاستی مدیا
مشخصات فنی و دیتا شیت فن کویل کاستی مدیا
مشخصات فنی فن کویل کاستی مدیا

بایستی توجه داشت که تغییر پارامترهایی مانند دبی آب در گردش و دمای آب ورودی، باعث تغییر ظرفیت سرمایشی و گرمایشی فن کویل ها خواهند شد.

در دیتا شیت هایی که از شرکت مدیا ملاحظه شد، چند نکته وجود دارد:

1- بر خلاف دیتا شیت فن کویل های کانالی پر فشار و سقفی توکار، به مقدار فشار استاتیکی خارجی اشاره ای نشده است که این موضوع حاکی از نکته ای دارد که پیش از این نیز به آن اشاره شد. مجموعۀ الکتروفن در این نوع فن کویل قادر نیست فشار استاتیکی خارجی چندانی را تولید کند.

2- کمپانی مدیا برای ظرفیت های هوادهی پایین تر نیز محصول قابل عرضه دارد که در سری ویژۀ کامپکت و با ابعاد کوچکتری تولید می شوند.

3- برخی از شرکت های تولیدکننده از جمله مدیا، بعنوان آپشن از هیتر برقی بعنوان یک عامل کمکی در گرمایش استفاده می کنند. اما، واقعیت آن است که چالش های ایمنی آن باعث می شود کمتر بهره برداری از این آپشن استقبال کند. لذا، ترجیحاً برای افزایش ظرفیت گرمایشی فن کویل، توصیه می شود، دمای آب گرم تولیدی و یا در صورت امکان، دبی آب گرمِ در گردش را افزایش داد.

فن کویل های چهار لوله ای کاستی

فن کویل های کاستی علاوه بر نوع طراحی از جنبۀ دیگری نیز دسته بندی می شوند. فن کویل های کاستی به دو شکل دو لوله ای یا چهار لوله ای طراحی و تولید می شوند. در فن کویل های دو لوله ای که رایج تر هستند، فن کویل تنها یک کویل دارد که به صورت مشترک به عنوان کویل سرمایشی و گرمایشی به کار می رود. جداولی که در قسمت قبل ارائه شدند، مختصِ فن کویل های دو لوله ایِ شرکت مدیا بودند. این فن کویل ها دارای یک لوله ورودی و یک لوله خروجی آب می باشند.

به همین علت به آنها فن کویل های دو لوله ای گفته می شود. مسیر آب ورودی به آن ها (آب سرد چیلر یا آب گرم دیگ) و همچنین آب خروجی از آن ها (در برگشت به چیلر یا دیگ) از طریق شیر سه راهه تغییر می کند. اما گاهی در برخی از پروژه ها، بسته به شرایط و کاربری های بخصوصی که وجود دارد، این نیاز احساس می شود که در فضایی از ساختمان، سرمایش و در فضایی دیگر از همان ساختمان، گرمایش صورت بگیرد. در چنین مواقعی از فن کویل های چهار لوله ای استفاده می شود که دارای دو لوله ورودی و دو لوله خروجی بوده و از دو کویل جداگانه (به صورت مستقل، یکی جهت سرمایش و دیگری به منظور گرمایش) بهره می برند.

فن کویل کاستی چهار طرفه و چهار لوله ای
فن کویل کاستی چهار طرفه و چهار لوله ای

تولید و فروش انواع فن کویل کاستی

به این مقاله امتیاز دهید
0 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *