تهویه مطبوع هتل

تهویه مطبوع هتل باید درست و اصولی و بر مبنای استاندرهای لازم باشد تا قادر به تامین شرایط آسایش و رفاه برای مسافران و کارکنان هتل باشد. هتل ها شرایط منحصر به فردی دارند که طراحی تهویه مطبوع و سیستم سرمایشی و گرمایشی را برای مهندسان تاسیسات مکانیکی یا HVAC، با چالش روبرو می کند. به طور کلی، هتل های لوکس نیاز به سرمایش سریع و کنترل دقیق دما و رطوبت دارند.

علاوه بر این، سر و صدای کم برای هتل های سطح بالا یک نکته بسیار مهم است. نکتۀ دیگر این است که نرخ اشغال هتل ها در نوسان است و از این رو، تقاضای سرمایش در هتل ها به طور مداوم تغییر می کند. منظور از نرخ اشغال هتل، تعداد مسافرین ساکن در هتل در یک بازه زمانی مشخص است.

سیستم تهویه مطبوع در هتل ها تا حدودی متفاوت از دستگاه های تهویه ساختمان های مسکونی، تجاری یا اداری است. در ادامه نکات مهم دستگاه ها و تجهیزات تهویه در هنل ها را بررسی می کنیم.

پیشنهاد مطالعه:

تهویه مطبوع بیمارستان

تهویه مطبوع استخر

تهویه مطبوع ساختمان اداری

تهویه مطبوع هتل
تهویه مطبوع هتل

در طراحی سیستم تهویه مطبوع هتل ها باید به چند نکته توجه کرد. برخی از پارامترها حیاتی هستند در حالی که برخی از آنها به سطح لوکس بودن هتل بستگی دارد.

انواع سیستم تهویه مطبوع هتل

یک هتل را می توان در سه دسته طبقه بندی کرد:

  • هتل های ازران قیمت یا به اصطلاح مقرون به صرفه
  • هتل های استاندارد
  • هتل های مدرن و لوکس

هتل های مقرون به صرفه، هتل هایی با رتبه بندی 1 تا 2 ستاره هستند. هتل های استاندارد، 3 تا 4 ستاره و هتل های لوکس، 5 ستاره به بالا می باشند.

هتلدرجه­ بندی ستاره
هتل مقرون به صرفهیک الی دو ستاره
هتل استانداردسه الی چهار ستاره
هتل لوکسپنج ستاره به بالا

همانطور که از نام آن پیداست، هتل های مقرون به صرفه، هزینه و عملکرد کم را بر ویژگی های شیک و بهره وری انرژی بالا ترجیح می دهند. بیشتر هتل‌های مقرون به صرفه فضای محدودی دارند و زیبایی‌شناسی (داخلی/خارجی) نگرانی بزرگی در سازماندهی آنها محسوب نمی گردد.

بنابراین، بسیاری از هتل های مقرون به صرفه از سیستم تهویه مطبوع تک اسپلیت استفاده می کنند. برای اتاق‌های بزرگ‌ تر، اغلب سیستم تهویه مطبوع چند اسپلیت یا مولتی اسپلیت به کار گرفته می شود. به ندرت دیده می شود که هتل های ارزان قیمت از سیستم تهویه مطبوع VRF استفاده کنند چه برسد به چیلر.

سیستم های تهویه مطبوع تک اسپلیت و چند اسپلیت به دلیل سادگی، هزینه کم و نگهداری آسان، در این نوع هتل ها انتخاب مناسبی هستند. با این وجود، آنها کارایی و ویژگی های برتری ندارند. اکثر آنها در سرمایش یا گرمایش بسیار خوب هستند که دقیقا همان چیزی است که هتل های ارزان قیمت به آن نیاز دارند.

برای تهویه مطبوع هتل‌های استاندارد، سیستم VRF و چیلر هوا خنک دو نوع از سیستم‌های تهویه مطبوع رایج به شمار می روند. با این وجود، برخی از هتل های 4 ستاره با بیش از 500 اتاق ممکن است از چیلرهای تراکمی آب خنک استفاده کنند.

البته، در بسیاری از هتل های 3 ستاره هنوز هم هزینه کم را بر هر نوع تجربه لوکس ترجیح می دهند. از این رو، در این هتل ها همچنان ترجیح داده می شود از سیستم تک اسپلیت و سیستم چند اسپلیت استفاده کنند. در حالی که برخی از هتل های 3 ستاره با تعداد اتاق های زیاد به استفاده از سیستم VRF روی می آورند.

برای هتل های 4 ستاره، ویژگی ها و کارایی سیستم تهویه مطبوع مهم است. اما با این وجود، آنها اغلب فضای موتورخانه ای زیادی برای چیلرهای بزرگ ندارند. بنابراین، چیلرهای هوا خنک به شرط وجود فضای بیرونیِ کافی گزینه خوبی برای این هتل ها محسوب می شود.

وقتی صحبت از هتل‌های مجلل و لوکس می‌شود، بیشتر آن‌ها ترجیح می‌دهند از چیلر آب خنک استفاده کنند؛ زیرا بازده انرژی بالایی دارند. بسیاری از هتل های مجلل بیش از 1000 اتاق دارند و بنابراین، بهینه سازی انرژی در آنها اهمیت ویژه ای دارد.

انواع یونیت های داخلی تهویه مطبوع هتل

بیش از 10 نوع یونیت داخلی تهویه مطبوع در بازار موجود است. برای هتل ها، انواع خاصی از یونیت های داخلی بیشتر از سایرین ارجحیت دارند.

رایج ترین نوع یونیت داخلی که در تهویه مطبوع هتل ها استفاده می شود، یونیت سقفی و سپس یونیت دیواری است.

اکثر هتل های مقرون به صرفه در اتاق های خود اسپلیت دیواری نصب می کنند. برای هتل‌های 3 ستاره، ممکن است در اتاق‌های گران‌تر یونیت سقفی ببینیم. وقتی صحبت از هتل‌های لوکس و حتی هتل‌های 4 ستاره می‌شود، تقریباً تمام اتاق‌های آن‌ها مجهز به یونیت سقفی هستند.

بسیاری از هتل های ارزان قیمت در اتاق های خود سقف کاذب ندارند. بنابراین، یونیت دیواری بهترین گزینه برای آنها است. گاهی اوقات، ممکن است یک اسپلیت پنجره ای در هتل های ارزان قیمت دیده شود. با این وجود، یونیت های پنجره ای برای کار به پنجره ای نیاز دارند که برخی از هتل های ارزان قیمت آن را ندارند.

یونیت های سقفی در هتل ها بسیار محبوب هستند؛ زیرا می توانند بالای سقف کاذب پنهان شوند. علاوه بر این، یونیت های سقفی می توانند بسیار باریک (با ارتفاع کم) باشند و در نتیجه قادرند در فضاهای محدود نصب شوند.

به طور کلی یونیت های داخلیِ سقفی می توانند بسیار کم صدا باشند. از این رو، آنها تجربه لوکس تری را ارائه می دهند. بعلاوه، آنها را می توان با یک سیستم کنترل هوشمند (ترموستات اتاقی) ادغام کرد تا این تجربۀ لوکس را افزایش دهد.

هتلسیستم تهویه مطبوعنوع یونیت داخلی
هتل مقرون به صرفهتک اسپلیت – چند اسپلیتدیواری
هتل استانداردVRF – چیلر هوا خنک سقفی
هتل لوکسچیلر هوا خنک – چیلر آب خنکسقفی

نکات طراحی سیستم تهویه مطبوع هتل

هتل ها شرایط منحصر به فردی دارند که مهندسان HVAC باید هنگام طراحی سیستم تهویه مطبوع، آنها را در نظر بگیرند. بیایید به برخی از ملاحظات طراحی نگاهی بیندازیم:

نرخ اشغال

میزان اشغال عنصر بسیار مهمی است که در طراحی سیستم تهویه مطبوع هتل باید در نظر گرفته شود. نرخ اشغال به معنای درصدِ اتاق های اشغال شده در برابر کل اتاق های هتل است.

معمولاً یک هتل خوب دارای ضریب اشغال حدود 70 درصد به بالا است. از آنجایی که ظرفیت سیستم تهویه مطبوع بر اساس حداکثر بار خنک کننده اندازه می شود، ضریب اشغال 70٪ به این معنی است که سیستم تهویه مطبوع در بیشتر مواقع با 70٪ ظرفیت کار می کند.

بنابراین، برای هتل‌های بزرگ، اگر از چیلر استفاده می‌کنید، راندمان بار جزئی مهم‌تر از راندمان بار کامل است.

علاوه بر این، هنگامی که میزان اشغال حدود 50٪ است، کنترل ظرفیت چیلرهای بزرگ ممکن است با مشکل مواجه شود که در این صورت افزایش تعداد چیلرهامی تواند این مشکل را بر طرف کند.

چیلرهای هوا خنک با کمپرسورهای کوچک تر بهتر از چیلرهای آب خنک با کمپرسورهای گریز از مرکز در زمانی که نیاز سرمایش کم است، عمل می کنند. بنابراین، در کل استفاده از چیلرهای هوا خنک به تعداد مناسب، در صورت وجود فضای کافی در بام یا محوطۀ ساختمان در مقایسه با یک چیلر آب خنکِ بزرگ با کمپرسور سانتریفیوژ انتخاب مناسب تری است.

از آنجایی که بسیار نادر است که هتل ها دارای ضریب اشغال 100% باشند، برخی از مهندسان HVAC هنگام طراحی سیستم VRF برای هتل های 3 ستاره ضریب همزمانی را اعمال می کنند تا هزینۀ اولیه بهینه شود.

کنترل دما و رطوبت

هتل ها اغلب به کنترل دقیق دما و رطوبت نیاز دارند تا محیطی راحت تر و در نتیجه تجربه لوکس تری را برای مهمانان خود به ویژه در هتل های 5 ستاره فراهم کنند.

در هتل ها، به ویژه در هتل های سطح بالا، امکان سرمایش و گرمایش همزمان، نیازمندی مهمی است که می بایست تأمین گردد. به این معنا که به هر دلیلی از جمله گستردگی اتاق های هتل و نیز سلیقۀ افراد مقیم، ممکن است در اتاقی به سرمایش و در اتاق دیگری به گرمایش نیاز باشد. در نتیجه، در صورت استفاده از فن کویل، حتماً می بایست فن کویل نوع چهار لوله ای استفاده گردد و اگر از سیستم VRF استفاده می شود، بایستی VRF سه لوله ای به کار گرفته شود.

4 pipe fan coil
ساختار فن کویل 4 لوله ای
THREE PIPE VRF SYSTEM
سیستم vrf سه لوله ای

هتل های لوکس معمولاً زمان سرمایش سریعی را طلب می کنند. بنابراین، اکثر یونیت های داخلی در اتاق های این هتل ها در مقایسه با اتاق های استاندارد کمی بزرگتر سایز می شوند.

عملکرد کم صدا

صدای کم یکی از جنبه های یک تجربه لوکس در یک هتل مجلل است. از این رو، هتل های سطح بالا نیاز به سیستمی دارند که هنگام کار بسیار بی صدا باشد. از آنجایی که اکثر یونیت های داخلی تهویه مطبوع در هتل ها، یونیت های سقفی هستند، عایق کاری یونیت و در صورت وجود کانال کشی، عایق کاری کانال برای کاهش انتقال صدا ضروری است.

یک اتاق هتل معمولی مجهز به یونیت سقفی، ممکن است دارای یک کانال هوای کوتاهِ رفت و یک کانال هوای برگشت کوتاه باشد. اگر هر دو کانال عایق داخلی نداشته باشند، صدای ناخوشایندی از کانال به اتاق منتقل می شود.

علاوه بر این، در صورت استفاده از سیستم آب سرد، موتورخانۀ چیلر نباید در نزدیکی اتاق‌های جلسات، سالن ‌های همایش بزرگ و اتاق‌های پذیرایی قرار گیرد، زیرا صدای بلندی از سمت چیلر منتشر می شود. در غیر این صورت، ممکن است عایق کاری سقف و دیوار برای سرکوب صدا مورد نیاز باشد.

در صورت استفاده از چیلر هوا خنک نگرانی ها بابت انتشار صدا بیشتر می شود. بنابراین، محل نصب چیلر هوا خنک و نیز بکارگیری اقدامات لازم جهت کنترل صدای چیلر توسط سازندۀ دستگاه، اهمیت ویژه ای پیدا می کند.

تهویه مطبوع در فضای مشاع هتل ها

تا به اینجای این مقاله، در رابطه با الزامات طراحی و سیستم های مورد استفاده در تهویه مطبوع اتاق های هتل پرداختیم. اما، موضوع دیگری که مطرح است، سیستم تهویه مطبوع برای فضاهای مشاع هتل، از جمله لابی، رستوران ها و سالن های همایش است. از آنجایی که در این فضاها تأمین هوای تازه اهمیت بیشتری پیدا می کند، می بایست از دستگاه های هواساز یا روفتاپ پکیج ها برای سرمایش و گرمایش فضا استفاده شود.

در هتل هایی که از چیلر استفاده می شود، طبیعتاً بکارگیری هواساز به مراتب منطقی تر است. در هتلی که آب سرد برای تأمین ظرفیت سرمایشیِ فن کویل های نصب شده در اتاق ها پیش بینی شده، بهتر است از دستگاهی برای تهویه مطبوع فضاهای مشاع استفاده شود که با آب سرد کار می کنند.

هواساز در تهویه مطبوع هتل
هواساز هتل

بنابراین، بکارگیری روفتاپ پکیج در هتل ها زمانی توصیه می شود که از سیستم VRF برای اتاق های آن هتل استفاده شده است. در این صورت می توان به تفکیک برای هر فضای مشاعی، جداگانه از روفتاپ پکیج جهت تهویه مطبوع استفاده نمود.

روفتاپ پکیج در تهویه مطبوع هتل
روفتاپ پکیج هتل

طراحی، ساخت و فروش سیستم های تهویه مطبوع هتل

به این مقاله امتیاز دهید
0 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *